Säästöt julki

Tämä on nyt ihan tuore teksti. Alunperin piti julkaista ihan muuta, mutta läpinäkyvyyden vuoksi en voi jättää tätä piiloon koska se vaikuttaa liiaksi säästöraportteihin. Alunperin ajattelin julkaista tämän vasta kesäkuun lopulla, sitten kun säästöprojekti 2 on ohitse. Parempi kuitenkin tehdä se nyt.

Vuodenvaihteessa joka paikassa toitotettiin 52 viikon säästöhaasteesta. Itse en enää muista missä törmäsin siihen ensimmäisen kerran, mutta yksi sivu on tässä.
Ajatuksena on perusversiossa säästää joka viikko viikon järjestysnumeroa vastaava summa. Viikolla on säästöön menee 1€, viikolla 25 säästöön menee 25€ jne.

Koska itsellä on menossa kaksi erilaista säästöhaastetta ”tavallisen” säästämisen lisäksi, kerroin jo julkisesti että tämän jätän väliin. Kuitenkin, veto taulukoita kohtaan oli niin suuri että salaa aloitin myös tämän haasteen. Vuodessa on tarkoitus kerätä 1378€ keräämällä viikkojen järjestysnumeroita vastaavia euromääriä. Tämän siis aion toteuttaa muun toiminnan lomassa. Ja koska säästötilille kertyvään summaan tämä vaikuttaa satavarmasti niin pakko se on nyt kertoa miksi summat ovat pienempiä.

Päätin heti tammikuun alussa että 52 viikon säästöhaasteessa kertyvät varat eivät mene säästötilille vaan pidemmän tähtäimen säästöihin. Vuositavoitteissanihan olen merkinnyt että saan tämän vuoden aikana kerättyä 1500€ hätävaraston ja 1000€ pidemmän tähtäimen säästön. Tuo kärsivällisempi raha kerääntyy tällä tapaa.

52 viikon haasteen ajatus onkin opettaa ihmiselle säästämisen taitoa. Vuoden ajan toteutettu projekti voi auttaa monella tavalla talouden suunnittelemista ja ennakoimista. Se voi opettaa säästämään. Ja koska minä olen ihminen joka tarvitsee lisäoppia säästämisestä, haaste on kuin tehty minua varten.

Mutta. Haaste on etenevä ja mitä pidemmälle vuodessa mennään, sen hankalammaksi se muuttuu. Ensimmäisen kuukauden aikana säästetään vain kymmenen euroa kun joulukuussa pitäisi saada sivuun 202€. Siksi muutin omaa osallistumistani (vain löytääkseni lukemattomia sivuja joissa on myös tehty näin) siten että säästän kaikkien viikkonumeroiden verran mutta vapaassa järjestyksessä.

Ensimmäiset viikot laitoin käteistä rahaa keittiön kaappiin lippaaseen. Sitten koin että täytyy keksiä jotakin muuta, koska

  • käteisen säästäminen on aiemminkin päättynyt huonosti
  • raha voisi tehdä mahdollisesti lisääkin rahaa

Puntaroin mahdollisuutta laittaa rahat jollekin toiselle säästötilille, mutta koska nämä on tarkoitus ohjata pitkään talteen, käytin jälleen hyväksi Nordnetiä. Rahat siirrän sinne salkkuun ja sopiva summa kertyy, laitan ne salkusta edelleen rahastoon.

Kuvasta näkee tämän hetken tilanteen, kun vuodesta on mennään yhdeksättä viikkoa.

Täytän siis aina sen viikon kohdalta jonka olen säästöön laittanut. Anteeksi huono kuvanlaatu, ajatus varmaankin tuosta selviää. Se että voin säästää juuri sen verran viikossa mitä irrallista rahaa sattuu olemaan, se helpottaa paljon. Uskon että monille projektin todellinen haaste tulee vastaan juhannuksen jälkeen kun viikkosummat alkavat olla säästönkin kannalta jo merkittäviä. Minä tarvitsen tällaisen keinon että voin tasata painetta.

Yhdeksältä viikolta säästöön on nyt laitettu 185€. Kahdessa eri rahastossa olevat rahat ovat tällä hetkellä arvoltaan hieman enemmän.

Huh, helpotti. Oli vikatikki yrittää pimittää tätä, ehkä koen olevani täysin tilivelvollinen kun alunperin lähdin lukuja listaamaan.

1 ajatus aiheesta “Säästöt julki”

  1. Mukavaa että olet mukana haasteessa. Itse yritän mennä järjestyksessä mutta varaan mahdollisuuden vapaaseen järjestykseen jos saan irtorahaa jostain odottamatta esim. lahjaksi. Tykkään noista sun jääkaapin ovessa olevista ruutuvihkotaulukoista, ne ovat suloisia:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *