Perusta verkkokauppa ja tienaa!?

Instagramissa laitoin joku aika sitten tarinoissa joitain numeroita meidän verkkokauppaliiketoiminnasta. Pari postausta takaperin avasin hieman sitä että kuukauden liikevaihto menee yli kymppitonnin omassa yrityksessämme.

Nyt on kuitenkin sellainen ajatus että kerrotaan vähän tarkemmin mitä verkkokauppaliiketoiminta on ja mitä se ei ole. Verkkokaupan perustaminen on nykyään helppoa ja kaikille mahdollista, siihen myös kannustetaan eri medioissa ja alustoilla ja tuodaan hanakasti esiin raha-, velka- ja talousaihepiirien yhteydessä keinona tehdä lisäansioita. Se tuodaan vielä kaiken lisäksi esiin keinona passiivisen tulon ansaitsemiseksi. Nyt tulee tantereelle Veli ja rikkoo kyllä reippaasti tämän myytin.

Pennissä on miljoonan alku. Kaikista joilla on penni ei tule miljonäärejä. Verkkokaupassa on passiivisen tulon mahdollisuus mutta kaikki verkkokauppiaat eivät tienaa edes aktiivista tuloa. – Veli, verkkokauppias since 2017

Yllä oleva lähes kuolematon sitaatti jonka äsken keksin kuvastaa sitä harhaa mitä lupaus isoista tuloista saati passiivisesta tulovirrasta oikeastaan on. Suomessakin on runsaasti hienoja esimerkkejä ja tarinoita upeasti menestyneistä verkkokaupoista joiden yrittäjät ovat nykyään vapaita perinteisistä työn kahleista ja voivat periaatteessa tehdä mitä haluavat. Suomalaisia yrittäjiä on olemassa jotka ovat onnistuneet automatisoimaan verkkoliiketoimintansa täysin passiiviseksi. Niitä on. Tiia Konttinen on yksi esimerkki henkilöstä joka on saanut itselleen liiketoiminnan joka tietyllä tavalla pyörii oman ideansa ympärillä: kuinka saada liiketoiminta pyörimään automaattisesti. Hän opettaa ihmisiä automatisoimaan ja optimoimaan sen mitä ikinä tekevätkään. Hän myy tietotaitoa ja osaamistaan, ei niinkään perinteistä kauppatavaraa. Valtteri Lindholm on eräänlainen verkkokauppiaiden edelläkävijä Varustelekalla ja siihen liittyvällä tarinallaan. Kyllä näitä on. Mutta sitten on kymmeniätuhansia verkkokauppiaita jotka eivät kyllä todella tienaa mitään verkkoviritelmillään.

Ja sitten on niitä jotka tienaavat vähän. Tai vähän enemmän. Mutta harvemmin passiivisesti. Verkkoliiketoimintaan kun kuitenkin liittyy usein paljon duunia, ja yrittäjänä kaikista tunneista harvoin pystyy maksamaan palkkana itselleen mitä kaupan syntymisen eteen tarvii tehdä. Mutta aloitetaan siitä miten verkkokauppaa lähdetään starttailemaan ja mitä kustannuksia siitä syntyy.

  1. Verkkokauppa-alusta

Luonnollisesti verkkokauppa tarvitsee alustan toimiakseen. Ihan kuin tämä blogi pyörii alustalla. Tähän on kaksi vaihtoehtoa, joko itse tehden tai valmisalustaa käyttäen.

  • Itse tehdyillä pohjilla yleisin on WooCommerce joka on WordPressille ladattava lisäosa. WooCommerce muokkaa tavallisen kotisivun kauppapohjaksi johon voi lisätä tuotteita, tuotekuvauksia, kassasivua jne. WordPressin lisäosilla ja teemoilla muokataan kauppapohjaa halutun tyyliseksi. Lisäosia on sekä ilmaisia että maksullisia. Se mihin tarvitaan rahaa on domain eli verkkosivun osoite ja sivutila / verkkohotelli. Domainien hinta on kympin-pari vuodessa, sivutila palveluntarjoajasta riippuen toista sataa – pari sataa (täytyisi tarkistaa oma tilanne mitä maksetaan palvelintiloista).
  • Valmispohjien käyttö on hyvä valinta silloin kun ei halua itse eri paikoista ostella sivutilaa ja lisäosia ja suunnitella/sommitella sivun ulkoasua pitkiä aikoja. Kauppa-alustoista yleisimpiä Suomessa taitavat olla MyCashflow, Vilkas, Finqu ja Shopify. Valmispohjan hinta riippuu kaupan koon tarpeesta. Parinkymmenen tuotteen kauppa voi maksaa esim. 15€/kk ja parinsadan tuotteen kauppa 99€/kk. Mitä isommaksi skaalaa ja mitä enemmän toimintoja haluaa niin sen enemmän lysti maksaa. Meillä on kaksi kauppaa valmispohjalla joista toinen maksaa 49€/kk ja toinen 99€/kk (plus arvonlisäverot).

2. Maksupalveluntarjoaja

Verkkokauppa tarvii toimivat maksupalvelut. Eli ne verkkopankkinappulat ja/tai laskutusmahdollisuudet. Nämä maksavat tietysti myös. Kaikkeen liiketoimintaan pätee se että rahankäsittely maksaa rahaa! Harvassa on diilit missä voit saada kaiken asiakkaalta veloittamasi rahan ja pitää ne kaikki ennen kuin ne päätyvät tilillesi. Mielestäni meillä on pankin kanssa sellainen soppari että käteisen tilitys ei maksa mitään mutta käteismaksu on pienessä roolissa kivijalan myynneistä.

Maksupalveluja tarjoaa mm. Klarna, Paytrail ja Checkout. Kauppias tekee sopimuksen palveluntarjoajan kanssa ja saa käyttöönsä nuo yleisimmät maksutavat mitä me kaikki näemme jokaisessa verkkokaupassa ja pidämme niitä itsestään selvyyksinä. Meidän palveluntarjoaja veloittaa noin 60€+alv kuukausimaksua sekä jokaisesta ostosta tietyn maksun. Verkkopankkimaksuista 0,35€ ja korttimaksuista 0,35€ + tietty prosenttiosuus ostoksen suuruudesta. On olemassa vaihtoehtoja kuukausihinnoittelulle niin että perusmaksu on 0€/kk mutta tapahtumakohtainen transaktiomaksu on suurempi. Näin ei tule riskiä jos kauppa ei käykään mutta maksettu provikka on suurempi, sanotaan vaikka about 3% jokaisesta ostosta. Jos verkkokaupan lisäksi pitää noutopistettä paikallisille asiakkaille ja käyttää jotain korttipäätelaitetta, menee niistäkin maksuista provisio. Esimerkiksi iZettle mikä on helppo pieni päätelaite ja sovelluspohjainen kassaohjelmisto, ei veloita kk-maksua mutta ottaa provikkaa pari prosenttia maksuista. Päätelaite on usein tarjouksessa 29€-49€ ja perushinta taitaa olla noin 70€.

Jos perustetaan mielikuvituskauppa niin meillä voisi olla kuluina verkkokauppa-alustasta kuukausimaksu 49€/kk ja maksunvälittäjä 60€/kk + arvonlisäverot näihin hintoihin. Valitsemme kuukausihinnoitellut maksunapit koska pyrimme siihen että kauppa tulee käymään niin että kk-maksu pienemmällä provisiolla tulee edullisemmaksi pitkässä juoksussa. Meiltä höylätään sisään tulevista maksuista provikoina 1-2% tässä vaiheessa. Ehkä lähempänä tuota yhtä jos suurin osa asiakkaista käyttää verkkopankkeja eikä kortteja.

3. Pankkipalvelut

Verkkokauppa tarvitsee toki tilin. Yritystileistä tulee omia kuluja. Meillä kuukaudessa menee noin 30€. Tämä sisältää peruspankkipalvelut, kortit tiliin sekä kaiken sellaisen pienen sälän mitä ei tajuakaan: sisään tulevat tilitykset, maksetut laskut, tapahtumakyselyt yms. Kun siis ostan tavaraa ja maksan laskun niin pankki ottaa tuosta sen jonkun 15 senttiä tai kun meille tulee tilitys niin siitä yhtä lailla. Ulkomaan maksuista maksetaan 10€ silloin kun valuutta ei ole euro. Pankeissa voi olla isojakin eroavaisuuksia mutta jos lähdetään tuosta 30€:sta niin siinä lienee ainakin pieneen bisnekseen riittävä turvamarginaali.

Nyt meillä kustannuksia 139€/kk. Lasketaan koko könttään alvit niin tulee helpommaksi.

4. Lähetysvalmius

Verkkokauppa oletusarvoisesti lähettää tavaransa ympäri ämpäri vaikka osa asiakkaista voikin olla tilauksen noutajia. Verkkis tarvitsee siis valmiuden toimia kuin joulupukin paja kaikkine pakkaamisineen. Tämä on sellainen osa-alue verkkoliiketoimintaa mikä tulee kalliiksi silloin kun volyymit ovat pieniä. Ja ne ovat pieniä niin kauan kunnes paketteja lähtee sellainen parikymmentä päivässä. Nimittäin sitä pienemmillä määrillä tuskin saa rahtipalveluita sovittua listahintaa edullisemmaksi. Ja seuraavassa tulee se kaikista veemäisin juttu: Postin palvelut ovat yrityksille kalliimpia kuin kuluttajille. Maksan pienehköstä peruspaketista kuluttajan listahintaa suuremman maksun mutta saan toki printattua siistin lähetyskortin ja aikaa kuluu pari napin painallusta. Postin sivuilta saisi yksittäisiä paketteja ostettua kuluttajahintaan mutta kuitteja tulee äkkiä niin paljon ja aikaa tuhraantuu –> ei kannata.

Isot suomalaiset mutta pääasiassa eurooppalaiset verkkokaupat ovat opettaneet kuluttajat ilmaisiin toimituskuluihin. Tavisverkkokauppa ei vain voi lähettää vaikkapa 20€ tilausta ilmaisilla toimituskuluilla koska siitä ei jää käteen mitään. Jos tavisverkkokauppa pyytää toimituksesta todelliset kustannukset se taas voi saada kuluttajan olemaan ostamatta. Todellisia kuluja tulee paitsi postituksesta, myös pakkausmateriaaleista. Juuri tuli täydennyskuorma yhtä tiettyä pahvilaatikkokokoa. 100kpl pieniä laatikoita maksoi noin 50€ eli 50snt kappale. Isommat laatikot voivat maksaa 2,50€/kpl. Kun volyymi on riittävän suurta ei voi käyttää aikaa ilmaislaatikoiden metsästykseen marketeista (alussa se on ihan hyvä tapa kyllä). Laatikoiden lisäksi tarvitaan pehmusteita / voimapaperia / silkkipaperia. Meille tuli juuri myös 100m rulla solumuovia jolla pehmustamme jotain särkyvää tavaraa. Maksoi 70€. Silkkipaperiarkit 1000kpl maksaa muistaakseni noin 30€. Sitten on pakkausteippi. Marketista voi ostaa yksittäisiä jotka maksavat jopa 5€ rulla. Pakkaustarvikekaupoista teipit ostetaan usein 32 rullan könttinä jolloin kertaosto on heti useita kymppejä. Sitten on teippikoneet. Pakkauslistat, rahtikirjat, jne. Pakkaaminen siis maksaa oman osansa.

Kun meidän asiakas tekee 100€ ostoksen niin osa menee niihin maksupalveluprovikoihin, osa pakkausmateriaaleihin ja usein siihen että verkkokauppa maksaa osan lähetyksen kustannuksista. Jos paketin lähettäminen maksaa 6,50€ + alv, asiakkaalta veloitetaan esimerkiksi 4,90€. Meillä näin yhdessä kaupassa, muissa on 6,90€ koska tuotteet harvinaisempia ja ei niin kilpailtuja. Jonkunlaisen laskutoimituksen tekemiseksi jyvitetään pakkauskulut prosentuaalisiin leikkauksiin myynneistä ja sovitaan että asiakkaan satasesta on nyt höylääntynyt kuluihin 4%.

5. Inventaario

Tarvitset tietysti tavaraa mitä myydä. Tämän osa-alueen ehkä ensimmäisenä tulee selvitettyäkin eli kuka on tukkuri niille tavaroille mitä haluan myydä. Tai joskus, kuka on valmistaja jolta ostan suoraan tavaran mitä haluan myydä. Tai, mistä hankin materiaalit joista valmistan tuotteet joita haluan myydä.

Että voit myydä asiakkaalle 100€ arvoisen tuotteen se tulee ensin ostaa jostain (tai jos myy drop shipping -periaatteella, myy ensin ja tilaa tavaran sitten). Tuotteeseen kuluu rahaa tekee sen miten päin tahansa. Jos tekee kauppaa erityisen kilpaillulla tuotesegmentillä kuten terveystuotteet, vaatteet, koiranruoat ym. tarvikkeet jne. kateprosentti voi jäädä hyvin pieneksi, jopa 20-30%. Asiakkaalle 100€ tuotteen veroton hinta on noin 80€. Jos kate on tosi pieni, vaikka se 30% niin maksat itse tuotteesta 61,5€, myyt sen 80€ ja asiakas maksaa alvillisen hinnan about 100€. Sinulle tulee toki se 80€ mutta joudut ostamaan uuden tuotteen tilalle siihen 61,5€ hintaan.

Me yritämme pitää katteet sadassa prosentissa. Ostamme tuotteen 40€ hintaan, myymme sen 80€ ja asiakas maksaa siis 80€ + alv = noin 100€. Meidän katetta pienentää ne kulut joita höylätään maksupalvelusta ja toimituksesta. Inventaarion tulee pyöriä, laajentua ja kasvaa kysynnän kasvaessa. Hävikkiäkin tulee. Tavaraa voi mennä rikki, pilaantua, tulee maanantaikappaleita, asiakkaat reklamoivat, kaikenlaista sattuu. Se pienentää katetta. Jos myyt yhdenlaisia vaaseja, kohta pitää ostaa myös toisenlaisia vaaseja. Kaikki myynnistä saadut tulot mitä vaan pystyy, ohjataan inventaarion kasvattamiseen koska me haluamme että asiakkaalla olisi muutakin ostettavaa kuin vain se rajallinen pieni valikoima mitä meillä ensin on.

Laskelmassa laitetaan varovainen hävikkihöyläys vaikka 1%. Se voi olla runsaasti yläkanttiin mutta pilaantumisriskin tuotteissa runsaasti alakanttiin.

Nyt asiakkaan satasesta menee 5% höyläyksiin.

6. Toimitilat ja työvälineet

Voidaan ajatella että toimimme kotoa käsin. Jossain vaiheessa kuitenkin tulee tilanne että koti ei ehkä riitä. Tulee varastokustannuksia ainakin. Tunnen pari verkkokauppiasta joilla oma koti ei enää riitä (näin kävi meilläkin). Varastohotelli maksaa esim. 70€/kk, pääkaupunkiseudulla voi olla paljon enemmänkin. Lasketaan vaikka 100€/kk varastotilasta. Sillä ei montaa neliötä saa mutta olkoon ensiaskel toiminnan aloittamiseksi.

Nyt meillä olisi peruskuluja 239€/kk + alv. ja hinnanhöyläyksiä 5% sisään tulevasta rahasta.

Tarvitaan tietokone (kännykkä ei kyllä riitä verkkokaupan pyörittämiseen) ja tulostin. Me ostimme toiminnan alussa noin 300€ tulostimen ja siihen on ostettu mustepatruunoita arviolta 450€:lla sen jälkeen. Keskimäärin mennyt 250€/ vuosi eli 21€ kuukaudessa tulostimeen liittyviin kuluihin. Ja ne kulut kiihtyvät kun toiminta koko ajan kasvaa. Ostimme vasta nyt oman puhelimen firmalle kun aiemmin on menty omilla kännyillä. Tämä siksi että asiakasviestit ja puhelut eivät häiritsisi kotiaikaa, mitä se alkaa enenevissä määrin tehdä. Puhelin 299€ ja jaan sen toiminnan kolmelle vuodelle eli 100€/vuosi. Puhelinliittymä 22€/kk.

Nyt toiminnan peruskustannukset 290€ kk +alv. Jos tarvii erikoistyövälineitä niin toki vaikuttavat oman osansa kustannuksiin.

7. Brändäys

Logot, esitteet, teippaukset, käyntikortit jne. Kaikki maksaa. Nämä voidaan ajatella kertaluontoisina kustannuksia toiminnan alussa, ne voi hankkia edullisesti print on demand- palveluista. Yksi säännöllinen kustannus mikä kannattaa on firman sähköposti omalle domainille. Simppeli tapa on Googlen Gsuite eli käytännössä gmail-posti firman nimellä, vaikkapa asiakaspalvelu at velinvaasikauppa.fi . Gsuite maksaa about 5€/kk.

7. Markkinointi

Meillä olisi nyt vaaseja myyvän verkkokaupan palikat aikalailla paikallaan. Kukaan vaan ei tiedä meistä. Omat somekanavat toki viljellään täyteen mutta tarvitsemme maksettua mainontaa. Varovainen verkkokauppias voi kokeilla laittaa 20€ Facebookin mainontaan tai 20€/kk Googlemainontaan mutta se ei kanna pitkälle. Markkinointibudjettia skaalataan mitä enemmän myyntiä tulee, että näkyvyys pysyy, myynti pysyy ja voi myös kasvaa.

Käytimme alussa noin 100€/kk markkinointiin. Nyt paljon enemmän. Tämä on syytä kuitenkin alusta saakka ottaa huomioon ja laskea kustannuksien normiksi eikä satunnaiseksi kokeiluksi.

Gsuiten ja mainonnan myötä peruskulut 395€/kk + alv. Ihan kaikesta ei tuota alvia tule päälle vaan ne sisältyvät hintoihin. Mutta me laskemme puskuriksi alvin nyt kaiken summan päälle.

8. Kirjanpito

Skaala on tässäkin varmasti melko laaja. Nyrkkisääntönä pienelle mutta kasvavalle verkkokaupalle 100€/kk + alv.

On muitakin kuluja mitä tulisi ottaa huomioon mutta tuossa karkeasti nyt jo jotain.

Esimerkin Vaasikauppa käytännössä

Pieni kuvitteellinen verkkokauppamme Vaasikauppa pääsisi tällaisilla luvuilla tilanteeseen jossa liiketoiminnan kulut olisivat 495€/kk + alv. Kuukausimyynti tulisi olla noin 615€ että päästään plusmiinusnollaan. Tämän jälkeen tapahtuva myynti alkaa tuoda viivan alle jotain.

Nyt riippuu aivan täysin siitä että mikä on kaupan keskiostos, että käykö kuinka työlääksi toiminnan pyörittäminen. Jos se on 20€, tarvitaan kymmeniä kauppoja ja jos se on 300€ päästää ja parilla kaupalla selville vesille. Kymmenien pakettien Postiin roudaaminen on myös ihan eri asia kuin kahden. Sellainen toki voi olla helppoa ja mukavaa jos kuukaudessa käy kerran viikossa viemässä paketin Postiin ja siitä jää juoksevien kulujen jälkeen vielä räpyläänkin jotain mutta veikkaan kyllä suurimman osan verkkokauppoja myyvän edullisempia myyntiartikkeleita päävalikoimassaan.

Jos Vaasikaupan veroton myynti on vaikka 1500€, keskimyyntioston ollessa 30€ täytyy tilauksia tulla kuukaudessa 50kpl. Tästä jää kulujen jälkeen 885€. Mutta koska olemme myyneet vaaseja täytyy varastoon ostaa uusia vaaseja ja varaston täydennykseen kuluu 607,5€ eli 50kpl uutta vaasia tukkuhintaan joka on puolet myyntihinnasta (myyntihintaan lisätään vielä alvi asiakkaalle). Kulujen ja varastontäydennyksen jälkeen käytössä on 277,50€.

Yrittäjänä emme vielä tuosta voi maksaa itsellemme oikein palkkaa mutta otamme ainakin km-korvaukset siitä kun olemme varastolta Postiin vieneet yrityksen asioissa paketteja. Eli vähän saamme kuitenkin vaivanpalkkaa.

Pian tajuamme että olemme kohta myyneet kaikille potentiaalisille asiakkaille sen tietyn vaasin. Tarvitsemme käyttöyhteystuotteita ja uuden mallisia vaaseja. Sijoitamme varastontäydennyksen lisäksi viivan alle jääneitä varoja uusiin tuotteisiin. Käyttövaraksi jäävä rahamäärä pienenee entisestään. Mutta mahdollisesti myynti pikkuhiljaa kasvaa.

Tällainen skenaario voisi olla ihan todellinen, osa-aikaisesti verkkokauppaa pyörittävän yrittäjän tilanne. Vaikka meidän verkkoliiketoiminnan kassavirta olisikin 10 000€ kuukaudessa ei se raha todellisuudessa läheskään kaikki jää itselle. Ensimmäisenä tuosta on neljäsosa alvia jota jää vähennyksienkin jälkeen reilusti maksettavaksi. Kaikki juoksevat kulut pienentävät pottia kiitettävästi.

Saamme nyt toivon mukaan omassa firmassamme kasvavalla tahdilla palkkaa nostettua ulos niin että itsekin alkaisin saamaan säännöllistä tuloa yrityksestä muutenkin kuin km-korvauksia. Nyt on puolisolle siis aloitettu palkan maksu. Mutta passiivista se ei ole nähnytkään. Jokaisen euron eteen pitkälle tulevaisuuteen on rehkitty ja talkoohengessä toimittu jo nämä ensimmäiset kolme vuotta. Passiivisen tulon saamiseksi tarvitaan ihme sekä vahva ulkoistus jossa ostetaan kaikki ne palvelut mitä itse tekisi, muilta ihmisiltä. Ja koska se maksaa täytyy kassavirran olla jo kunnossa.

Tiedän foorumeilta useita ruohonjuuritason verkkokauppiaita joille on kiva harrastus myydä vaikka omatekemiä koruja tai muuta käsityötä mutta se kyllä yleensä jää sille harrastustasolle. Rahan sijaan siitä voi saada kosolti hyvää mieltä ja oman harrastuksen ylläpitämiseen tarpeellista motivaatiota. Lienee turvallista todeta että verkkokaupalla on mahdollista tienata myös henkistä pääomaa.

Suosittelen kuitenkin kiinnostuneita kokeilemaan sillä se on melko yksinkertaista kun vain alkuun pääsee. Ja jos hyvin käy, voi taskunpohjalle jäädä muutakin kuin reikä (Sitä odotellessa 🙂 )

2 ajatusta aiheesta “Perusta verkkokauppa ja tienaa!?”

  1. Huh, olipas siinä kuluja! Kyllä yrittäjä on rahansa ansainnut, on siinä niin hommaa ja riskejä. Onneksi jotkut uskaltaa! Eksyin pitkästä aikaa sun blogiin, kiva nähdä minne vuodet on sinua vieneet.

    1. Tämä toki vaan yksi laskelma mutta kuluja kyllä tulee yllättävistäkin paikoista. Kiva kun eksyit! Katson mielenkiinnolla itsekin minne vuodet taas seuraavaksi heittävät ja mistä löydän itseni vaikka kolmen vuoden kuluttua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *