Paljonko maksat opintolainaa?

Tämä aloittaa juttusarjan hakusanoista joilla blogiin on tultu. Ajatus on se että ihmiset etsivät tietoa ja monesti päätyvät kummallisten reittien kautta johonkin, tässä tapauksessa blogiini. Jos ”vastaan” noihin hakuihin, ehkä jatkossa joku muu löytää tiedon tai toisen ihmisen (minun) kokemuksen näppärämmin.

Kuinka paljon maksat opintolainaa? Hyvä kysymys. Monelle se taitaa olla sellainen kuukausittainen menoerä jota ei juuri huomioida. Ainakin minulle näin on ollut.

Maksan opintolainaa kuukaudessa noin 47€, sentit päälle. Tosi pieni summa. Olen aiemmin tästä kirjoittanut että olisin pariin otteeseen jo ollut halukas nostamaan kuukauslyhennystä mutta tähän ei kuitenkaan ole päädytty.

Mitä tuolla 47€:lla sitten saavuttaa? Omat numeroni näet kuvasta, käydään niitä läpi myös näin:

Opintolainaa ollut aikoinaan yhteensä 7029,45€ (kun lainapääomaan on aluksi lisätty korot).
Listauksien alussa 5393,78€ jäljellä. Tilanne ollut ennen huhtikuun (2013) lyhennystä.

Nyt maaliskuun lyhennyksen jälkeen eli vuoden maksettuani laina on lyhentynyt 468,57€. Tämän lisäksi korkoihin on mennyt noin 95€.

Maksan siis opintolainaa tuolla etanatahdilla, 47,15€ kuukaudessa. Vielä. Muistelen että kaverini joka on maksanut oman opintolainansa pois hoiti sitä myös tuolla 50€/kk -tahdilla.

Toistaminen on mukavaa. Jos olet uusi lukija niin silloin et vielä tiedäkään että maksettuani kulutusluotot siirryn tämän lainan pariin, aion maksaa sen nopeammin pois. Tälle vuodelle asetin opintolainaan vaatimattoman tavoitteen; maksan yhden ylimääräisen lyhennyksen niin että vuoden kokonaislyhennys ylittää 500€. Ensi vuodesta eteenpäin maksan rivakammin.

Lainan, minkä tahansa lainan maksuajan saa puolitettu helpolla tavalla. Maksaessaan ylimääräistä lyhennystä kuukausilyhennysosuuden verran supistaa laina-ajasta aina yhden kuukauden pois. Koroilla on oma vaikutuksensa mutta niitä ei tähän tarvitse laskea.
Jos siis maksan kuukaudessa 47€ josta lyhennysosuus on 40€ voin laskea että maksamalla 87€ puolitan laina-aikaa. Nyt kirjoitushetkellä kuukausieriä on jäljellä 114. Jos maksaisin ensi kuussa tuon 87€, olisi eriä jäljellä 112. Jälleen jos toukokuussa maksaisin saman 87€, eriä olisi jäljellä 110. Jokainen lyhennys vie yhden kuukauden tästä hetkestä ja lisälyhennys sieltä lopusta.
Tämä on se lähtökohta miten alan toimimaan opintolainan kanssa, pienennän laina-aikaa lopusta käsin samalla kun maksan tämän hetken lyhennyksiä.
 
Kuinkas paljon te maksatte kuukaudessa opintolainaa?

EDIT: Tämä postaus joutui rankan spämmäyksen kohteeksi ja jouduin poistamaan tämän julkaisun kommentoinnin käytöstä. Lisäksi asetin googletunnuksilla kommentoinnin päälle sillä bottiviestit alkoivat täyttää enenevissä määrin sekä viestikentät että sähköpostin.

20 ajatusta aiheesta “Paljonko maksat opintolainaa?”

 1. Yritän 3 vuodessa saada maksettua 5979,14€ ja 168,30€/kk. Nyt jos koskaan on loistava tilanne maksaa "äkkiä" pois.

 2. Mun 7800e laina lyhenee 82e/kk. Jahka hääsäästöt on tehty alkaa sen aktiivinen poismaksu. Summa riippuu ihan siitä, onko silloin talolainaa. Jos hyvin käy, pääsen siitä eroon ennen äitiyslomalle siirtymistä ( siis hamassa tulevaisuudessa). Täytyy myöntää, että en muista koko lainanotto hetkeä. Kuka määritteli esim tuon maksuajan? Pankki? Tärkeintä silloin oli, että rahaa saisi nopeasti.

 3. Otin itse lainan netissä pari klikkausta ja rahaa tulee. Harmittaa, kun otin. En oikeestaan tarvinnut kyseistä lainaa mihinkään. Olisinko ollut alle 18-vuotias kun hain sen. Mielestäni se ei saisi olla noin helppoa. Hain lainan, että saan sossusta lisää rahaa. Kävin töissäkin. Mikään ei riittänyt mihinkään. Mitä järkeä on elää yli varojen. Siinä vaiheessa vaikka sossusta ois joku voinu lyödä kalikalla ja herättää mut todellisuuteen. Ois voinut käydä pahemminkin.

  Soitin muutama kuukausi sitten pankkiin ja sanoin haluavani maksaa opintolainaa pois tällä summalla. Olin aikasemmin soittanut, mutta olin vielä liian ajoissa liikkeellä.

  Vasta tänä vuonna olen alkanut ymmärtää rahan päälle. Visa laskun maksettua aloin ajatella säästämistä. Parempi käyttää säästöjä kun käyttää luottoa. Luottokortinkin jouduin ottamaan kun kissat sairastuivat samaan aikaan ja piti ostaa uudet kesärenkaat. Sen ottamista mietin kauan. Se lähti lapasesta ja käytin kortin tappiin 1000€. Luulin pystyväni tekemään vain 3 ostosta jonka jälkeen katkasen. En pystynyt. Anteeksi avautuminen.

 4. Kolme opintolainaa ja maksettavaa on jäljellä 5577. 80e lyhenee laina kuukaudessa plus tietysti korot.

  Heinäkuussa olisin vihdoinkin täysin velaton, jos pistäisin säästöt ja tulevat säästöt opintolainan maksuun. Tosin ensimmäisen oman asunnon hankinta siirtyisi puolella vuodella eteenpäin. Saman verran pitäisi maksaa enemmän vuokraa. Keskityn mielummin asuntoon säästämiseen ja makselen opintolainat pois sitten myöhemmin kun asuntolaina on hommattu. Omien laskelmien perusteella se on järkevintä.

  -Velkataakasta jäljellä enää vain opintolaina-

  PS. Löysin tämän blogin vasta ja kerralla tuli luettua kaikki kirjoitukset. Osittain kun tuli oltua samassa tilanteessa. Kiitos ja tsemppiä!

 5. Maksoin lainaa 100 e/kk ja lopulta lyhensin könttäsummana noin 1400 e kerrallaan. Se loppu maksettiin isosta veronpalautuksesta ja säästöistä, mutta halusin summasta eroon. Edelleen minulla on tapana pitää hieman liian isoa veroprosenttia ja sijoittaa palautukset aina johonkin "hyödylliseen", eli lainanlyhentämiseen, säästöön, matkaan tms. Kuitenkin sellaiseen, ettei palautus mene vain tavalliseen elämään.

  tp

 6. Opintolainaan menee n. 108 euroa kuussa. Vähän päälle 10 000 euroa jäljellä. Tonnin jo siis maksanut lainaa pois. Mielelläni pääsisin tästäkin velasta nopeasti eroon mutta tällä hetkellä se ei onnistu. Luultavasti lainanmaksu täytyy jopa keskeyttää tulevaisuudessa jos pääsen opiskelemaan.

  – Tulevaisuuden varalle

 7. Tuo lainakin kuitenkin lyhenee kaksi kertaa niin nopeasti kuin itsellä, silti kuukausisumma on varsin kohtuullinen!
  Itsekään en muista muuta kuin sen että konttorissa kävin papereita allekirjoittamassa..

 8. Valintoja, valintoja.. 🙂
  Varmaan tosi monella on tilanne että maksaa asuntolainaa ja ylipäätään elämistä, opintolainan lyhennykset menevät siellä taustalla omalla painollaan.

  Kiitos kun kävit, ehkä poikkeat uudestaan!

 9. Näinhän sitä palautusten / lomarahojen kanssa onkin järkevä toimia. Loppulainan maksaminen könttänä on hieno tunne, sen huomaa heti että kannatti. Osoittaa myöskin että arvot on kohdallaan kun pystyy laittamaan "omaa" rahaa "toiselle".

 10. Maksan kahdesta opintolainasta noin 111 euroa kuussa lyhennystä ja korkoa. Lainaa on jäljellä 14,5 tuhatta euroa. Suunnitelmissa on, että teen pari isompaa kertalyhennystä kumpaankin lainaan niin, että pienemmän lainan maksan kokonaan pois ja suurempaa lainaa lyhennän niin, että vuoden päättyessä lainaa olisi alle 10 tuhatta. Toiveissa on, että joskus tulevaisuudessa kun otan asuntolainaa, voin lähteä puhtaalta pöydältä eli opintolainat on maksettu pois.

  Opintolainaan saa käsittääkseni ilman erillisiä palvelumaksuja tehdä näitä lisälyhennyksiä. Harkitsin jossain vaiheessa sitä, että nostaisin kuukausittaista lyhennyssummaa, mutta Nordean palvelumaksutaulukon mukainen maksu oli karmaiseva. Pankin sivujen mukaan opintolainan lyhennyksestä sovitaan asiakkaan kanssa, mutta minulta ei koskaan kyllä kysytty mitään. Mitättömän lyhennyssumman johdosta olen maksanut opintolainoja jo vuosikausia ja mitään merkittävää lainapääoman lyhentymistä ei ole tapahtunut. Ärsyttävää.

  – Hanski

 11. Mitä enemmän saat lainaa maksettua nyt niin sen vähemmän on korkokuluja ja ylipäätään lainataakkaa jos opiskelu jossain vaiheessa alkaa. Tuosta kuukausisummasta varmaan noin 90€ menee lyhennykseen eli vuositasolla reipas tonni?

 12. Hieno suunnitelma.
  Ainakin Nordeassa riittää että laittaa asiakaspalveluun viestiä että haluaa tehdä seuraavaan lyhennyksen lisälyhennyksen summalla x. Kerran tein itse manuaalisesti lyhennyksen, ja se sotkin sen kuukauden systeemit täysin eli ainakaan Nordeassa ei itsenäisesti pidä mennä naputtelemaan tilisiirtoa.
  Tuo asiakaspalvelun kautta toimiminen on helppoa ja maksutonta, turha maksaa lainan muutosmaksuja jos lisää voi maksaa kirjoittamalla viestin, vaikka sitten joka kuukausi.

 13. Maksan 105€ kuukaudessa. Lainaa oli alunperin yli kymppitonni, josta suurin osa meni ihan elämiseen, mutta viimeiset 3000€ nostin opintojen jo loputtua, ja lähdin reppureissulle Aasiaan "Once in a lifetime" -reissulle. En sinänsä kadu, mutta olen huomannut, että näitä hiukeita reissuideoita tulee useamminkin kuin kerran elämässä…

  Muutaman vuoden ajan laina lyheni tuolla satasen tahdilla ilman, että sen kummemmin ajattelin asiaa, mutta tänä vuonna päätin alkaa tositoimiin sen kanssa. Lyhensin säästöistä lainaa 1500€ kerralla, tein kuukausittaisen säästötavoiteen, ja aion tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä aina 1500€ kerrallaan kun saan summan säästettyä. Puolentoista vuoden sisällä on tavoitteena olla velaton. Lainaa on nyt jäljellä vielä n. 6000€.

  Minusta tuntuu että nyt on juuri paras aika keskittää rahat lainanmaksuun, koska elämäntilanteeni on rauhallinen (nuoruuden rälläys ja impulssimatkustelu ohi), eikä minulla ole vielä lapsia.

  Kiitos mielenkiintoisesta blogista, täältä saa aina hyvää tsemppiä omaan säästämiseen ja velanmaksuun!

  -M

 14. Kiitos vinkistä. Suunnittelin nimittäin tekeväni lisälyhennyksen ihan itse kopioimalla maksun, mutta jos se sotkee systeemit, niin ehkä parempi laittaa viestiä asiakaspalveluun ja hoitaa se sitä kautta.

  – Hanski

 15. Tämä kuulostaa aivan esimerkilliseltä suunnitelmalta hoitaa laina pois! Itse miettinyt tuon mallista kerää-maksa -systeemiä myös.

 16. Maksoin n. 8000 e könttäsummalla pois toista opintolainaa. Jäljelle jäi ensimmäinen, pienemmällä korolla oleva opintolaina, jota on noin 15 tuhatta jäljellä. Tällä hetkellä en lyhennä sitä lainkaan (maksu alkaisi vasta 2015), mutta se pitäisi kyllä aloittaa etenkin näiden kommenttien rohkaisemana. Asuntolaina on toinen lainani, jota hoidetaan asianmukaisesti.

  Toisaalta asuntolainan korot ovat korkeammat kuin opintolainan, joten sen lyhentäminen ylimääräisin lyhennyksin voisi olla järkevämpää. Vähän olen kahden vaiheilla ja tällä hetkellä en ole päätynyt suuntaan enkä toiseen, mikä on tietysti se kaikkein huonoin vaihtoehto…

 17. Tätä tekstiä pitikin pureskelle hetken aikaa, ennen kuin sain ajatukseni järjestettyä siihen muotoon, että järkevää kirjotusta syntyisi 🙂 Lähinnä jäin miettimään, että onko opintolainaa järkevää maksaa nopeasti pois? (Juu tiedän kyllä, laina on aina laina ja niistä haluaa eroon) Mutta kun lainan korko on näinkin pieni, niin olisiko kuitenkin järkevämpää antaa sen lainan itsestään lyhentyä ja laittaa "ylimääräinen lyhennys" vaikkapa johonkin rahastoon, (esim se s-rahasto) jossa tuotto on parempi kuin opintolainan korko? Koska maksamalla näinkin pieni korkoista lainaaa, joka hetki menettää tämän kuuluisan korkoa korolle efektin ja näin ollen menettää rahaa, koska aika sitä on tässä tapauksessa.
  T: Aloitteleva säästötär

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *