Säästämisen lumihiutaleet

Lumipallottamista ja lumihiutaleita. Ei, tämä ei ole päivän säätiedotus. Henkilökohtaisen talouden blogeissa olen törmännyt useasti käsitteeseen Snowflakes. Niinkin typerältä kuin se ensin saattaa kuulostaa (ihan kuten snowballing) niin kielikuva osuu häränsilmään.

Mitä edustaa yksi lumihiutale? Ei paljon mitään. Se sulaa nopeasti, tai ainakin häviää näkyvistä tippuessaan nurmen sekaan.
Mitenkäs on usean lumihiutaleen laita? Niistä syntyy lumisade, joka muuttaa maiseman aivan erinäköiseksi.

Säästämisen lumihiutaleet

Taloudesta puhuttaessa lumihiutaleet ovat pieniä rahamääriä jotka leijuvat elämässämme, vähän kuin huomaamatta. Ne voivat kulkea kauttamme nopeasti tai sitten vain emme kiinnitä niihin huomiota.

Snowflake -säästämisen voi kytkeä mihin tahansa muuhun käytössä olevaan säästöjärjestelmään. Tehokkuuden sijaan se on huomion kohdistamisen välineenä aivan erinomainen. Säästämisen sijaan lumihiutaleita voi käyttää myös kohdistettuun velan maksamiseen.

Käytäntö on hyvin yksinkertainen. Jokainen lumihiutale, rahasumma, napataan kiinni ja ohjataan sinne minne halutaan. Itse miellän lumihiutaleiksi sellaiset asiat jotka ovat epäsäännöllisiä ja osin odottamattomiakin. Siksi esim. jos vaihtaisin netin 10€ halvempaan, en mieltäisi 10€ säästöä lumihiutaleeksi, vaan tuon säästön ennemmin sisällyttäisin normaaliin säännölliseen säästämiseen. Menetelmä siis on osuvin muiden, jo käytössä olevien järjestelmien lisänä.

Olen käyttänyt lumihiutaleita säästämiseen. Aiemmin olen kirjoittanut 1%-haasteesta, jota alan hyödyntää yhdistelylainan nopeampaan maksamiseen. Kun tuo alkaa, lumihiutaleeni tulevat siis menemään velanmaksuun talteen laittamisen sijaan.

Omia lumihiutaleitani ovat lähes kaikki kolikot jotka lompakkooni päätyvät. Ne löytävät hyvän kodin kolikkopurkista. Vihreät bonukset jotka kuukausittain kilahtavat tilille, päätyvät nykyään säästöön. K-kaupan plussapallerot siirtyvät myöskin tilille viisi euroa kerrallaan. Sekin on lumihiutale, tosin itsellä varsin harvinainen sellainen.
Alkuvuodesta mietin blenderin ostamista. Ajattelin sijoittaa siihen noin 20€. Kuinka sattuikaan, kaverini oli halukas myymään omansa pois koska ei ollut käyttänyt sitä kuin noin kolme kertaa. Maksoin hänelle 10€ laitteesta ja mielsin saman tien säästäneeni 10€, jolle löysinkin heti hyvän sijoituspaikan. Hiutaleita lienevät kaiketi myös ne automaattiset siirrot käyttötililtä piilossa olevalle säästötilille joka kerran kun käytän palkkatilini korttia.
Kaikki satunnaiset nettimyynnit, maasta löydetyt rahat, epäsäännölliset lisätulot kuten kyselypalkkiot jne. voivat olla lumihiutaleita. Kun keskittyy niitä etsimään ja alkaa niitä löytää, voi lopputulos olla yllättävänkin mieluisa.

Miten niitä sitten ohjaisi eteenpäin? Irtorahan kerääminen rahalippaaseen on varmaankin selvä asia. Nettipankissa voi tehdä siirron säästötilille aina vastaavalla summalla minkä on saanut lumihiutaleista. Jokaisen noista hiutaleista saisi joka tapauksessa, ne vain ehkä jäisivät huomiotta ja valuisivat normaaliin käyttöön. Summat voivat olla hyvin pieniä, joko joitain senttejä tai euron pari. Onko sillä kuitenkaan väliä? Jos ei halua pelata senteillä, voi pitää kirjaa vaikka kaksi kuukautta ja sitten siirtää könttäsumman sinne missä ikinä suurin tarve onkaan. Miltä tuntuisi ylimääräinen 25€ säästöön (muiden säästöjen lisäksi) tai vastaava summa velanmaksuun? Entä jos summa on 35€? Tai 60€?

Mitä sinun lumihiutaleesi voisivat olla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *