Uudenlainen asiakkuus – Ulosotto eli ”paha velka” numeroina 2

Kiinnostuitko otsikosta? Jep, näin ajattelinkin. Nyt on pitkästä aikaa tämän blogin lukijalle tarjolla tekstiä jota voi vaikka kahvikupposen äärellä pysähtyä lukemaan. On sen verran pituutta.

Pelikentän nappulat asettuivat aivan uudella tavalla kun ensimmäistä kertaa koskaan elämäni aikana päädyin avaamaan asiakkuuden ulosoton kanssa tässä mittakaavassa. Joskus on tullut jotain kehotuksia jotka olen sitten maksanut heti pois mutta nyt on menty pidemmälle. Kävin joku aika sitten tekemässä ulosottoselvityksen jossa katsottiin kokonaistilannettani. Palkan ulosmittaus on alkanut tässä kuussa. Alla avoinna olevat velat ja niihin ensimmäisen ulosmittauksen jälkeen tapahtuneet muutokset. Ulosmittaustilanteesta en nyt tässä avaa enempää, mutta oli niin selkeä ja helpottava ja ei-syyllistävä kokemus että kirjoitan siitä kyllä erikseen.

Velan kokonaismäärä on tavallaan iso. Tai no siis onhan se, ei vain tavallaan. Se vain ei kaiverra niin hirmuisen paljon. Matka ulosmittauksen alkamiseen ei ole koskaan mikään viikon tai kahden juttu ja kuten aiemmin jo taisin mainita niin tässä niitetään sellaista heinää jota on kasvateltu yli puoli vuotta, vuodenkin ehkä jopa. Olin hyvin lähellä aivan täydellistä työkyvyn menetystä ylikuormittuneisuuden vuoksi ja tämä johti sekä harkitsemattomien päätösten että käytännössä olemattoman lyhytmuistin ja kognitiivisen käsittelykyvyn puutteen johdosta tilanteeseen missä virallisten asioiden hoitaminen oli hankalaa. Kyllä, pankista ja Kelasta ja muualta kyllä tuli kirjeitä. Kyllä, kirjeet ovat varmaan vieläkin jossain mutta en oikein tiedä missä. Olen ottanut niitä vastaan, laittanut zombina johonkin ja unohtanut niiden olemassaolon. Pussiin, roskapussiin, laatikoihin, reppuihin jne. Osa on sähköisenä ja lakkasin Netpostin käytätmisenkin jossain vaiheessa. Ja sähköpostin johon tuli ilmoitukset Netpostista. Tätä kun toistuu muutamien kuukausien ajan niin ollaan jo lähellä tilannetta missä olen nyt.

Olen palautunut suuressa määrin siitä kuormitustilasta missä olin. Sain pitää terveyteni joten ei haittaa yhtään että nyt on vähän velkaa lisää maksettavana. Ei haittaa luottotietojen menetys tässä kohtaa. En ole velkaantunut pikavipeistä tai maniapäissään tehdyistä ostoksista tai viinarallista. En ole tehnyt laittomuuksia, en ole mokannut siten mitä uutisista saa lukea joka päivä vaikka korvausvelvollisuuksien tai kavaltamisten tai onnettomuuksien kautta. Näin vain on päässyt käymään ja nyt ollaan tässä.

Velkaa on tullut osin tiukasta taloudesta johtuen, palkatta tehdystä suuresta duunimäärästä sekä tuosta edellä mainitusta aktiivisesta, automaattisesta mielestä pois pitämisestä. Unohtaminen on autuutta silloin kun unohdettava asia olisi muistissa ollessaan kohtuuttoman suurta ahdistusta aiheuttava tekijä. Ja toki kun työskentelee ympäripyöreitä päiviä, ensin päiväduunissa ja sitten palkatta yrittäjätyössä niin sitä on melko väsynyt kun vihdoin on vapaata ja on helppokin olla muistelematta muuta kuin ruokaa ja unta.

MUTTA. Varmasti taustoitan vielä tarkemmin syitä ja seurauksia myöhemmin. Lukija varmaan menee mielellään suoraan mehevimpiin kohtiin eli numeroihin, joten seuraavassa ulosotossa olevat saatavat ennen ensimmäistä palkan ulosmittausta.

Oikeusaputoimisto 350,23€

Opintomaksu 1087,94

Kela opintolaina 18 949,60

Kela opintotuki 3281,08€

Eläkevakuutusyhtiö 12,65€

Eläkevakuutusyhtiö 142,97€

Eläkevakuutusyhtiö 145,43€

Terveyskeskusmaksu 43,49€

Eläkevakuutusyhtiö 146,21€

If vakuutusyhtiö 7€

YHTEENSÄ 24 259,66€

No mutta kappas. Muutamia pieniä juttuja ja sitten vähän isompaa settiä Kelalle. Jestas sentään. Arvatkaa mikä oli ensimmäinen ajatus kun tajusin että nyt maksellaan opintolainoja (tästäkin on oman postauksen arvoinen tarina, Kelan kanssa asiaa selvittelen edelleen) ulosottoon? Se oli se että ei joka poika tai tyttö maksakaan sitten niin vinkeällä satasmäärällä kuukaudessa opintolainaa veke kuin minä! Viidenkympin lyhennyksillä melkein parinkymmenen tuhannen lainaa saa hetken hinkata, vedetään sitten heti yli kymmenkertainen setti ja ollaan opintolainattomia jo muutamassa vuodessa 🙂

Jännä miten sitä tuntee olevansa vähän siinä kiikunkaakun että pärjääkö taloudellisesti vai ei. Opiskeluaikana siis myös näin. No kyllähän sitä pärjäsi kun kireä rahatilanne ajoi tekemään töitä. Toki sitten työtä tekemällä tulorajat paukkuu ja sitten maksellaan takaisin tuet, tavalla tai toisella. Tienatakseen riittävästi tulisi tehdä kokoaikaisesti työtä, mutta sitten ei voisi opiskella. Kikkailemalla toki selviää vaikka ja kuinka, täytyy laittaa kikkailun kertauskurssi jollekin omalle to-do -listalle. Ja katsoa että vieläkö uskaltaa opiskella.

Nyt kun ensimmäinen palkan ulosmittaus on tehty niin näen miten raha on jaettu eri velkojen kesken:

Oikeusaputoimisto 350,23€ 0€ Tämä oli vireillä, maksoin kokonaan pois ennen erääntymispäivää. Kuitenkin tähän oli ilmeisesti palkasta jo ulosmitattu 30€ koska velkatulosteella näyttää saldo 323,23€ vaikka sähköisessä palvelussa oli tuo 350,23€. Todnäk ilmoille jäänyt 30€ osoitetaan johonkin toiseen velkaan.

Opintomaksu 1087,94 1005,23€

Kela opintolaina 18 949,60€ 18753,95€

Kela opintotuki 3281,08€ 3147,08€

Eläkevakuutusyhtiö 12,65€ 0€ maksoin pois roikkumasta

Eläkevakuutusyhtiö 142,97€ 133,62€

Eläkevakuutusyhtiö 145,43€ 134,40€

Terveyskeskusmaksu 43,49€ 0€ maksoin pois roikkumasta

Eläkevakuutusyhtiö 146,21€ 0€ maksoin pois roikkumasta

If vakuutusyhtiö 7€ 0€ maksoin pois roikkumasta

YHTEENSÄ 24 259,66€ 23174,28€ (Muutos -1085,38€)

Palkasta ulosmitattiin 635,61€. Nuo pienet saatavat tuolla monimutkaistivat tilannetta ehkä liiaksi, niistä yritin ja yritän päästä eroon. Tein ylimääräisiä suorituksia sen verran mitä tilillä vielä oli rahaa, ennen kun kuitti ulosmittauksesta oli tullut. Suorituksia tein Ulosoton sähköisen palvelun kautta velkakohtaisesti yrittäen nollata niitä. Nyt en ihan tarkkaan tiedä miten menee, kun sähköinen palvelu tulee näköjään jälkijunassa ja palkasta ulosmitattuja rahoja oli osittain käytetty niihin velkoihin mitä maksoin täysimääräisesti. Tuplamaksua tuskin menee, eli vapautuneet rahat varmaan ohjataan toisiin velkoihin sitten. Ylimääräisiä lyhennyksiä tein näin:

350,23€

146,40€

43,49€

7€

12,65€

= 559,77€

NO MITÄS TÄSTÄ ETEENPÄIN? Ulosottohenkilöni (tästä tulee jostain syystä positiivinen assosiaatio) ehdotti että josko Kela ottaisi saatavansa takaisin ja saisin aikaan maksusuunnitelman sinne. Laitoin sinne viestiä ja ehdotin 350€/kk maksuaikataulua, mikä tuntuu puolet ihanammalta kuin maksaa ulosottoon nykyistä summaa. Noita rippeitä mitä ilman Kelaa olisi ulosotossa, niitä ei muutaman kuukauden jälkeen sitten olisikaan. Oli aika kaukaa haettua mutta kokeilematta ei voi tietää, ja ei ollut oma idea vaan ulosottohenkilön ehdotus. Mutta, Kela vastasi että aiheellinen perintä joten ulosotossa on ja pysyy. Olkoon, maksan supervauhdilla itseni opintolainattomaksi 🙂

Englanninkielisessä säästö-/velkablogaamisessa puhutaan ”Windfalleista” eli tuulentiputtamista. Näillä tarkoitetaan yksittäisiä, kertaluonteisia tai harvakseltaan tapahtuvia rahasaatavia mitä voisi olla vaikka arpavoitto, perintö, veronpalautus tai lomarahat. No tiedän että tällaisia windfalleja on tulossa. Lomarahat toistuvat joka vuosi. Oma veronpalautushistoria on ollut nurinkurinen eli mätkypuolelle vahvasti kallellaan eli sieltä ei jeesiä tule mutta olen sentään saamassa joskus ehkä kevällä tai kesällä isomman, parin tuhannen euron kertasuorituksen. Opintolainaan, vaikka kuinka ulosottosaatava onkin, pitäisi olla tulossa opintolainahyvitys jahka saan väänneltyä asiaa vielä Kelan kanssa. Kaikenlaisten sattumien ja tapahtumien jälkeen velkamäärä laskee kyllä tuosta, sekä kuukausittain että noiden ylimääräisten settien avulla.

Blogin olemassaolon aikana on tullut todennettua miten isojakin lisäansioita on mahdollista saada aikaan kun vaan joidenkin kuukausien ajan tarmokkaasti ponnistelee. Minulla on lisätöistä palkkasaatavia melko paljon, lisäksi yrityspuolen duuneista voi alkaa jossain vaiheessa saada jo itsellekin jotain muuta kuin sen loppuunpalamisen. Uskon vahvasti että oma asiakkuuteni ulosottoon tulee olemaan muistettava, mutta ei liene pahitteeksi pyrkiä pitämään se mahdollisiman lyhyenä. Lisäansioita keräillen entistä aktiivisemmin tästä eteenpäin!

Blogin suosituinta antia (eniten lukijoita) oli kun aktiivisesti makselin kymppitonnin 17 kuukaudessa. Tässä on tietyllä tavalla jonkun suositus tv-sarjan omainen tilanne menossa; ykköskausi oli hyvä ja kakkoskausi täytyy laittaa koukuttavammaksi. No heitettiin sitten pykälää isompi lainanmaksu prosessi tulille tälle kaudelle! Itsellä on tällä kertaa pohjalla raskaampi peruskulurakenne eri omistusten ja perhekoon kasvamisen vuoksi mutta myös kolminkertainen määrä ”pahaa velkaa” kun otetaan lukuun vielä luottokortitkin. Kaivetaan siis suomalainen sisu tässä kohtaa ja todetaan että:

PERKELE! VELAT ON MUTTA TAVOITTEENA ON OLLA VELATON!

Tervetuloa (takaisin) seuraamaan miten homma kulkee. Positiivisen kautta!

1 ajatus aiheesta “Uudenlainen asiakkuus – Ulosotto eli ”paha velka” numeroina 2”

  1. Onnea matkaan ja kiitos luvuista. Alankin seurata matkaasi ja ottaa mallia💪💪👌

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *