Oletko valmis velattomuuteen? – ”Tulisi se lottovoitto niin…”

Niin… Mitä?

Monella velkaisella ihmisellä on varmasti käynyt mielessä, että jos lottovoitto tai joku muu mystinen rahapalkinto kohdalle osuisi, muuttuisi elämä kertaheitolla paremmaksi. Kun velat kuittaantuisivat, tulisi heti parempi olla.

Uskallan väittää että näin ei ole asianlaita. Kuten aiemminkin olen pohtinut, velkaantuneen ihmisen lainanmaksuun liittyy paljon muutakin kuin tilisiirtoja omalta tililtä velkojille. Kyseessä on kasvamisprosessi joka on yhtä yksilöllinen kuin henkilö joka tuota prosessia käy läpi.

Velkaantumiseen liittyy aina tarina. Velkaantumista on monenlaista, on oikeasti ihmisiä joilla on taloudellisesti vaikeaa täysin itsestä riippumattomista syistä. Kuitenkin varsin monessa tilanteessa omalla suhtautumisella on ollut ainakin velkaantumista edesauttava vaikutus jos ei sitä suoranaisesti aiheuttava. Tämä olisikin hyvä ottaa lähtökohdaksi, nimittäin jos velkaantuminen on seurausta jostakin, poistuuko syy kun velkaa ei enää ole?

Ei.

Ihmisen täytyy tarkastella itseään tässä hetkessä, niitä asioita jotka pitävät velkaa yllä. Sitten alkaa työskentelemään niiden asioiden parissa. On päästävä syytasolle että seurausta ei enää voisi tulla.

Suureellisen filosofiseksi ei välttämättä tarvitse lähteä, uskon että ihan keittiöpsykologialla pääsee pitkälle. Ihminen voi vaikkapa ymmärtää että hamuaa kymmeniä vaatekertoja siksi että lapsena oli kateellinen kavereille, kun itse joutui tyytymään sisarusten vuosikertavaatteisiin. Tai että oma ylpeys ei anna tilaa kieltäytyä ravintolaillallisista varakkaampien ystävien kanssa. Onpa moni ottanut liian suuren asuntolainan vain koska halusi uuden suuren talon, joka vaati siihen verrattavan elämäntyylin autoineen ja designhuonekaluineen. Ainakin omasta mielestään. Kulisseja sitten pidetään yllä koska on vaikea perääntyä niistä valinnoista mitä joskus on tehnyt.

Järkitason ymmärrys ei riitä syyn tavoittamiseen, siihen vaaditaan tunnetason kohtaaminen. Kun näin käy, se kolahtaa, osuu ja uppoaa, tulee ahaa -elämys. (Omasta Ahaa-elämyksestä julkaisin oman kirjoituksen samaan aikaan kuin tämän.)

Sitten voi alkaa muutoksen toteuttamisen. Hyvä uutinen tässä vaiheessa on se, että lähes tilanteeseen kuin tilanteeseen on olemassa lukemattomia neuvoja joiden avulla tuota muutosta voidaan läpikäydä. Tämä velkablogi toimii kirjoittajan yhtenä väylänä ja boostaajana omassa henkilökohtaisessa muutoksessa. Vaikka se esittelee muutoksen kulkua, on se aivan yhtä tärkeä väline kuin esimerkiksi neuvo, joka kehottaa listaamaan kaikki velat paperille maksuerineen. Eli asioiden kirjoittaminen virtuaaliin on itselleni yksi väline muutoksessa, ei vain asioiden seurantaa.

Jos lottovoitto tulee ennen tunnetason kohtaamista, on enemmän kuin todennäköistä että velkaiseen ihmiseen jäänyt syy aiheuttaa uudelleenvelkaantumisen ennen pitkää. Tämän vuoksi velattomuuteen pitää olla valmis jo ennen kuin on velaton!

1 ajatus aiheesta “Oletko valmis velattomuuteen? – ”Tulisi se lottovoitto niin…””

  1. tärkeää asiaa. ja se mikä hitaasti tulee, se on pysyvämpää. jos kerralla saat lottovoiton niin se saattaa huveta äkkiä mutta jos hitaasti maksat jotain velkaa pois, osaat erilailla arvostaa esim. velattomuutta.
    muuten, velattomuus ei välttämättä ole järkevää. näillä koroilla asia voi olla juuri toisinpäin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *