Velka numeroina – syyskuu

Jos tämä on ensimmäinen näkemäsi velka numeroina -katsaus et ehkä tavoita täydellistä kuvaa tilanteesta. Paina sivun ylälaidasta Velka numeroina -nappia ja selaile aiempia katsauksia, vaikka aina vuoden 2013 huhtikuusta lähtien niin näet myös sen mistä on lähdetty matkaan.

Nyt sain tuoreet tiedot kun viimeisin suoritus opintolainaan kirjautui verkkopankkiin.

Viime tammikuussa oli blogissa esillä edellinen lainataulukko. Olen antanut ymmärtää että sen jälkeen on tapahtunut PALJON. Niin kuin onkin.

Aloitetaan tuosta opintolainasta. Se on lyhentynyt maksuohjelman mukaisesti joka kuukausi. Tällä hetkellä, ilman lisälyhennyksiä tai muutoksia maksujen suuruuteen kuukausieriä on jäljellä 16. Tuohonhan menee 150€ kuukaudessa.

Asuntolaina ei ole juuri lyhentynyt. Syynä tähän on lyhennysvapaa. Tai oikeastaan kyseessä on Nordean tarjoama Lyhennysjousto jonka valitsin nimenomaan sen jouston vuoksi. Voin säätää kuukausittain maksettavan lyhennyksen määrää, minimin ollessa korkojen verran. Olen laittanut siihen pienen tasasumman kuukausittain, hieman suuremman summan kuin mitä korot ovat. Asumistilanne on ollut kaiken kaikkiaan epäselvä ja jäissä, henkilökohtaisen elämän muutosten vuoksi. Puhtaasti taloudellisesti katseltuna on tyhmää, typerää, järkyttävää rahan haaskausta toimia näin että antaa asuntolainan rullata asunnosta jossa ei asu mutta maksaa vuokraa samaan aikaan toisaalle. Tässä on aihe jonka yksityiskohtiin en mene mutta todettakoon että tilanne on toivon mukaan nyt vihdoin muuttumassa ja asumisesta ei tuplakuluja koituisi. Tämän vuoden puolella näkisin mahdolliseksi että asuntolaina on poistunut listalta ja jos käteen yhtään ylimääräistä, poistuvat korkojärjestyksessä muutkin lainat.

Autolaina on uusi kaveri. En ikimaailmassa aikonut ottaa autoa varten lainaa. Kunnes elämä tapahtui. Nykytilanne on se että tarvitsen luotettavaa autoa pitkien matkojen ajamiseen. Tämäkin on henkilökohtaisen elämän muutoksien tuoma uudistus, enkä halua tai voikaan avata sitä enempää. Punnitsin asioita ja päädyin ratkaisuun ottaa kunnon autoa varten lainaa jota on nyt muutamia kuukausia lyhennetty kohtuullisella summalla. Tätäkään en pysty puhtaasti taloudellisesti perustelemaan mitenkään enkä kannata edelleenkään autolainan ottamista. Taustalla tässä on ajatus siitä että laina on vain hetkellinen ja se nollataan samalla kun asuntolainakin nollaantuu. Tässä on riskinsä, kuten kaikki tiedämme asuntokauppa on ollut pitkään epävakaata ja toisinaan markkinat eivät vain liiku. Nyt ei auta kuin ottaa harkittu riski. Tietyllä tavalla harmittaa että en voi täysin avoimesti puntaroida tässä kaikkien faktojen valossa syitä ja seurauksia, etuja ja haittoja mitä tilanteessani tällä hetkellä on. Melko varma kun olen että voisin saada fiksuja näkökulmia joita en itse hoksaisi.

Tästä tilanteesta nyt jatketaan velkojen listausta. Suunta on joka tapauksessa alaspäin, huolimatta siitä miten nopeasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *