Talous hallintaan – laskukuluista lisävirtaa kassaan

Oletko kyllästynyt elämään kädestä suuhun, kuukausi toisensa perään? Kalvavatko velat, joita yrität hoitaa tunnollisesti mutta ne eivät tunnu silti häviävän? Tarvitko hyötykäyttöön jokaisen sentin minkä ikinä vain saat taloudestasi irti?

Näillä ajatuksilla itsekin olen ollut pitkän aikaa. Koko blogi kertoo siitä, miten tavallinen suomalainen ihminen haluaa muuttaa taloutensa niin, että pitkällä tähtäimellä tulojen pysyminen suurempana kuin menot johtaisi taloudellisesti järkevään ja kestävään elämäntapaan.
Niin..
”Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot”, sanotaan. Kuitenkin, kun menopuoli on tilkitty turhien vuotojen varalta ja tuloja pyritty lisäämään, on aika laajentaa näkökulmaa ja antaa vahvistuksia tekemälleen päätökselle. Päätökselle muutoksesta.

Useat tiukan talouden pyörittäjät ovat ajautuneet samankaltaiseen tilanteeseen. Arkielämän peruslaskut tulevat ja ne maksetaan, kuitenkin myöhässä. Seuraavaan laskuun on sitten lisätty muistutusmaksu ja näin alkuperäisestä laskusta onkin tullut huomattavasti suurempi. Joillakin tämä on ehkä satunnaista, kun taas toiset maksavat laskunsa säännöllisesti myöhässä.

Siinä vaiheessa kun ihmisen sisäinen ääni huutaa että jotakin on tehtävä ja velkaisuus / muu kehno taloustilanne on saatava muuttumaan, on aika lähteä työskentelemään. Yhtenä lähtökohdista on pidettävä sitä että lisävelkaa ei oteta.

Arjen laskujen muistutusmaksuja voidaan pitää velkana, sillä se on valuuttaa joka pitää maksaa velkojalle. Ja aivan turhaan. Tee siis päätös että et maksa enää ainoatakaan muistutusmaksua! Toimintatapa on yksinkertainen. Tulevat laskut maksetaan eräpäivään mennessä. Jos laskuja on rästissä, näistä voi tehdä maksusuunnitelman velkojan kanssa ellei ole mahdollisuutta hoitaa niitä pois ennen seuraavien laskujen tuloa.

ESIMERKKI: Sinulla on sähkölasku maksamatta, suuruudeltaan 100€. Uusi lasku on jo tullut, sekin 100€ mutta siihen on lisätty muistutusmaksu 5€ ja joitain senttejä viivästyskorkoa. Normaalisti maksaisit tuon ensimmäisen laskun, ja uudempi 105€ lasku jäisi odottamaan vuoroaan ja lopulta maksaisit sen myöhässä. Tällöin myös seuraavaan laskuun tulee muistutusmaksu korkoineen. Uudella järjestelyllä teetkin niin, että maksat tuon 105€ laskun pois eräpäivään mennessä, ja teet alkuperäisestä 100€ laskusta maksusuunnitelman, esim. maksat sitä 25€ tai 50€ kuukaudessa pois. Näin sinulle jää vain tuon ensimmäisen laskun kulut maksettavaksi sen sijaan että maksaisit 5€ jokaisesta laskusta ylimääräistä. Jotkut yritykset saattavat laskuttaa maksusuunnitelmasta jonkun pienen palkkion, eivät kuitenkaan todellakaan kaikki. Perintäyhtiöt ovat eri juttu.

Katso seuraavaa taulukkoa. Siinä on kuvattuna vuositasolla se, miten paljon turhaa rahaa maksaa laskuista ellei muuta maksukäyttäytymistään.

Olen törmännyt kahden suuruisiin muistutusmaksuihin, joista ylivoimaisesti yleisempi on 5€ maksu.
Ei tunnu paljolta maksaa viittä euroa kerralla. 50€ laskuun se on kuitenkin 10% korotus. Jos kuukaudessa maksaa yhden muistutuslisällisen laskun, heittää vuodessa rahaa pois 60€. Tuolla summalla voisi lyhentää velkaa, maksaa parin-kolmen kuukauden puhelinlaskut jne.
Jos laskujen maksaminen on ihan holtitonta, ja muistutuslisällisiä laskuja tulee kolme joka kuukausi, jää vuodessa rahaa käyttöön 180€ vähemmän!

Ryhtiliikkeen voi tehdä pienillä asioilla, tässä on yksi. Tee lupaus itsellesi, älä päästä enää yhtään laskua kasvamaan suuremmaksi!

3 ajatusta aiheesta “Talous hallintaan – laskukuluista lisävirtaa kassaan”

  1. Toki näin tulisi toimia. Joskus ei vain yksinkertaisesti eräpäivänä ole sen vertaa rahaa että laskun saisi maksettua. Jos ei ole mitään nopeasti myytävää tavaraa jäljellä, silloin laskun maksua on pakko lykätä jos ei halua tehdä lisää velkaa. En tiedä mitä muuta siinä tilanteessa voi enää tehdä. Itse olen viime kuukaudet syyllistynyt monen monta kertaa laskun maksamiseen viikon – pari myöhässä. Oman kokemuksen mukaan muistutuslaskuja tulee hirveän vähän ja muistutusmaksuja en ole joutunut maksamaan kertaakaan. Mutta nyt varmaan puhutaankin laskuista jotka ovat säännönmukaisesti paljon myöhässä.

  2. Kyllä itsekin monesti olen maksanut laskuja myöhässä, eipä siitä kiistämistä.
    Tosiaan, tässä on kyse siitä että maksaa säännöllisesti reippaasti myöhässä, siten että nuo muistutusmaksut juoksevat.
    Useinhan laskulla on eräpäivän jälkeen 7 tai 14 päivää vielä aikaa, ennen kuin muistutus lähtee matkaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *