Ylitöitä

(Lisäsin tekstiin viimeisen kappaleen joka koskee vuorolisiä.)

Tein tällä viikolla ylitöitä aika monta tuntia. Työpaikalla ylitöistä on sellainen periaate että niitä ei saisi tehdä. Mahdolliset lisätunnit pyritään ottamaan takaisin aina saman palkkajakson aikana. Jos tunteja ei voi ottaa takaisin listateknisistä syistä ne menevät esimiehen suostumuksella maksuun.

Katson menneitä palkkakuitteja ja ensimmäistä kertaa havainnoin sitä miten paljon minäkin vuonna ylitöitä on kertynyt.

Klikkaamalla suuremmaksi

Työpaikan ajatus ylitöiden tekemättömyydestä näkyy. Vaikka esim. sairasloman paikkaukset hoidetaan pääsääntöisesti omalla porukalla, kuuluu tuohoon paikkaamiseen joustaminen. Omat työvuorot laitetaan uuteen uskoon lyhyelläkin aikajänteellä ja vain suhteellisen harvoin saa lisätyö- ja ylityökorvauksia. Vuonna 2011 on tainnut olla tiukkoja tilanteita, ja esim. sijaispula on näkynyt tehdyissä ylitöissä. Viime vuonna ylitöistä kertyi vain reilu 200€. Tämä menee tänä vuonna rikki sillä jo nyt olen tehnyt varmaan aika lähelle saman verran.

Jos omassa työssä saisi tehdä ylitöitä, tekisin niitä mielelläni ennemmin kuin lähtisin kikkailemaan ja muuttamaan vapaapäiviä tai lyhentämään työpäiviä pienellä varoitusajalla. Tämä näkyisi myös tulotasossa todella nopeasti. Yhdellä täysin ylimääräisellä työvuorolla kun saa vuorolisineen ja lisä-/ylityökorvauksineen parhaimmillaan usean päivän palkkaa vastaavan summan.

Palkkanauhoista löytyvillä lisätyötiedoilla en saa täydellistä käsitystä siitä miten paljon oikeasti olen ansainnut tekemällä ylimääräisiä työtunteja tai -vuoroja. Jos esimerkiksi olen tehnyt ylitöinä lauantai-sunnuntai välisen yön, näkyy ylitöinä vain tuon vuoron ansaittu tuntipalkka ylityölisineen. Yö-, lauantai- ja sunnuntailisät näkyvät palkkanauhassa vuorolisät-kohdassa ja jäävät näissä näkymättömäksi.

Olisi kiva tietää mikä tilanne muilla on ylitöiden suhteen? Teetkö ylitöitä? Mikä on työnantajasi suhtautuminen ylityön tekemiseen, saako ne rahana vai tasataanko tunnit muualta?

10 ajatusta aiheesta “Ylitöitä”

 1. Noista ylitöistä.. vaikka niistä saakin usein tuplapalkan tms, niin se lopulta käteen jäävä netto on vain noin puolet ylitöiden bruttopalkasta. Tämän vuoksi en itse nykyään enää havittele ylitöitä vaan pikemminkin pidän mieluummin palkatonta lomaa (vaikuttaa nettotuloihin käänteisesti eli päivästä menetät päivän bruton mutta vain puolen päivän nettopalkan). Vaikutus ei näy heti koska yleensä ihmisillä on kiinteä ennakonpidätysprosentti koko verovuoden ajan mutta lopullisessa veron laskennassa tuo vaikutus toteutuu.

 2. Nyt en ymmärrä edellisen logiikkaa, eikös ne ylityötunnit mene ihan normaalin verotuksen kautta vai onko aina siten että ylitöistä peritään puolet veroa?

 3. Itsekin pohdin sitä. Voisiko ajatus olla siinä että käytössä on tulokauden verokortti, siis se missä prosentti nousee huimasti jos tulot ylittävät kuukaudessa sen lasketun. Itse vuorotyöläisenä kun kuukausitulot vaihtelevat en käytä sitä vaan yhden tulorajan korttia.

 4. Meillä ylityöt pidetään ensisijaisesti vapaana, mutta poikkeustapauksessa ne voi saada rahanakin. Itse tykkään pitää niitä vapaana, koska näin vuodelle saa useamman pienen loman ja aina, jos on menoa, niin saa pidettyä ylityövapaata. 🙂

 5. Meillä nuo vapaat pidetään silloin kun se työnantajalle sopii eikä silloin kuin itselle sopii. Pääsääntöisesti myös niin että päiviä lyhennetään. Kokonaisen vapaapäivän ottaminen kuormittaisi työpaikkaa koska tilalle ei oikein ketään voida ottaa ja näin työt kasautuisivat niille jotka töissä silloin sattuvat olemaan.

 6. Meillä ylityöt saa vapaana ja yleensä silloin kun itse parhaaksi näkee: eli ei sijaisia, vaan itse hoitaa asiansa niin, että voi olla pois. Tälläkin hetkellä plussatunteja enemmän kuin pystyy olemaan pois, mutta jossain vaiheessa ne saa sitten rahana.

  tp

 7. Hoitoalalla tuollaista harrastettiin joskus. Se on laitonta nykyään. Tehtyä listaa ei saa muutella. Meillä saa nykyään ylityöt ns. aikapankkiin tai maksuun. Aikapankkiin menevät sisältävät ylityötunneista lisäajat, ensin 50% sitten 100%. Ainoa ongelma on jos on arkipyhiä, niin silloin tulee vain lisätyötä. Terveisin Sisko

 8. Nykyisessä työssä ei mahdollisuutta ylitöihin. Jos ei ehdi jotain tekemään normaalin työajan puitteissa, se tehdään kiireystasosta riippuen seuraavana päivänä tai jäädään tekemään illalla ilman korvausta, miten itse paremmaksi näkee. Onneksi meillä on välillä hiljaisempia aikoja, niin voi sitten lusmuta "luvallisesti" muutaman päivän tekemättä töitä niska limassa. Eli ei ylityökorvauksia eikä vapaata – näin meillä.

 9. Kyllä ne menevät ihan normaalin erotuksen kautta. Huomatkaa kuitenkin ero ennakonpidätyksen ja lopullisen verotuksen välillä.

  Maksat ennakonpidätystä todennäköisesti yhdellä ja samalla prosentilla tiettyyn vuositulorajaan asti, sanotaan 30 tuhanteen euroon asti. Prosenttisi on, sanotaan, 20. Maksat siis ennakonpidätystä niistä ylitöistäsi 20 prosenttia plus TEL-maksut (6,05% vuonna 2014).

  Mutta lopullisessa verotuksessa verontarpeesi on lisääntynyt huomattavasti enemmän kuin tuon 20 prosenttia:

  Veroprosenttilaskuri 2014
  Kotikunta Helsinki, syntymävuosi 1980, ei kirkollisverovelvollinen
  Vuositulo 30000
  Koko vuoden verot ja maksut yhteensä 5283,31
  TEL 6,05% = 1815,00€
  Käteen jää 30000-5283,31-1815=22901,69€

  Jos teet ylitöitä tonnilla, eli vuositulo on 31000:
  Koko vuoden verot ja maksut yhteensä 5648,12€
  TEL 6,05% = 1875,5€
  Käteen jää 31000-5648,12-1875,5=23476,38€

  Erotus näissä käteen jäävissä summissa on siis 574,69€, kun brutoissa oli eroa tonni. Jos tulotaso on korkeammalla, esim. 50 tonnissa niin silloin progressio puree vielä tiukemmin tuohon ja tonnin brutosta jää käteen ehkä 520€.

 10. Monenlaista käytäntöä tuntuu olevan. Aikapankki olisi ihan hyvä systeemi. Tunnen ihmisiä joilla tuo on käytössä, sitten esim. talvilomien yhteyteen ottavat viikon ylityövapaata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *