Pienituloisen jouluajatuksia 1

Joulukuvan oikeudet Iospherella

 Alkaa olla aika suunnata katsetta tuohon vuoden ehkä humuisimpaan juhlaan. H-hetkeen on matkaa vielä runsaasti, mutta en liene väärässä jos sanon että tästä seitsemän viikon päästä väki ihmettelee kuinka se joulu vaan saapuikin nopeasti ja on jo pian ohi. Seitsemän viikon kuluttua on joulupäivä ja se suurin päivä ainakin lasten kannalta on ohi.

Vaan onpa alkanut mieltä vaivaamaan miten nykyisellä tulotasolla joulun järjestän. Opiskelijabudjetilla loihditaan se mitä pystytään.

Joulun kulueriin liittyvät erilaiset koristeet ja valot. Tästä ei tule päänvaivaa sillä tarkasti valikoidut muutama koriste ja kausivalo löytyvät jo komerosta. Kaksi vuotta sitten hankin uusia valoja, niistä lyhyesti kirjoitinkin koska valohankinta oli osa kuukausihaastetta. Nolla euroa siis näihin.

Poltan paljon kynttilöitä pimeään aikaan kuten monet. Näitä olen varastoinut kun hyviä tarjouksia on tullut vastaan. Pärjään todennäköisesti joulun ajan olemassa olevilla tuikuilla ja pöytäkynttilöillä. Kai. Ehkä. Toivottavasti.

Jouluruokiin tuskin menee tänäkään vuonna rahaa sillä joulun pyhät vietän seurustelukumppanin luona lapsen ollessa toisen vanhempansa kanssa tämän joulun. Seurustelukumppani on joulun töissä joten tuskin näemme vaivaa ja käytämme paljon rahaa ison aterian tekemiseksi. Ehkä käymme jouluaterialla jossakin ravintolassa ennen aattoa. Jouluateria seisovasta pöydästä taitaa kuitenkin olla aika arvokas. Todennäköisesti on tyytyminen perunaan kastikkeineen ja valmiiksi leikattuihin kinkkuviipaleisiin. Menee se niinkin.

Mutta ne lahjat. Lasten toiveet eivät taida ainakaan halvemmiksi mennä kun ikää tulee lisää. Jo nyt olen kuullut niin päätä huimaavia ideoita pukin lahjakassin täytteeksi että huh!
Olen ajatellut hankkia meille yhteiseksi harrastukseksi ja iloksi akvaarion. Seurustelukumppanilla on kaksikin ja lapsi on osoittanut suurta kiinnostusta aiheeseen. Kalojen ruokkiminen ja akvaarion hoitaminen ja puhtaana pitäminen voisi toimia myös hyvänä ja sopivana vastuualueena ekaluokkalaiselle. Tai yhdessä nuo hoituisivat. Tai alkuinnostuksen jälkeen kaikki jäisi minulle. Kuitenkin.

Sen mitä olen fisunaarioiden hintoja katsellut, on suodattimineen kaikkineen kokonaishinta melkolailla liian paljon. Uutena ei ole mitään mahdollisuutta hankkia sellaista ei-pienintä-mahdollista akvaariota. Se on selvä ja hyväksytty fakta. Ei ole ongelmaa lähteä etsimään käytettyä, niitä kuitenkin myydään paljon. Juuri tuossa katselin ja sopivan paketin hinta pyörii sekin monessa sadassa eurossa. Sellaisen, missä on tankin lisäksi kaikki tarpeellinen tekniikka kasvien ja kalojen hyvinvoinnin turvaamiseksi. Kun täytyy vielä ostaa kalat ja kasvitkin.

Höh.

Olin jo laittamassa sosiaaliseen mediaan viestiä akvaarion ja/tai tarvikkeiden vastaanottamisesta, mikäli sellaisia jollain käyttämättömänä olisi. En kuitenkaan laittanut koska näin jo sieluni silmin miten ihmiset loukkaantuisivat kun he hyvää hyvyyttään ilmaiseksi antaisivat mutta jos joutuisin kieltäytymään laitteiden / välineistön väärän koon / vanhanaikaisuuden tai muun syyn vuoksi niitä ottamasta vastaan. Koska näinhän ihmiset tekevät. Vaikka haluaisinkin lapselle lahjan antaa, en välttämättä halua antaa ihan mitä tahansa.

Jouluahdistus taitaa tänä vuonna iskeä vaikka sen suurin piirtein onnistuneesti olen väistänyt edellisinä vuosina. Täytyy vain ratkoa lahjakuviot mahdollisimman aikaisin niin itse joulun odotus sujuisi mutkattomasti. Jouluajatuksia tulee takuulla lisää kun juhla lähestyy ja kauhu kasaantuu, heh..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *