Vinkki asuntolainaisille 2 – asuntolainan eräpäivän muuttaminen

Kuva Stuart Miles

Viime heinäkuussa annoin vinkin liittyen lyhennysvapaiden käyttöön ja kuinka kannattaa olla tarkkana mitä lainaehdot sanovat marginaalin muuttamisesta.

Nyt annan toisen vinkin joka tulee myös omakohtaisesta kokemuksesta.

Puolitoista tai kaksi ja puoli vuotta sitten (en nyt tarkasti muista, joulukuuta se kuitenkin on ollut) palkkapäiväni muuttui. Asuntolainan lyhennyspäivä oli sovittu entisen palkkapäivän mukaiseksi ja tuo maksupäivä jäi voimaan.

Nyt kuukausi kuukaudelta on alkanut häiritsemään enemmän ja enemmän se että lyhennys ja palkka tulevat täysin väärässä syklissä suhteessa toisiinsa. Tuntuisi paljon helpommalta kun asuntolainan lyhennys lähtisi samana päivänä kuin palkka tulee sen sijaan että rahoja säilyttää viikkoja tilillä.

Niinpä soitin tänään pankkiin (Nordea). Kysyin minkälaisen paperivyyhdin tällainen muutos toisi tai voisiko sillä kenties olla jotakin vaikutusta lainaehtoihin tai jopa aikaansaada marginaalin tarkastamisen. Koskaan ei voi olla liian varma joten kysyin suoraan näistä.

Papereita ei tarvi allekirjoittaa, takaajia häiritä eikä marginaalikaan muutu. Mikään ei kuitenkaan ole ilmaista ja tästäkin lystistä saa maksaa pankille toimenpidemaksua. Ajattelin että kaikki lainoihin liittyvät muutosmaksut ovat yleensä kolminumeroisia joten olin jopa helpottunut kun hinnaksi selvisi 40€. Kyseessä siis kertamaksu.

Tuon verran nyt siis maksan siitä että heinäkuusta eteenpäin lyhennän lainaani samana päivänä kuin palkka tilille tulee. Rahana tuo on paljon mutta enemmän merkitsee nyt mielirauha siitä että en vahingossa käytä lainanlyhennysrahoja johonkin. Lisäksi selkeyttää kuukausibudjettien väsäämistä kun käytettävissä olevat rahat ovat ne jotka tilillä vielä ovat lyhennyksien mentyä. Vuorolisiä tulee joskus myös palkkapäivien välissä, parhaassa tapauksessa ne voisivat muuttua ns. ylimääräiseksi tuloksi jos saan lainojen loputtua tuosta peruspalkasta hiottua järkevän budjettikokonaisuuden.

Nyt sitten heinäkuussa maksettava erä on tavanomaista suurempi koska korkoa kertyy parilta viikolta normaalia enemmän. Elokuussa summa on taas tuttu ja turvallinen kun kahden lyhennyksen väliin jää se kuukausi.

Niin mikä se vinkki onkaan? Se että lainojen eräpäiviä voi muuttaa, jos joku ei sitä tiennyt. Ja se että ainakin tuossa mainitsemassani pankissa vaihtamisen hinta on 40€. Ehkä hyvin saman suuntaista muillakin pankeilla.

4 ajatusta aiheesta “Vinkki asuntolainaisille 2 – asuntolainan eräpäivän muuttaminen”

  1. Minulla on n. 5000 e autolainaa. Eräpäivän muuttaminen ei maksanut mitään, muutin jopa kahteen kertaan. Mutta ehkä tämä on niin pieni summa verrattuna asuntolainaan.

  2. Höh, eli maksoin turhasta ?
    Nimittäin en ole edes uskaltanut koskea niihin lähteviin maksuihin, kerran muutin opintolainan lähtemään ennenaikaisesti sillä seurauksella että kaikki meni sekaisin listauksissa eikä tuota maksua näy missään ts siitä ei muodostunut maksukuittia verkkopankkiin.

  3. Ehkä ns. normaali e-lasku on kuitenkin eri asia kuin asuntolaina. Summat ja korot kun ovat täysin eri maailmasta. Eihän mikään yritys laita pahakseen, vaikka maksaisinkin laskun ennen eräpäivää. Asuntolainassa taas ei taida olla ns. eräpäivää, vaan sovittu maksupäivä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *