Opintolainakin on lainaa (prkle)

Jossakin kirjoituksissani on tullut ilmi se, että minulla on myös opintolainaa. Tämä ei kuitenkaan listauksissani vielä ole, vaan se on jäänyt pois junasta melkein vahingossa. Listaus alkaa kun nykyinen lista näyttää nollaa.

Monen muun tapaan rahoitin elämiseni opiskeluaikoina osittain opintolainalla. Yksi syy oli se että vanhemmillani ei ollut mahdollisuuksia avustaa opintojani. Lainan ottoon vaikutti tietenkin se, että se ylipäätään oli mahdollista. Lisäksi jouduin siihen opiskelijan oravanpyörään että elämisen mahdollistamiseksi kävin töissä, joka näkyi kalenterivuoden loppupuolella tulorajojen ylittymisenä. Lainaa oli pakko ottaa. Olin kahtena kuukautena erään vuoden loppupuolella sellaisessa tilanteessa, että en saanut opintotukia, keikkatyötä ei ollut tarjolla, olin tuloton. Sossu auttoi kuukautena nro 1 nollalla eurolla, ja kuukautena nro 2 85€:lla. Opiskelu on kamalaa taloudellista pärjäämistä ajatellen. (ennen opintoja pärjäsin puoli vuotta 800€ nettotuloilla harjoittelijana, että ihan leveään leipään en ollut tottunut aiemminkaan eikä ahdinko johtunut siitä).

Kun valmistuin, sain tiedon että lainaa ei lähdetä lyhentämään kuin vasta kahden vuoden kuluttua. Puolivuosittain korot lisättiin mielestäni lainapääomaan, sillä en muista sellaisia maksaneeni. Parin vuoden kuluttua valmistumisesta pankki ilmoitti että aika on tullut maksaa tuota lainaa. Tein maksusuunnitelman täysin pankkineidin ehdotuksen mukaan. Monta vuotta on mennyt niin, että kerran kuussa tililtä lähtee naurettava summa suoraveloituksena lainan lyhentämiseen. Menee pitkiä aikoja että edes huomioin koko velkaa, sillä se ei tunnu velalta koska en joudu tekemään sen hoitamiseksi mitään. Veloitus vain lähtee tililtä.

Joskus pankkineidin kanssa puhuin lainasta, olisin nostanut kuukausierää. Ei kuulemma kannata kun on niin pieni korko. Ei sitten. Kysyin toisen kerran vuoden tai kahden päästä. Ei kannata, anna mennä näin. Ei sitten.

Tässä muun velanmaksuprojektin aikana on alkanut suoraan sanottuna pännimään pankin tavisasiakkaan tylytys tietyissä asioissa. Tämä on yksi sellainen. Tottakai pankista ehdottavat että maksa hitaasti, heille tulee korkotuottoja sitä enemmän mitä pidempään pääoma säilyy. Valtiontakaus on voimassa 30 vuotta lainannostosta. Pankille riskitön tuote. Ei siinä, olen saanut pankista paljon hyvääkin kohtelua ja kannustusta, mutta kyse on lopulta bisneksestä, ja se on kylmää.

Maksellaan nyt näitä oppirahoja, toistaiseksi muutama kymppi kuussa.

8 ajatusta aiheesta “Opintolainakin on lainaa (prkle)”

  1. Kannattaako pankkineitiä aina uskoa? No ei. Rohkeasti vaan sanoo sen mitä itse ajattelee tai miten itse haluaisi asioiden menevän. Jos oikeasti haluat tuota nopeammin lyhentää niin marssit huomenna takas pankkiin ja selvität miten asia onnistuu. En tiedä opintolainasta mutta asuntolainoissahan ylimääräisiä lyhennyksiä voi tehdä ilman että vaihtaa lyhennyssuunnitelmaa, ehkä opintolainassakin onnistuu?

  2. Tällä hetkellä maksukyky on väännetty täpölle olemassaolevien suhteen eli menen näin hyvinkin mielelläni. Ylimääräiset lyhennykset onnistuvat vain ilmoittamalla nettipankin kautta, se on tehty helpoksi sentään. Ensi vuoden tavoitteisiin liittyy tietty euromäärä ylimääräisiä lyhennyksiä opintolainaan, mutta siitä parin kuukauden päästä enempi.

    Ja ei, pankkineitiä ei tosiaan kannata aina uskoa. Huomasin sen viimeistään siinä vaiheessa kun Mastercard-episodin yhteydessä hän lipsautti kortin olevan heidän paras myyntituote, siksi sitä sopimusta niin nihkeästi olisivat purkaneet.

  3. Saako kysyä että paljonko velkaa on? Onneksi tosiaan sitä voi maksaa pois sitten köntissä, sama suunnitelma mullakin on. Tottahan ärsyttää, että opintolainan minkä tahansa ehdon muuttaminen ei käytännössä onnistu. Itsekin olisin halunnut vaihtaa opintolainan maksupäivän PÄIVÄLLÄ eteenpäin, että osuisi palkkapäivälle. Ei onnistu.

  4. Juuri juttelin kaverin kanssa, jolla oli mennyt hermo pankkiin joka halusi palvella asiakasta omilla ehdoillaan. Kaverilla meni hermo, ja ilmoitti purkavansa sijoituksensa maksaakseen opintolainan pois kun ei joustaminen onnistu. Siitäpä tuli pankille tuplatappio. Meni sijoitukset ja laina.

  5. Opintolaina on tosiaan sen verran halpaa lainaa, ettei sitä oikein kannata alkaa ylimääräisiä lyhentelemään, niin kauan kun on muuta korkeakorkoisempaa lainaa. Opintolainan korko nykykoroilla pankista riippuen 1 % paikkeilla, yhdistelylainasi muistaakseni 4 % paikkeilla ja luottokorttilaina 8-15 % (ehkä?). Jopa asuntolainaa on todennäköisesti kannattavampaa lyhentää kuin opintolainaa. Kuukausilyhennyksistä menevät kulut voivat tosin vaikuttaa kannattavuuslaskelmiin. Pienestä kuukausierästä parin euron kulu voi aiheuttaa ison lisän "korkoprosenttiin".

    Ehkäpä pankkineiti oikeasti ajatteli parastasi 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *