Tule ulos lompakosta!

Yksi fiksuimmista asioista mitä olen tehnyt viime vuosina on se että tulin taloudellisesti ajateltuna ”lompakosta ulos”.

Kuva razvan ionut

Moi! Olen Veli, toipuva rahan väärinkäsittelijä. Mahdollisesti myös väärinkäyttäjä.

Olen tehnyt matkaa parantaakseni sekä elintapojani että nostaakseni elintasoani. Sekä taloudellisesti että kokemustasolla. Hyvää mieltä hakemassa.

Itselle on käynyt kuten aika monelle muullekin. Jossain nuoruuden ja varhaisaikuisuuden välimaastossa sitä vain solahti tietynlaiseen keskiluokkaiseen elämäntyyliin, monessa asiassa. Nuoruuden ehdottomasta idealismista jäi paljonkin rippeitä jotka ovat nykyiseen cityvihreyteen rinnastettavissa olevia tekoja ja arvoja, mutta kyllä sitä on menty sitten ihan toiseenkin äärilaitaan. Todisteena kasa velkaa mitä tässä on reilun vuoden aikana maksettu urakalla pois.

Onneksi heräsin todellisuuteen ja näin oman tilanteeni mahdottomuuden. Ei yhden duunarin palkoilla pyöritetä velkakarusellia kun pään päällä on omakotitalon verran kattoa, pankille siitä tuhdisti maksettavaa ja juoksevia kuluja maksettavaksi niin talosta kuin perheen elättämisestäkin. Nykyisin perhe koostuu ainoastaan yhdestä lapsesta, sitäkin suuremmalta tuntuu kuitenkin vastuu siitä kun ei ole ketään muuta sitä jakamassa.

Osamaksuviidakossa on tullut seikkailtua. Kaikenlaista on ostettu ja maksettu, oppirahoja lyöty tiskiin useamman kerran. Ja aina oppituntien jälkeen haettu tukiopetusta kun on ollut ”pakko” hankkia jotakin maksamalla erissä ”vain” niin-ja-niin-monta-kymppiä kuussa. Löytyy kännykkää, telkkaria, pesukonetta ja tietokonetta, osarimaksuilla hankittuna.  Tällä hetkellä en maksa mistään eriä, ja se vasta hankalaa onkin. Ei sellaista kuukautta ettenkö hekumoisi tietokoneen päivittämisestä tai sohvan ostamisesta. Sängynkin meinasin ostaa heti kerralla usean tonnin hintaisena, ”koskaan kun en ole uutta sänkyä omistanut vaan muiden vanhoja”. Hetken mielijohteesta voisin aivan hyvin sitouttaa itseni uuteen kännykkäänkin vuodeksi tai kahdeksi vaikka vanhakin pelittää aivan täydellisesti. Tekemistä siis vielä riittää ainakin itsekurin rintamalla.

Ulos lompakosta tuleminen ja oman tilanteen avaaminen muille on helpottanut kaikkea sanoinkuvaamattoman paljon. Blogiin pystyn kirjoittamaan ilman suodattimia niin onnistumiset kuin epäonnistumiset. Yllättäen oikeassa elämässä olen kertonut lähes kaiken tekemäni varsin avoimesti ympärilläni oleville ihmisille. Kertonut lainanmaksuista, ylimääräisen rahan keräämisen tarkoituksista (ylimääräiset lyhennykset), pennin venyttämisestä ja kulutuksen tarkastelusta uudesta näkökulmasta. Olen innostunut oman talouden tarkkailusta niin paljon että se on yksi lempipuheenaiheitani. Omalta innostukselta en aina ymmärrä että jokaista ihmistä ei kiinnosta miten vaikuttaa opintolainan lyhennystahtiin puolen prosenttiyksikön koronmuutos tai miten ruokabudjettini alitus saa hyppimään ilosta.

Olen sitouttanut (kohta 3) itseni hoitamaan raha-asioitani paremmin kuin aiemmin, kerron tekemisistäni ja pyrin pysymään kaidalla polulla ja saamatta enää Tuhlaajapojan leimaa otsaani. Toipuvien rahan väärinkäsittelijöiden tukipiirejä ei ehkä oikeasti missään järjestetä mutta tämä on hyvä paikka meikäläisen julistaa taloudellisen herännäisyyden ilosanomaa ja toivottaa eheytymistä muille väärinkäsittelijöille ja jopa väärinkäyttäjille. Alkutekijöissä vielä ollaan mutta päivä kerrallaan mennään eteenpäin. Jokainen tänään maksettu velkaeuro tai jemmaan laitettu säästöeuro korostuu perhosvaikutuksen lailla ja niillä voi olla hurja merkitys kun katsotaan kymmenen vuoden päähän.
Koskaan ei ole liian myöhäistä havahtua oman rahankäytön sudenkuoppiin ja alkaa niitä työstämään! Vuodessa saa jo paljon aikaan, mutta tuo ensimmäinenkin vuosi aloitetaan jostain, miksei siis tästä ja nyt!

Jos joku on vielä luurankojen lailla oman lompakkonsa uumenissa, tee itsellesi palvelus ja tule ulos sieltä heti! Kun sen tekee niin voi huomata että suurin häpeä omasta rahankäytöstään karisee kun ei katsele liikoja taaksepäin vaan suuntaa tekonsa ja ajatuksensa paremman tulevaisuuden puolesta.

Alkuun pääsee esimerkiksi näin:

8 vinkkiä joilla saat velat maksuun

8 vinkkiä lisää joilla saat velat maksuun

Tulossa 8 vinkkiä joilla saat pidettyä vauhdin yllä velanmaksussa.

4 ajatusta aiheesta “Tule ulos lompakosta!”

 1. Hieno postaus taas kerran 🙂 Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että kunnolliseen sänkyyn kannattaa satsata. En tarkoita tietenkään osamaksulla ostamista tai tuhannen euron punkkaa. Ihminen viettää noin kolmas osan elämästään nukkuen, joten kunnolliset yöunet ovat muutaman satasen arvoiset 🙂 Hyvin nukutun yön jälkeen myös säästösuunnitelmat kirkastuvat 😉
  T:Aloitteleva säästötär

 2. Olen jäänyt koukkuun blogiisi. Olen maksanut ja hoitanut muiden tekemää velkaa. Enää sitä velkaa ei ole jäljellä. Minua kiinnostaa juuri tämä mahtava motivaatiosi lähde! Varmasti monella on sama tilanne, mutta voimat eivät riitä. Siksi suurkiitos tästä kannustavasta kirjoituksesta!
  Olen aika pienituloinen ja pidän kirjanpitoa menoistani. Vaikka olen näennäisen säästäväinen, niin edelleen tuhlaan joihinkin tiettyihin pikkuostoihin vuositasolla helposti 300-500 euroa! Esim. lehtiin, jotka voisin lukea kirjastossa. Kaupan merkkejäkin voisin suosia ruokakaupassa! Bränditietoiseksi tulin, kun luin kirjan "erilainen ote talouteesi"(olikohan nyt oikea nimi..) Ihan kaikki kirjan jutut eivät sopineet ajatteluuni.
  Ajattelen kanssasi samoin, että velat pois ennen suuria sijoituksia, kyllä se tuo vapautta hengittää eri tavalla.
  Yst.terveisin S

 3. Uuuh.. Tempurin ihanuussänky tänne heti jostain kylläkylläkyllä!! Ei vain taida satasella tai kahdellakaan mistään irrota. Joo, onhan tuolla makkarissa varsin hyvä sänky, kestää vielä monta vuotta. Muhkean petarin voisi siihen ostaa niin olisi kuin uusi mutta paljon pienemmällä satsauksella.

 4. Nöyrä kiitos. Motivaation lähde tulee siitä kun näyttää itselleen sen että on aina tiennytkin kuinka asiat pitäisi hoitaa ja sitten vain.. no, alkaa hoitaa niitä kuten on aina tiennytkin. Pian sisäinen työskentely alkaa näkyä konkreettisessa elämässä ja se on aika WAU fiilis!
  Tänne kirjoittaminen auttaa itseäni hidastamaan sen verran että ehdin punnita asioita pelkän tunteen sijasta myös järjellä. Molempia taidetaan tarvita kaikkeen tässä elämässä että pysyy sillä kuuluisalla keskitiellä turvallisesti matkaamassa.
  Täytyy myöntää että jokainen tällainen kommentti antaa aika hurjasti lisäpaukkuja myös!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *