Velanhoitorahalla saisi paljon ruokaa

Laitoin tuossa mietintämyssyä päähän kun kirjoittelin yhtä tekstiä ideointiasteelta raakileeksi, odottamaan viimeistelyä joka ehkä tapahtuu joskus tai sitten ei.

Joka tapauksessa, halusin saada itselleni vähän perspektiiviä siitä miten paljon kulutan velkoihin rahaa kuukaudessa, suhteessa siihen mitä kulutan muuhun sekä kuinka paljon tuon rahaa kotiinpäin.

Pelkästään tähän yhdistelylainan hoitamiseen laskin keskiarvoksi peruslyhennyksen + 200€ lisälyhennyksen. 200€ tulee siitä että sitä ajattelin käyttää nyt jatkossa minimilisäsummana. Tämä tekee kuukaudessa yhteensä 583€. Summana tämä on sellainen että olen siihen toisaalta jo tottunut. Snowballingillahan lyhennyssumma pysyy samana vaikka velkojien määrä pienentyisikin. Aika lailla tuon verran olen pystynyt kuukausittain velkoihin laittamaan.

Jos summan kuitenkin suhteuttaa vaikka asuntolainaan niin johan laittaa miettimään. Maksan nimittäin molempia lainoja suunnilleen saman verran, asuntolainaan menee parisen kymppiä enemmän. Nämä kaksi tekevät yhteensä 1180€ kuukaudessa. Pelkästä peruspalkasta käteen jää vähän alle 1500€ kuukaudessa. No joo, teen vuorotyötä ja vuorolisät ovat ihan merkittävässä roolissa palkan osana. Lisäansiot vielä tuohon päälle.

Kuitenkin. Maksan kulutusluottoja sen 583€ kuukaudessa. Ruokatilille siirrän 270€ kuukaudeksi. Kahden kuukauden ruokiin menee 540€. Kuukaudessa maksan siis yli kahden kuukauden ruokakauppalaskua vastaavan summan.

Freedigitalphotos.net, Suat Eman

Mitäs jos velan loputtua siirtäisin ruokatilille vastaavan summan kuukausittain? Neljän kuukauden aikana ylijäämää tulisi vähintään 8:ksi kuukaudeksi. Seuraavat 8 kuukautta voisin käyttää sekä velanhoitoon että ruokaan aiemmin kuluneet rahat johonkin muuhun. Summa olisi jo 583 + 270 = 853€. Tuolla summalla hoitaisin opintolainan noin viidessä kuukaudessa.
No joo… Utopiaa, en millään pystyisi neljää kuukautta elämään niin että ruokatilille kertyisi koko ajan hurjempi summa. Pakko niillä rahoilla on jotain muuta tehdä. Ja teenkin.

En vain ole aiemmin miettinyt sitä suhdetta millä rahaa pumppaan menemään. Tällä hetkellä on täysin tietoista että velkaan lähtee kaikki mitä vain pystyn, aiemmin laitoin tuota samaa summaa pieninä osasina useaan eri lyhennykseen joista suurimman osan otin takaisin kulutukseen lainojen lyhentymättä juuri mitään.

Jälleen yksi hyvä syy päästä velasta eroon. Se vie kolmasosan peruspalkkani brutosta ja yli kaksi kertaa niin paljon mitä käytän ruokakauppaan – joka kuukausi! Ja kyse on vain kulutusluotosta. Maksavatko muut yhtä kummallisella suhdeluvulla velkaansa?

5 ajatusta aiheesta “Velanhoitorahalla saisi paljon ruokaa”

 1. Sinulla on mielenkiintoisia ajatuksia. En heti päässyt ymmärrykseen tuosta ylimääräisen rahan siirtämisestä ruokatilille, mutta aukenihan se ajatus lopulta.
  antaisihan se tietysti lisärahaa vaikka humputteluun, sijoittamiseen jne. kun ruoka olisi taattu vaikkapa 8 kuukaudeksi etukäteen… Mielenkiinnolla odottelen, mitä pohdiskelet seuraavaksi.

 2. Heh, itse voisin ajatella että ajatukseni ovat lähinnä kummallisisa. "Mielenkiintoinen" onkin ehkä kohtelias tapa ilmaista samaa.

  Totuus on että kun näitä samoja lukuja ja eurosia miettii ja pohtii useasti, lähtee jossain vaiheessa mielikuvitus lentoon. Normaalissa mielentilassa en leikittelisi ajatuksella maksaa itselleni neljässä kuukaudessa koko vuoden ruokarahoja 😉

 3. Olen samaa mieltä, sulla on mielenkiintoisia ajatuksia! Välillä kyllä aika kummallisia, mutta usein tosi jänniä ja nokkelia. Itselleni aika vieraita tapoja ajatella, koska en tarvitse mitään ylimääräisiä niksejä ja kikkoja rahan säästämiseen tai kulutuksen vähentämiseen, mutta sitä suuremmalla syyllä ne on mielenkiintoisia, tuo aivan uutta näkökulmaa.

 4. Palkkaa tulee noin 2200e/kk tilille, siitä menee lainanlyhennyksiä 610e jos mentäisiin ohjelman mukaan, omilla lisälyhennyksillä summa on about 900-1000e/kk eli jotain 40% luokkaa palkan määrästä. Kyllähän tuolle tonnille varmasti keksisi tekemistä muutenkin 🙂

  Ei ole ollenkaan hassu idea kerätä pikkasen ruokarahastoa etukäteen, sitä ei koskaan tiedä millonka pääkoppa hirttää kiinni ja tulee sanottua pomolle suorat sanat, tms. Ei tule kiirettä juosta Kelaan tai sossuun itkemään maailman epäreiluutta kun tietää pärjäävänsä esim. 6kk ilman tulojakin huonon säkän sattuessa.

  Toinen vaihtoehto on juurikin maksaa lainoja etukäteen pois jollon lainatilin saldo menee "plussalle", tiukan paikan tullessa voi jättää montakin erää välistä, itse tähtään ensi vuonna varmaan 6kk puskuriin molemmissa asuntolainoissa, jos työt loppuu niin ei ole heti kämppä menossa alta.

 5. Tuo 610e sisältää siis lyhennyksen+koron. Korkoa tuosta summasta on varmasti lähemmäs 200e eli lopulta lainojen lyhennykseen menevä summa on aika onneton.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *