Veli did it already

Ripakopallinen menetelmiä, kokeiluja, ajatusniksejä, toimintatapoja, sääntöjä, tavoitteita, hassutteluja. VelatOn-blogiin on mahtunut supereita onnistumisia mutta myös hiljaisuuteen unohtuneita epäonnistumisia tai toimimattomiksi koettuja juttuja. Joku keino voi olla rahan säännöstelyn kannalta hyvä mutta käytännössä liian monimutkainen, joku taas hyvin selkeä ja aukoton suunnitelma mutta liian vähän ajatusprosessointia ja työstämistä vaativa.

Kaikenlaista on kokeiltu matkalla kohti vakaampaa, kestävämpää, järkevämpää ja stressittömämpää talouden hallintaa. Muistatko vielä nämä?

Säästä vitoset – keittiöpuskuri
Tätä tein joskus hyvinkin säntillisesti ja nykyäänkin pienimuotoisemmin. Lyhykäisyydessään vitosten säästäminen (ainakin kohdallani) tarkoittaa sitä että kaikki 5€ setelit jotka saan vaihtorahana tai muutoin sattuu lompakkoon normaalin rahankäytön seuraamuksena asettumaan, laitetaankin muualle esimerkiksi talousrahajemmaan, täydennysostoksia varten tmv. Itse keräsin joskus ruskeaan paperikuoreen keittiöpuskuria. Enimmillään vitosen seteleitä oli aika muhkea setti, taidettiin mennä parissa sadassa? En ole ihan varma enkä äkkiä löytänyt siitä kirjoitusta. Nykyään vitosia kerään pieneen lukolliseen boksiin josta otan tarpeessa käyttöön vaikkapa lapsen viikkorahaksi tai jos muu korvamerkitty raha loppuu ennen palkkapäivää jne. Vitosten setelien kerääminen on vain yksi metodi raharakkaalle säästämisen ja kulutushysterian hillitsemiseksi. Setelinippuun kun alkaa tulla paksuutta niin sitä ei haluaisi ohentaakaan.

Lumipallotus – Snowballing-menetelmä
Velanmaksun suola. Menetelmä jolla saa pysähdyksissä olevan taloustilanteen rullaamaan eteenpäin – ensin hitaan varmasti mutta kiihtyvällä tahdilla. Tämä oli menetelmä jolla erinäiset pienet lainat ja luottokortit sain poistoon.

Ruokabudjetin ylijäämän Ostovoimaa!
Kuukausittain ostin ruokakulujen jälkeen ruokatilille jääneellä rahalla lahjakortteja joita säästin ja kerrytin. Poistin siis ruokatilin rahat käytöstäni jemmaamalla ne lahjakortteina lippaaseen. Lahjiksien kerääntyminen oli hyvin koukuttava fiilis, vähän samanlainen kuin mitä nyt tapahtuu kun kerään kyselypaneeleista palkintolahjakortteja tai Plussarahoja jouluruokia varten.

52 viikon säästöhaaste
Vuoden kestävä projekti joka antaa säästämiselle hienon tsemppifiiliksen. Peruskuviolla homma menee niin että viikolla numero 1 säästetään 1€, viikolla 2 sivuun laitetaan 2€ jne. Tai sitten niin että joka viikko säästetään yksi summa 1-52€ väliltä ja viivataan säästetty luku yli. Omat mietteeni vuoden säästämisestä tällä menetelmällä voi tsekata tästä.

Jatkan eri menetelmien työstämistä edelleen, toki ensisijaisesti painopiste on lisäansioiden tienaamiseen liittyvät pyrkimykset joita kuukausittain seurataankin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *