Vuosi velkaista tarinaa pikakelauksella

Vuosi yhdessä viestissä. Not so simple. Yhdellä lauseella vuoden voisi kiteyttää näin: Raha ei enää aiheuta ahdistusta. No joo, vaatii avaamista.
Tässä jonkunlainen kronologinen tiiviste siitä mitä on ollut.

Huhtikuussa 2013 sain päähäni kirjautua velivelkaisen sähköpostiin ja sitä kautta blogiin. Blogiin jonka olin luonut jo noin 8 kuukautta aiemmin mutta jonka kirjoittamiseksi vaadittavaan elämäntapamuutokseen en ollut kyennytkään. Ehkä tuona aikana koin jonkunlaisen miesraskauden ja huhtikuussa olin valmiina synnyttämään pienen blogilapsen lisäksi peilin jonka eteen astuin kaikessa karmeudessaan. ( Mielikuva peilin synnyttämisestä on häiritsevä, pahoittelut siitä )

Tuossa huhtikuun ensimmäisessä kirjoituksessa totesin:

 ”Mikään ei ole parempi päätös kuin päätös muutoksesta parempaan!”

Ihme kyllä, oman spontaanin ja helposti kyllästyvän luonteeni tuntien olen pitänyt tuon päätöksen. Päätin vihdoin selvittää taloudelliset takkuni ja elämäntyylini mahdottomuuden ja luoda itselleni uuden, kestävällä pohjalla olevan elämän.

Velkojeni yhteissumma asunto- ja opintolaina poislukien oli karvaa vaille 10 000€. Lähtölaukaus projektille pamahti ja Veli lähti suojuoksuun.

Toukokuussa pohdin mm. lisätyön tekemistä. Tuo kuukausi oli taloudellisesti hyvä enkä joutunut turvautumaan luottojen käyttöön. Pohdin kesää odotellessa että

”Voisiko sitä oikein olla rahaa ostaa tänä vuonna terassille kalusteet…?”

 Ja näin kävikin. Ensimmäistä kertaa viime kesänä terassiani koristi pöytä tuoleineen. Pieni asia mutta kuitenkin todella suuri juttu, velkakierteessä kun ei todella ole helppo ostaa edes käytettyjä puisia terassikalusteita.

Kesäkuun suurin saavutus oli kun maksoin ”Käyttölaina 2:n” kokonaan pois. Lisätyöansioista ja lomarahoista pystyin tekemään 150€ suuruisen peruslyhennyksen lisäksi yli 800€ loven tuohon yhteen lainaan, näin poistaen sen olemassaolon (tuo laina näkyy kyllä edelleen nettipankissa statuksella ”laina on maksettu loppuun). Tämä upea tapahtuma ei rokottanut minua kesäkuussa melkein tuhannella eurolla vaan se jätti kaikille tuleville kuukausille 150€ enemmän käyttövaraa. Tässä muuten yksi lainanmaksun keskeinen ajatus. Se ei ole itseltä pois kun maksaa lainaa, ainoastaan itselle enemmän tulevaisuudessa!

Heinäkuussa tein uutta velkaa kun ostin kameran. Toisaalta tuo tuli tarpeeseen, toisaalta se menee kyllä needs and wants -ajattelulla halujen puolelle. Kameran ostaminen teki sen että kesäkuun tilanteeseen nähden heinäkuun velkalukemat olivat vain hieman pienentyneet.
Leikkasin myös Mastercardini kahtia ja kävin pankissa lopettamassa luottosopimuksen. Tässä vaiheessa mielessä oli koko ajan erilaisia suunnitelmia ja ajatuksia velkojen kuittaamisesta. Suunnitelmat muovautuivat ja muuttuivat harva se viikko, kaikille yhteinen tekijä kuitenkin oli velkataakan pienentäminen.

Blogiin alkoi eksymään porukkaa ja kirjoitin 8 vinkkiä joilla saat velat maksuun. Vaikka olin itsekin, ja olen edelleen, opintiellä aiheen parissa koin havainneeni joitain tärkeitä tekijöitä taloudellisen ajattelun ja muutoksen aikaansaamiseksi.

Heinäkuussa aloitin säästämään ja tätä käsiteltiin ensin omassa blogissaan. Myöhemmin integroin kaikki säästöblogin tekstit tähän blogiin. Pohdin säästämistäni ja syitä miksi kaikki aiemmat säästöyritykseni ovat epäonnistuneet. Aiheeseen liittyen totesin

”Haluan säästää saadakseni taloudellisen tilanteeni siihen jamaan, että ei olisi tarvetta säästää.

Elokuun teema oli hyvin vahvasti yhdistelylaina. Laitoin hakemuksia rahalaitoksille ja pankkeihin. Lopulta loppukuusta asia ratkesi oman pankin kanssa ja rahaa ropisi, pili pili pom kun yhdistelylaina tupsahti tilille. Otin lainan lähes koko jäljellä olleelle velkasummalle joka elokuun lopulla oli lähes tasan 7000€.

Syyskuu oli ensimmäinen (ja tähän mennessä ainoa) kuukausi kun velkasummani kasvoi edellistä kuukautta suuremmaksi. Taloudellinen vastaisku rokotti satoja euroja, lisäksi uusi yhdistelylaina ei vielä tässä kuussa lyhentynyt. Kuukausi edusti kuitenkin käännekohtaa projektissani sillä velkojia oli jäljellä enää kaksi! Yhdistelylaina omaan pankkiini sekä Visa-kortti.
Säästämiseni virtuaalimaailmassa eteni myös, syyskuussa säästötilini saldo oli 380€, mikä oli yksi suurimpia säästösaldoja pitkiin aikoihin.
Katse oli vahvasti eteenpäin, hyvin mielin.

Lokakuussa alkoi yhdistelylainan takaisinmaksu. Velkasaldo tippui taas kivasti mutta ei ollut aivan vielä elokuun matalimman lukeman kohdilla. Säästötilin saldon sain tavoitteeseen eli siellä oli 500€. Tämä pesukonerahastoksikin ristitty hätävararahasto merkitsi itselleni paljon. Jatkossa taloudellinen takapakki korvautuisi sillä luotolla elämisen sijaan.
Tässä kuussa myös ensimmäisen kerran budjetoin kun listasin epäsäännöllisten (harvemmin kuin kerran kuussa maksettavien) laskujen vaikutusta kuukausitasolle.
Lopetin kuukauden miettimällä Mitä luotoilleni tapahtui. Oppimiskokemuksena luottojen käyttäminen ja/tai olemassaolo antaa edelleen miettimisen aihetta.

Marraskuu oli suhteellisen tasainen kuukausi. Ajatusprosessit olivat koko ajan käynnissä velanmaksuun ja velattomuuteen liittyen. Pohdin miten ihmisen täytyy olla valmis velattomuuteen sekä makoin velkoja ja säästöönkin vähän sain.

Joulukuu oli jo melkoisen vauhdikasta. Kerroin miten luottokorttivelkaa voi rökittää superlyhennyksillä. Tämä johtui erityisesti siitä että lähdin jahtaamaan Visaa suuremmilla panoksilla kuin aiemmin. Velkaa oli noin 4000€ vähemmän kuin huhtikuussa. Tein lisätyötä melkein 800€ edestä.
Pohdin kulunutta vuotta ja matkaani siihen pisteeseen asti. Tuo teksti sekä tavoitteet vuodelle 2014 voit lukea tästä.  Asetin myös säästötavoitteet tulevalle vuodelle.

Vuosi päättyi  aika upeissa tunnelmissa. Kokonaisuus näytti kulkevan oikeaan suuntaan ja hyvä niin. Runsaasti suunnitelmia ja ajatuksia. Osaa toteutin, osaa yritin pitää salassa myöhempää ajankohtaa varten. Sisällä velloi suunnaton inspiraatio ja innostus. Tavoitteeni, velattomuus ja kestävä elämäntapa tuntuivat asioilta jotka ihan oikeasti voisivat tapahtua.

Vuosi 2014, tammikuu.
Kuukausi oli täynnä monenlaista, hyvä kuukausi. Kirjoitin 8 vinkkiä lisää helpottamaan velanmaksua. Veloista suli Chuck Norrisin avustamana hurja määrä euroja pois.
Koko tammikuu avautuu tästä. Siellä on mm. kolikkopurkkisäästämistä, säästöprojekti kakkosta, lisätyön pohdintaa vol 4 ja pari muutakin ei-täytepostausta.
Kuntopohjaa oli otettu edellinen vuosi, kuluva vuosi tulisi olemaan huikea.

Helmikuussa blogi vietti postaus per päivä -tyyppistä eloa. Joka päivälle oli eri teemaisia kirjoituksia. Sain mukaan vierailijoita. Oman osionsa kirjoittivat Taina, Kitupiikki, Sanna sekä P.Ohatta.
Helmikuun 28 tekstiä löysivät lukijansa. Oli kiva seurata kommenttikeskusteluja sekä suoria yhteydenottoja joita tässä kuussa alkoi tulla enemmän kuin aiemmin.
Velkamäärä oli tässä vaiheessa noin 4200€. Ilon hetki oli kun Visa kuoli. Lähtötilanteesta olin päässyt alaspäin jo yli 5500€! Lisäksi paljastin että myös minä otan osaa suosittuun 52 viikon säästöhaasteeseen.

Maaliskuu on jo niin lähihistoriaa että siitä ei sen enempää. Suunnitelmia on hiottu ja mietitty pitkälle syksyyn. Tein yli 650€ edestä lisätöitä, sain prosenttihaasteen alkuun ja velkamäärä alkaa nykyään tuhatluvulla 3.

Vuodessa sain veneeni rei’istä suurimman osan tilkittyä, ohjattua paattini karikoilta takaisin avovesille sekä pudotin kuormasta suunnilleen 6168€ arvosta ahdistusta ja pahaa oloa. Vuodessa kasvoin enemmän kuin minään muuna vuoden ajanjaksona. Vuodessa tulin itsevarmemmaksi ja luottavaisemmaksi pyrkimyksissäni. Nämä hyveet kantavat paljon pidemmälle kuin taloudellisiin asioihin, ne auttavat elämän kaikilla osa-alueilla.

Olen joskus kirjoittanut että teen sata lasissa töitä, konkreettisesti ja mielen tasolla, niin kauan kun on turhaa taakkaa mukana kannettavaksi. Sitten kun olen vapaa tai edes löysemmissä kahleissa voin hiljentää liekkiäni ja keskittyä elämän sietämättömään keveyteen. Yksi kahle irtoaa kun saan yhdistelylainan maksettua. Nykyisellä ajatuksella se tapahtuu nopeammin kuin mitä vuositavoitteeseen olen kirjannut. Jopa useita kuukausia etuajassa.

Aion jatkaa tätä matkaa juuri niin kauan kuin on tarpeen. Raha ei enää aiheuta ahdistusta. Saatte tästä esimerkin myöhemmin tässä kuussa kun julkistan säästötilanteen. Aiemmin olen sen verran kertonut että olen säästöjä joutunut käyttämään. Tärkein pointti kaikille on se että työskentelemällä itsensä ja asioidensa parissa voi päästä siihen pisteeseen että

RAHA EI ENÄÄ AIHEUTA AHDISTUSTA!!

Jos vuoden tapahtumat todella pitäisi kiteyttää yhteen lauseeseen, se voisi olla tuo. Toki se voisi olla moni muukin, aika paljon kun on tapahtunut.

Olen sanonut ennenkin ja sanon uudestaan; jos minä pystyn tähän, pystyt sinäkin!

Seuraavan puolen vuoden aikana ravistetaan kaikki loput kulutusluotot pois! Seuraavan merkkipaalun haluan kirjoittaa jotakuinkin otsikolla ”Näin maksoin 10 000€ kulutusluottoa 18 kuukaudessa!”. Katsotaan pitääkö tämä aikataulu kutinsa.

8 ajatusta aiheesta “Vuosi velkaista tarinaa pikakelauksella”

  1. Olipa (taas kerran) äärimmäisen inspiroiva postaus! Mulla on nyt käsillä suunnilleen se tilanne, mikä sulla oli vuosi sitten. Tilanne on hyväksytty ja suunnitelmien tekeminen aloitettu. Kyllä tämä tästä.

  2. Kiitokset!
    Hieno juttu, jatka blogin kirjoittamista. Siitä saa aika suuren motivaatioboostin!
    Jään seuraamaan!

  3. Äijähän alkaa ihan oikeasti kuulostaa jo Harry Nyströmin kaltaiselta "motivational speakerilta!" Wow, ei voi taas muuta kuin olla iloinen sun puolesta, ja ylpeä. 🙂

  4. Hei, kiitti kaikille! Ns. blogiyhteisön kannustuksella on myöskin ollut suuri merkitys oman tsempin ylläpitämiseen!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *