Suosittelukampanjoiden pimeä puoli

iosphere pitää presentaatiota

Heetkinen..!!

Huomasin juuri yhden epäkohdan kun sähköposti on laulanut viime aikoina erilaisiin suosittelukampanjoihin liittyen. Useat varmasti tietävät mistä on kyse kun puhutaan Hopottajista ja Buzzadorista.

Nykyaikaan tuotu tapa mainostaa tuotteita toimii siten että ”suosittelijat” saavat usein ilmaiseksi tiettyjä tuotteita joiden käyttökokemuksia sitten jakavat eteenpäin. Somen käyttöön kannustetaan mahdollisimman laajan näkyvyyden aikaansaamiseksi.
Tämä on oikeastaan aika cool tapa mainostaa, itseä ei ainakaan haittaa. Käyttökokemukset kun eivät aina ole yltiöpositiivisia vaan suosittelijat voivat aivan rehellisesti kertoa mikä tuotteessa mättää jos mättää.

Näitä suosittelukampanjoita on kahdenlaisia; sellaisia joissa tuotenäytteitä saa itselle ilmaiseksi ja ainoa vaiva mikä tulee nähdä on kertoa niistä ja sitten raportoida kertomuksensa, esim. tuonne Hopottajiin tai Buzzadoriin.
Toisenlaiset kampanjat mahdollistavat kalliimpien tuotteiden testauksen siten että suosittelija saa arvokkaamman tavaran kaupan hintoja halvemmalla. Tämä alehinta toimii houkuttimena kampanjaan mukaan lähtemiselle. Sitä siis maksaa että saa mainostaa tutetta x.

Tuossakaan ei sinänsä ole mitään pahaa mutta helkkari, tuli vain mieleen että nämä tuotteiden valmistajayhtiöt ovat kyllä venkuloita! Nimittäin se mikä kuluttajalle on alehinta ei ole sitä valmistajalle. Eihän mitään tuotteita myydä kauppoihin siihen hintaan millä ne lähtevät kuluttajien matkaan, valmistajan hinta voi olla hyvin puoletkin siitä. Kun näiden suosittelukampanjoiden kautta hankkii näitä arvokkaita tuotteita edullisesti, oikeastaan maksaa valmistajalle ihan saman mitä se olisi saanut muutenkin. Kiitokseksi valmistaja saa roppakaupalla näkyvyyttä sekä somessa että kahvipöytäkeskusteluissa, sehän koko suosittelusysteemin idea onkin.

Itse olin jokin aika sitten hyvin vähällä osallistua parranajokoneen suosittelukampanjaan. Vanha kone toimii mutta on siinä pientä vikaa, pärjään kuitenkin. Tottakai ilmoitus mahdollisuudesta saada uusi päheä vekotin halvemmalla herätti kiinnostuksen. Kuitenkaan en halua olla ilmainen mainospostimies yhtiölle jolla kyllä on varaa ja mahdollisuuksia heittää suuriakin summia mainostamiseen.
Niinpä, mainostuskulut ja niihin budjetoidut rahat ovat yrityksissä jopa huikeita. Tuntuu aika pieneltä että laittaisi muutaman sata tuotetta ilmaiseen jakoon saaden näin aikaan laajalevikkisen tuoteinfon ja -käyttökokemuksen.

Ovatko lukijat mukana näissä suosittelukampanjoissa? Minkälaisia ajatuksia kampanjakokemukset ovat herättänee? Oletteko maksaneet päästäksenne käsiksi tuotteisiin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *