Velka numeroina – kesäkuu

Aiai… tämä on tunnelataukseltaan hivenen voimakkaampi kuin tammikuinen velkajytky Chuck Norrisin kanssa. Bruce Lee nimittäin kävi kylässä ja teki tuhojaan!
Kesäkuuta, tai oikeammin sen lyhennyksiä on odotettu pitkään ja hartaasti. Viikkoja noussut hurmos on saavuttanut kliimaksin ja nyt koko homma on ohitse. Jälkensä se jätti ja näitä jälkiä nyt esittelen tässä postauksessa.

Kesäkuuhun lähdettiin sillä ajatuksella että peruslyhennyksen lisäksi teen mahdollisimman suuren lisälyhennyksen. Viime vuonnakin maksoin kesäkuussa normaalia suuremman määrän velkaa pois. Olen antanut ymmärtää että lomarahoista laitan nytkin osan velkaan. Muutakin rahaa löysin.

 Tässä ensin taulukko normilyhennyksestä.

Lisärahan turvin sain kuitenkin reilumman loven velkaan. Kuukausien suunnittelun myötä tämä hetki viimein saapui, kokonaisluvut ovat tässä.


TÖTTÖRÖÖ!

Aika huima tulos! Todellakintodellakintodellakin. En voi sanoa että olisi yleensä noin paljon yhtäkkiä käteistä heittää noin vain johonkin, varsinkaan velan maksuun! Olen niin fiiliksissä tästä että ei tosikaan!

Peruslyhennys vei lainasta 371,58 € suuruisen siivun. Lisälyhennys oli tietysti yksi könttäsumma mutta tätä on valmisteltu pitkään ja tosiasiassa summa koostui monesta eri lähteestä tulleesta rahasta. Seuraavassa listaus siitä mistä kaikkialta tuota rahaa tuli.

Kolikkopurkki
Tämä ei varmaankaan kenellekään yllätyksenä tullut. Tänne olen kerännyt tuolta loka-marraskuun tienoilta irtokolikoita. Suurimmaksi osaksi 2€ kolikot olen pitänyt käytössä, 1€ kolikoita myös, kaikki noita pienemmät rahat ovat kuitenkin menneet purkkiin. Käyttötarkoituksena velanmaksu selkiytyi jo aika kauan sitten ja mielestäni paljon parempaa kohdetta ei näille rahoille nyt ollutkaan. Mielekkäämpi on olla kolikoiden verran vähemmän velkainen kuin omistaa vaikka uudet aurinkolasit joita en käyttäisi. Seuraava purkin tyhjäys ehkä menee jo johonkin muuhun tarkoitukseen. Siis ehkä. Kolikkopurkki toi lisälyhennykseen 180€. Siitä tuli pari euroa enemmän mutta pidin ne kahvirahoina.

Säästämisprojekti 2
Alkuvuodesta asetin pankin säästötilin sellaisille asetuksille että en näe sitä verkkopankissa. Jokaisesta korttiostoksesta mitä olen tehnyt on siirtynyt 3€ säästötilille. Tämä piiloon kertynyt raha on myöskin saanut jo kauan sitten salaisen tarkoituksensa, sen tehtävä oli tuoda prosenttihaasteeseen lisäprosentteja. Hyvä ajankohta siirtää nuo säästöt prosenteiksi oli tämä hetki. Parempi näiden rahojen on mennä velanmaksuun kulutuksen sijaan sillä olen osannut olla tähänkin asti ilman näitä piilotilille siirtyneitä euroja. Säästöprojekti Kakkosen arvo velan lyhennyksessä 230€.

Lomarahat
Tätä lähdin laskeskelemaan siten että laittaisin 40% lomarahoista lyhennykseen. Lomaraha oli suuruudeltaan n. 1300€, josta käteen jäävä osuus on noin 900€. Tuosta summasta 40% on 360€. Tuon pyöristin ylöspäin eli lomarahoista velanmaksuun lähti 400€. Mukavampi laittaa lomarahat hyvään käyttöön kuin tuhlata ne kaikki. Käytettäväksi kuitenkin jätin oman osansa tuosta ylimääräisestä ”palkasta”. Lisäksi tuli vuosilomalisää jonka tyystin unohdin laskuista, nämä kuitenkin toistaiseksi pidän käyttötilillä / käytän loman aikana.

Kakkostyön lomarahat ja palkka
Tämä tuli mieleen vasta joskus toukokuulla kun hoksasin että kakkostyöstäkin tulee lomarahoja. Nämä laitoin lähes kokonaan tähän velkaan sillä otin jo käyttöosuuteni varsinaisen työn lomarahoista. Lisäksi näitä en ole osannut odottaa koko vuotta kuten noita ylempänä mainittuja. Laitoin lomarahat kokonaisuudessaan ja palkasta osan, yhteensä 300€.

Nordnetin säästötili
Tämä oli ensin pieni leikkimielinen ajatuksen jyvänen joka otti ja muotoutui todeksi. Ajattelin että koska aion tehdä niin valtavan panostuksen kuin vain mahdollista, miksi en laittaisi myös näitä paria sataa likoon. Taloudellisen katastrofin todennäköisyys seuraavien parin kuukauden aikana on niin pieni että mieluummin poistan velkaa tällä rahalla ja saan samalla säästämisen motivaatiolle lisäboostia. Otin sen mitä Nordnetissä oli säästötilin puolella, salkun puolella on edelleen 52 viikon säästöhaasteen rahat hyvässä tallessa. Tältä tililtä 200€.

Lomarahat, tarkistuskierros
Tajusin että saan lomarahat vasta kun olen jo lomaillut yli viikon. Jos siis olen elänyt perinteen mukaan viikon verran supertiukkislinjalla ennen palkkaa ja lomarahoja, turha käyttää tuon lomaviikon rahoja jälkikäteen tuhlaten ne johonkin. Siispä otin vapauden laittaa jäljelle jääneistä lomarahoista, joita siis oli se 500€ vielä, osan ja käyttää hyödyllisemmin kuin tuhlaten johonkin täysin turhaan. Tältä tarkistuskierrokselta lähti velkaan vielä 100€ siivu.

Bonus
Tämä osanottaja tähän leikkiin tuli aivan täydellisesti puskan takaa. Yksi lisätyöpaikka (johon olen loppupeleissä tehnyt aika vähän hommia) otti yhteyttä kesäkuulla ja kiitti erinomaisesti tehdystä työstä. He ilmoittivat että haluavat maksaa minulle bonuksen ja toivoivat että yhteistyö jatkuu. No kiitos kiitos kiitos vaan! Tämän laitoin velkaan koska raha oli täysin ilmaista ja näin hyödyn siitä eniten. Bonuksen osuus lyhennyksessä 100€.

Myöhässä tullut palkka
Viimeisin lisäys tuli yhdestä lisätyön palkasta joka oli reilusti myöhässä. Olin asennoitunut siihen että toukokuun loppupuolella tulisi useamman sadan euron tili. No eipä tullut. Nämä rahat olisivat menneet ihan arkipäiväisiin juttuihin kuten parkkimaksuihin, toriostoksiin, jäätelöihin, puutarhatarvikkeisiin ja sellaisiin. Tavallaan siis venytin senttiä osittain sen aikaa kun olisin alkuperäisen ajatuksen mukaan käyttänyt näitä rahoja. Tämänkin siis perustelen sillä että aivan turhaan käyttäisin jälkikäteen rahoja vain sen vuoksi että olisin käyttänyt niitä jos ne olisi ollut käytössä. Jos kerran selvisin ilman näitä niin silloin selviämisajan osuus saa mennä velkaan. Tästä 120€.

Ylimääräistä rahaa lähti kaikkinensa siis 1630€! Tuo on oikeastaan enemmän kuin mitä peruspalkkani on nettona. Ei siis todellakaan mikään pieni raha. Yhteensä velka lyhentyi kahdella tonnilla!!!! Sopiva tasaluku.

Haluan tehdä erityisen selväksi sen että en koe mitenkään jääväni mistään paitsi. En koe tällä kertaa edes uhraavani hirveästi mitään. Tein laskelmia ja päätin jättää kuitenkin monta sataa euroa ns. ylimääräistä rahaa lomarahoista käyttööni, otan ne suurimmaksi osaksi käteisenä enkä mieti suuremmin mihin ne kulutan.

Joo, olisin helposti tehnyt VAIKKA MITÄ kaikella tuolla rahalla. OSTANUT hienoja asioita, KOKENUT mahtavia kesäspektaakkeleita, NÄHNYT monta bändiä, SYÖNYT herroiksi, JUONUT kuin sieni, PANOSTANUT vaatekaapin sisältöön ja niin edelleen. Nämä eivät kuitenkaan ole välttämättömyyksiä. (Paitsi että jokaista näistä tulen silti kohtuudella tekemään sillä tulen herkuttelemaan, festaroimaan jne. loman aikana)
Välttämätöntä on maksaa velat pois. Sitten kun se on tehty, voin vaihtaa rahaa sellaisiin asioihin jotka edustavat haluja ja mielitekoja. Maksamalla niin helkkarin paljon ja nopeasti kuin vain voin, täytän sen lupauksen minkä olen tehnyt lainan alunperin ottaessani eli maksan sen takaisin. Niin yksinkertaista se on.

VINKKI: Jos tällaisessa tilanteessa vain ottaisi kaiken rahan tililleen, voisi helposti iskeä ahneus. ”Minähän en näistä luovu, kovalla työllä ja tuskalla ansaittuja rahoja..”. Kun tuon ”kaiken rahan” pilkkoo osiin, siten kuinka se on tullutkin, on paaaaljon helpompi antaa noille eri erille käyttötarkoitus. Se voisi olla mitä vain, ei pelkästään velanmaksua. Tässä on konkreettinen esimerkki siitä mitä raha, jolla on tarkoitus, voi saada aikaan. Tarkoitukseton, irrallinen raha kun niin kovin helposti hukkuu peruskäytössä.

Tein sen!!!

En menettänyt yli puoltatoistatuhatta euroa, en tokikaan. Itse asiassa pääsin hyvin lähelle sitä hetkeä kun kuukausituloni nousevat 380€ lainanlyhennysten loppuessa. Nopea laskeminen osoittaa että yhdistelylaina on historiaa maksimissaan kahdessa kuukaudessa. Prosenttihaaste perskeles onnistui! Koska käteen jäävä kuukausittainen rahamäärä tulee olemaan 380€ suurempi (jos ei oteta huomioon ylimääräisiä lyhennyksiä) täytyy tuolle rahalle keksiä käyttöä. Jatkan seuraavan lupauksen täyttämisellä eli opintolainan maksamisella.

Koska prosenttihaaste täyttyi ja jopa ylittyi etuajassa, taidan tehdä uuden loppuvuotta koskevan tavoitteen puettuna uuteen prosenttihaasteeseen. Täytyy nyt kuitenkin hetki sulatella tätä ja sitten katsoa minkälaisia taivaanrantoja uskaltaisi lähteä maalailemaan.

Tämä on tämän vuoden paras kesäkuu 🙂

9 ajatusta aiheesta “Velka numeroina – kesäkuu”

 1. Aivan mahtavaa!

  Mieletön panostus ja upea tulos, velka on pian historiaa. Hyvää lomaa ja juhannusta!

  -M

 2. Aivan loisto suoritus ja muista nauttia kesästä ja lomasta, ennen seuraavan lainan kimppuun käymistä 🙂
  T:Aloitteleva säästötär

 3. Hyvä Veli!!! Todella hieno tulos ja mieti, kohta on nämä velat kuitattu!! Uskomaton tulos!

  Niina Unelma

 4. Onnittelut, hienoa!
  Olet kyllä tästä kirjoittanut jotain aiemminkin, mutta haluaisitko vielä perustella tarkemmin, miksi haluat maksaa opintolainan pois nopeammin kuin asuntolainan? Käsittääkseni ne on nyt ne kaksi lainaa mitä sinulla on jäljellä parin kuukauden kuluttua.

 5. Kiitos Rahalla vapaaksi ja Violacea!
  Violacea: Haluan keskittyä opintolainaan ehkä siksi että se on seurannut mukanani jo monta vuotta. Haluan päästä menneisyydestä siinä mielessä eroon. Asuntolainaa en tavallaan turhana taakkana ole pitänyt koska asumiskuluja tulisi joka tapauksessa. Kun oikein asiaa mietin niin opintolainan urakoimisen yksi motivaattori on todennäköisesti se että jatkaisin tätä listaustouhua ja siten pitäisin myös jatkossa järkevän taloudellisen otteen elämässäni. Koska en viitsi millään lopettaa nyt kun on alkanut tuntua hyvältä. Lisäksi vaikka asuntolainasta höylättäisiin tuo vajaa viisi tonnia nopeammin pois, ei se vielä korkoihin niin merkittävästi tulisi vaikuttamaan. Opintolainan jälkeen maksuvaraa kuukauteen tulee kuitenkin viisikymppiä enemmän minkä voi siinä vaiheessa satsata viimeiseen eli asuntolainaan.

  Ehkä aloitan listaukset niin että myös asuntolaina näkyy siinä. En ole vielä päättänyt. Asuntolainan suhteen olen tehnyt mietintöjä ja pieniä suunnitelmia mutta sen suhteen käyn vielä pankissa juttelemassa kunhan sopiva ajankohta tulee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *