Vastakkainasettelua

Päätöksiä. Kuva rosmary

Kuluttamisen taipumukset muodostuvat yleensä pikkuhiljaa. Asioista tulee tapa toimia ja tapoihinsa ei välttämättä kiinnitä huomiota. Sitä toimii automaattiasetuksilla. Emme ymmärrä sitä että jokainen valinta on kuin risteys, ja tilanteen lopputulos muuttuu sen mukaan kun päätöksiä teemme.

Jos kirjataan esimerkkityyppisesti ylös joitain kuluttamisen kohteita joissa tapa on yksi vaikutin, katsotaan minkälaisiin lukemiin päästään.

ELOKUVAILTA

Tuhlaten
Elokuvissa pyörii leffa jonka haluat nähdä. Vaihtoehtoisesti ajattelet että olisi kiva tapa viettää viikonloppuiltaa perheen kanssa käymällä elokuvissa.
Lippujen hinnat varmaankin vaihtelevat mutta 10€ / hlö ei kaukana totuudesta ole. Päälle popcornit 3€/kpl, karkit 2,50€/kpl  ja limut 2€/kpl.
 Hinta kolmelle hengelle 52,50€.

Säästäen
Jos televisiosta ei mieleistä elokuvaa tule suuntaat videovuokraamoon. Löydät ensi-iltaelokuvan joka on kaikkien mieleen, maksat siitä 5€. Leffamässyt viimeisen päälle, irtokarkkisekoitus 8€. Kotona odottaa kaupasta ostettu micropopcorn 1€ ja 1,5l limsapullo 2€.
Hinta kolmelle hengelle 16€.

BURGERI-ILTA

Tuhlaten
Olet päättänyt että tänään herkutellaan. Viet perheesi hampurilaisravintolaan. Aikuisten annokset maksavat kappaleelta 6,95€, lisädippi 0,50€ x2 ja lapsen annos 4,95€. Jos haluat hienostella ja menette vaikkapa Amarilloon, maksaa yksi ateria 14,90€, lisädippi 1,50€ x2 ja juomat vaikkapa 3€ per henkilö.
Hinta kolmelle hengelle 19,85€ – 53,70€.

Säästäen
Teet kotona burgeriateriat. Sämpylöitä ja pihvejä tulee pakkauksissa enemmän joten joko nälkäisimmät santsaavat tai kutsut lisäsuita kesteille. Sämpylät, pihvit, lisukkeet ja mausteet tulevat maksamaan korkeintaan 10€. Lisäksi iso pullo limua josta riittää kaikille, 2€. Ranskalaiset 2€.
Hinta kolmelle hengelle (plus lisäannokset) 14€.

JANOJUOMA

Tuhlaten
Tykkäät kaakaosta ja olet erityisesti hullaantunut Valio Play maitokaakaojuomaan. 2,5dl purkki maksaa suunnilleen euron. Ostat viikossa neljä juomaa lähinnä välipala- ja janojuomiksi.
Hinta viikossa 4€. Kuukaudessa 16€. Kolmessa kuukaudessa 48€.

Säästäen
Päätät tehdä vastedes kaakaosi perinteiseen tapaan maidosta ja kaakaojauheesta sekoittaen. Juot 2,5dl mukillisen neljä kertaa viikossa. Joudut ostamaan kaakaojauhepaketin ensi alkuun mutta se kestää useita kuukausia.
Hinta viikossa 5€. Kuukaudessa 8€. Kolmessa kuukaudessa 16€.

LUKEMISTA 1

Tuhlaten
Ostat iltapäivälehden joka toinen päivä. Lehden ostat joko kioskireissulla tai ruokaostoksilla tapaat lukea sitä kahvia juodessasi pöydän ääressä. Jätät naisten jutut lukematta jos olet mies ja toisinpäin.
Hinta kahdessa viikossa 7 x 1,20€ = 8,40€.

Säästäen
Luet iltapäivälehden tai vaikka kaksi, joka päivä. Teet sen netissä. Luet otsikoiden perusteella ne jutut jotka kiinnostavat. Sinulle tarjoutuu mahdollisuus lukea päivän lehti nettiversiona jos ostat maksullisen lisäpalvelun mutta koska voit lukea suurimman osan jutuista ilmaiseksi, jätät nettilehden ostamatta.
Hinta kahdessa viikossa 0€.

LUKEMISTA 2

Tuhlaten
Tilaat aikakauslehden kestotilauksena. Tilausjaksoon sisältyy 10 lehteä, tilaushinta 8,95€ / nro eli 89,50€. Saat tilaajalahjaksi veitsisetin, sääaseman tai kuulakärkikynän, meikkipussin, rantapyyhkeen tai jotain muuta jota ilman et voisi elää.
Hinta 10 numerolle 89,50€.

Säästäen
Ostat saman lehden irtonumeroina, 8,95€/nro. Et pääse hyötymään tilaajalahjasta mutta pystyt elämään asian kanssa. Kymmenestä numerosta yksi tai jopa kaksi myydään alehintaan vuodenvaihteen tai kesän kynnyksellä, tai jostain muusta syystä. Saatat jättää yhden numeron ostamatta sillä sisällysluettelon perusteella et lukisi koko lehteä.
Voit myös lukea lehden kirjastossa.
Hinta 10 numerolle 71,60-89,50€. Tai 0€.

JÄÄTELÖKESÄ

Tuhlaten
Hellepäivänä on mahtavaa syödä jäätelöä. Menet perheesi kanssa jäätelökioskille. Tötteröksi koko porukka valitsee sen paremman vohvelin, 0,20€/hlö. Perheen lapselle ostetaan lasten tötterö joka on tavallinen yhden pallon jäätelö (3€) johon laitetaan päälle nomparellia ja sateenvarjokoriste (0,50€). Toinen aikuinen haluaa tavallisen yhden pallon jäätelön, sinun tekee mieli kahden pallon isoa jäätelöä (4,50€). Se on niin iso että osa jää syömättä.
Hinta kolmelle hengelle 11,60€.

Säästäen
Kipaiset lähimpään markettiin ja ostat kaikkien lempijäätelöt. Lapsi ja toinen aikuinen saavat 1,50€ maksavat jäätelöt ja itse kaivat pakastealtaan suurimpiin kuuluvan tuutin, 2,50€.
Hinta kolmelle hengelle 5,50€.

Kun näiden muutamien esimerkkien summat lasketaan yhteen voidaan todeta että säästäväisemmät valinnat tehnyt perhe pulittaisi aktiviteeteistaan 133€ (kaakao kuukauden hinnan mukaan, aikakausilehdet täyden hinnan mukaan) ja tuhlaavaisimmat valinnat tehnyt maksaisi 231,70€ (kaakao kuukauden hinnan mukaan, burgerit kalliimman vaihtoehdon mukaan).

Nämä ovat muutama esimerkki aivan todellisista valinnoista joita teemme jokapäiväisessä elämässämme. Teemme monesti valinnan perustuen siihen miten olemme toimineet ennenkin. Jos pysähtyy miettimään voi huomata että samaan tai lähes samaan lopputulokseen pääsee paljon halvemmallakin!

6 ajatusta aiheesta “Vastakkainasettelua”

  1. Hieno blogaus! Juuri eräänä päivänä kauppareissulla naapurin tyttö kehui tuota Play-kaakaojuomaa ja minä kysyin että miksi hän ostaa niin kallista kun voi tehdä itse halvemmalla. Ihmetteli hiukan että onko minusta euro kallis. Selitin siinä sitten mitä tarkoittaa litrahinta ja käytiin sitten katsomassa maidon ja kaakaopurkin hinta. Aikoo kuulemma jatkossa ostaa niitä. Joskus kannattaa avata suu seuraavalle sukupolvelle:))

  2. No tuossa oli hyvä lopputulos! Naapurin tyttö kun olisi voinut sanoa piutpaut ja haukkua kukkahattutädiksi. Mutta hyvä jos oikeasti ajatus lähti itämään!

  3. Näin laskettuna on selvä kumpi tapa on halvempi. Vaikeampaa sitten on laskea kokemuksen arvoa. En haluaisi viettää aikaa vain kotona, vaan leffassakäynti on mielestäni hiukan erilainen kokemus kuin leffan katsominen telkkariruudulta (lisäksi leffateatterissa tulee 3D-näytöksiä ja leffatkin on juuri ilmestyneitä). Siinäkin toki voi olla järkevä eli esim. ostaa sarjalippuja eikä kaikille liput erikseen kassalta ja ostaa irtokarkit kaupasta kuin leffateatterin omasta kaupasta. Mutta en ihan jaa ajatusta, että kokemukset ovat täysin samanlaisia, toinen vain toteutetaan halvemmalla.

  4. Kysymys onkin valinnoista ja sen ymmärtämisestä talouteen, varsinkin jos liikoja ylimääräistä ei ole. Joku voi mennä ns automaattiasetuksella valiten kaiken mikä miellyttää, eikä ymmärrä miksi talous sakkaa. Ei kaikkea kivaa tarvi unohtaa, kunhan ymmärtää mihin rahansa laittaa. Itsekin olin perjantaina lapsen kanssa leffassa ja maksoin kiltisti kalliit liput 🙂

  5. Itse kuin noita lukuja katselin ja pyörittelin ,niin jäin ihan hämmästelemään, että mitäs jos (ja monet ihmiset kun) tekevät näitä asioita JOKA kuukausi (ja päälle paljon muuta). Alkaa kyllä tulla vuodelle hintaa, periaatteessa näinkin tavallisiin aktiviteetteihin. Eikä kaikille se amarrillo aina riitä, vaan joskus pitää käydä hienommassakin paikassa. Yleensä lehtiäkään ei tilata vain sitä yhtä kestona, vaan mukana on avotakka, aku ankka, hevoshullu ja vaikkapa tekniikan maailma… Huh. Itsekin olen vakaasti sitä mieltä, että ihan kaikesta ei tarvitse säästää ja elämyksiä ei välttämättä voi korvata millään rahalla. Mutta totuus taitaa olla se että, järkevästi suunnitellen saa itselleen, perheelleen ja läheisilleen vain enemmän elämyksiä 🙂
    T: Aloitteleva säästötär

  6. Niin, kyllähän se on niin että pienistä puroista kasvaa se kuuluisa suuri virta. Monta pieneltä vaikuttavaa kulutuskohdetta on äkkiä iso kasa rahaa. Tottapa sekin että elämyksiä saa kyllä tehtailtua, sekä rahalla että ilman.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *