Talouden mustat aukot

Suurin osa minun kauttani kulkevasta rahasta on olemassa ainoastaan virtuaalisesti. Muun muassa asumiseen ja lainoihin menevät rahat tulevat ja menevät olematta koskaan konkreettista valuuttaa käsissäni. Jäljelle jäävä raha saatta joskus tuntua mystisesti katoavan jonnekin. Monesti olen ollut tilanteessa jossa olen kokenut että tili tuli, tili meni. Lisätulot eivät auta niin kauan kun vene vuotaa.

Mihin sitä rahaa sitten katoaa?

Kuva Phil Plaitt

Meinasin jättää tämän koko tekstin julkaisematta sillä sen jälkeen kun sain ajatuksen pukea sisältö näihin sanoihin, löysin peräti kaksi vastaavilla termeillä sanoitettua artikkelia kahdesta eri paikasta. No, eipä tuo nyt niin ainutlaatuista olekaan etteikö moni muukin saisi samoja ajatuksia ja/tai käyttäisi samoja kielikuvia.

Mietin sitä miten voisin kutsua sellaisia kuluttamisen kohteita joita on hankala jälkeenpäin jäljittää. Rahavirtoja joita itse pitää voimissaan mutta joihin ei tarpeeksi kiinnitä huomiota. Rahoja jotka lipuvat käsistä joko kortin välityksellä tai konkreettisesti mutta huomaamatta.

Omassa elämässäni mustiin aukkoihin on lähtenyt rahaa varmasti kymmenistä erilaisista syistä. Tässä niistä neljä. Osaan on mennyt vähemmän, osaan enemmän. Yhteen vain hetken aikaa ja pariin edelleen.

1. Karhukirjeet
Aiemmin olen esittänyt hypoteettisen laskelman siitä miten paljon laskujen muistutusmaksuista voi koitua lisäkuluja vuositasolla. Omaan maksuhistoriaani kuuluu kiistatta suuri tukku laskuja joita on koristanut monen euron muistutuslisä. Vaikka hankalaa taloutta ei kuukaudessa tai kahdessakaan käännetä loisteliaaksi, voi pienillä järjestelyillä ja päättäväisyydellä selvästi vähentää karhukuluja tai jopa välttyä niiltä kokonaan. Itse olen päättänyt elää vuoden 2014 ilman ainoatakaan muistutusmaksua. Se voi olla haaste, sillä huolettomuuteni vuoksi voin hyvin kuvitella unohtavani montakin laskua pyörimään nurkkiin.

2. Kioski
Käyn aika paljon kioskeilla. Lisätyötä tehdessäni taukokahvit ostan monesti viereiseltä kioskilta. Tupakat ostan pääasiassa kioskilta. Joojoo. Rööki on aivan turha kulu mutta ei kuitenkaan musta aukko sillä tiedän meneväni ostamaan tupakkaa ja tiedän kuinka paljon siihen käytän rahaa. Mutta se suklaa! Ja karkki! Melkein voisi sanoa että joka ikisellä kioskireissulla matkaan tarttuu suklaapatukka, karkkipussi tai vähintään aski Sisua.
Lisätyökahvit kuuluvat tavallaan budjettiin sillä lasken lisäansioiden todellisen arvon vähentämällä niistä matkakulut ja esim. ruokailuiden tuomat kustannukset. Tupakka kuuluu budjettiin sillä olen laskenut sille oman osionsa. Herkut eivät kuulu budjettiin sillä en ole niitä koskaan aikonutkaan ostaa.

3. Veloitussopimus luottokortilta
Kerran kokeilin erästä palvelua johon sai rekisteröitymisen yhteydessä ilmaisen jakson. Tuon jälkeen sopimus oli kuukausimaksullinen. Maksu veloitettiin automaattisesti luottokortilta. Samaan tyyliin kuin Netflix (jonka ilmaista kokeilukuukautta en ole vieläkään käyttänyt). Päädyin kokeilujakson aikana siihen tulokseen että homma ei ole minua varten ja unohdin koko asian. Kuukausimaksu ehti mennä kaksi tai kolme kertaa ennen kuin huomasin veloitukset. Automaattinen kortilta laskutus oli tässä tapauksessa erittäin huono asia. Vaikka tämä musta aukko ei imaissut valtaisasti rahaa, luulisin että tällainen voi olla aika yleistä.

4. Kirpputorit
Aktiivisena kirpparien kiertäjänä tiedän säännöllisesti syyllistyväni siihen että ostan jotakin miettimättä loppuun asti tavaran tarpeellisuutta. Kirpparilla päätös kun täytyy tehdä heti. Seuraavana päivänä tai jo minuutin kuluttua myyntipöydän ohittamisesta tuote saattaa olla jo myyty toiselle. Ei siinä että ostosten hinnat hipoisivat pilviä, olen kirppariympäristössä tavallista pihimpi. En voisi kuvitellakaan maksavani hupparista vitosta tai elokuvasta neljää euroa. Mielestäni kirpparilla pitää olla sen ajatusta edustavat hinnat. Silti, pienet summat kasaantuvat ja jos tietäisin vaikka vuositason kustannukset ostoistani, voisin pyllähtää siihen paikkaan.
Voisi olla tarpeellista asettaa itselle kirppisbudjetti. Taidankin muuten sellaisen ottaa käyttöön nyt!

Taitaa tuo budjetointi ja menojen erityisen tarkka kirjaaminen olla se ainoa tehokas keino saada mustat aukot tutkalle.

Ajatelkaa nyt, niinkin yksinkertainen asia kuin kynä ja paperi olisi tähänkin ratkaisuna! Mitä enemmän mustia aukkoja on, sitä enemmän nuo kaksi yksinkertaista asiaa taikoisivat rahaa takaisin itselle sen sijaan että rahasta kuuluisi vain PUFF!

Mitä talouden mustia aukkoja sinun elämässä on tai on ollut? Mihin rahaa voi livahtaa huomaamatta?

3 ajatusta aiheesta “Talouden mustat aukot”

  1. Hmmm… Kohta 2 osui itseäni silmään. Ja vaikka tämä saattaakin olla säästönäpertelyä, niin olen itse kokenut kannattavaksi ostaa tälläiset tuotteet S-ryhmästä. Esim. tupakka on samanhintaista joka paikassa, mutta ainoastaan S-ryhmästä siitä saa konkreettisesti takaisin ihan oikeata rahaa. Saman asian voisi ajatella noista makeisista, monestihan nuo ovat paljon kalliimpia esim pikku kioskeilla, joten jos näitä tuotteita (tupakka & makeisesti) kuitenkin tulee ostettua (oli se sitten järkevää tai ei 😛 ) Niin eikö kannattaisi silloin saada mahdollisimman paljon takaisin ostoksistaan?
    T: Aloitteleva säästötär

  2. Jees! Itse asiassa olen onnistunut muuttamaan kioskikäyttäytymistäni siten että yksittäisten tupakka-askien sijaan käyn hakemassa nykyään kartongin kerralla – Prismasta. Koska kirjoitin tuon oman akilleen kantapään ylös, sain edes jotenkin järkeistettyä touhua. Suklaapatukoiden määrä mitä kuukaudessa ostan on laskenut reilusti. Ainakin 15 patukkaa/pastilliaskia kuukaudessa vähemmän. Mikä on kyllä jo kukkarossa näkyvä ero.

  3. Ja varsinkin jos onnistuu sijoittamaan tälläiset ostokset vielä tuplabonus päiviin, niin aina vain parempi 🙂 Itse käyn monesti tankkaamassa tuoteet joita A ei saa edullisemmin mistään ja/tai B ovat samanhintaisia joka paikassa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *