Maksuaikaa

Maksuaika- ja luottokorteissa on mistä valita. Pankeilla on omat korttinsa, erinäisillä rahoitusyhtiöillä omansa. Huonekalu-, polttoaine- ja lentoyhtiöt tarjoavat omia muoviläpysköjään. Minkä niistä valita vai valitako mitään?

Minä olen blogikirjoitteluni aikana käyttänyt monenlaisia kortteja joihin on lukeutunut perinteisten pankkien myöntämien korttien lisäksi myös rahoituslaitoksen ja polttoainebrändin kortit. Ihan blogeilun alkuaikoina makselin Diners-korttia pois, sitä kun olin ajautunut käyttämään. Jossain vaiheessa käytin työajoihin polttoainekorttia maksuajalla, mutta ei sekään sitten lopulta oikein natsannut omaan käyttöön sopivana.

Jos ihmisellä on (laskennallista) maksuvaraa, ei maksuaikakortin saamisessa ole ongelmaa. Tiettyjä kortteja on olemassa erilaisin luokitteluin varustettuna ja korkeampia luokitteluja eli ns. premiumkortteja ei ihan jokainen tallaaja saakaan mutta me emme nyt tässä sellaisista välitäkään. Puhutaan ihan niistä paremmin miellettävistä ja ehkä tutummista korteista joihin myös erilaiset ”markettikortit” lukeutuvat.

Että voin jatkaa, tarvitsen näkökulman. Olkoon se sellainen että lähtökohtaisesti miellämme luottokortin punaisella vaatteella varusteltuna, kiellettynä asiana. Tämä siksi koska blogi käsittelee henkilökohtaista taloutta ja luottokortti on paholainen. Vai onko? Velka on toden totta paholainen jos se on huonoa velkaa. Huonon velasta taas tekee vaikkapa se että se ei vastineena anna hyötyä takaisin tai on matemaattisesti hurja. Velkahan voi olla tavallaan positiivistakin silloin kun se mahdollistaa jotain mikä on itselle hyödyllistä tai tarpeen. Opintolaina yhtenä esimerkkinä. Tai asuntolaina jonka turvin maksaa itselleen kotia vuokran sijasta. Vaihtoehtoja toki lisääkin mutta nämä nopeasti tähän selvennyksenä.

Luottokortin tai maksuaikakortin voisi ajatella olevan tietyin edellytyksin myös positiivinen ja mahdollistava väline – silloin kun sen käyttö ei johda ongelmiin! Tämä on nyt pakko vielä selventää. Haluan että luet vielä selkeästi seuraavan lauseen: Luottokortti ei ole hyvä asia jos höyläät sitä 2000€ edestä ja ihmettelet että limiitti on tapissa ja eihän tässä näin pitänyt käydä!

Moniin luottokortteihin sisältyy etuuksia silloin kun niitä käyttää: edellisen pääpankkini luottokortissa oli matkavakuutus silloin kun tietty prosenttiosuus lomamatkan lennoista ja majoituksesta maksettiin luotto-ominaisuudella. Samassa kortissa oli myös tavaravakuutus isommille hankinnoille. Nämä pysyivät voimassa vaikka tuon summan maksoi kortille takaisin omalta tililtä vaikka samantien. Nyt en ole tarkastanut mitä ominaisuuksia uuden pankin kortissa on mutta uskon että tällaisia käyttöperusteisia vakuutuksia saattaa hyvinkin sisältyä korttiin.

Erilaisia piste-etuuksia kerryttävät kortit saattavat kerryttää mukaviakin bonuksia yllä mainittujen vakuutusseikkojen lisäksi. Korttien maksuaikaominaisuuksia hyödyntäen voi keskittää vaikka tiettyjä kulutusluokkia (kuten ruoka, polttoaine jne.) niin että tietyllä kortilla tekee kuukauden kaikki sen tietyn luokan hankinnat ja maksaa veloitukset pois kortin maksuajan puitteissa, ilman että kortin käytöstä syntyy korkoja tai kuluja. Tämä voi selventää talouden kulujen jakautumista tai ylipäänsä kulutuksen määrää. Jos syö paljon ulkona mutta ei tiedä tarkalleen paljonko ravintolointiin kuluu rahaa, tällaisella se selviää varsin nopeasti jos mitään muita kuluja ei maksa maksuajalla. Maksuaika toimii myös ihan samoin tavoin kuin joidenkin maksunvälittäjien kuluttomat laskuvaihtoehdot. Teet netissä tilauksen, saat tavaran ja laskun perästä. Mikäli maksat laskun kokonaisuudessaan luotto+kulut+korot eivät aktivoidu.

Matkaillessa kortit voivat olla turvana jos omaa pankkikorttia ei halua tai uskalla käyttää. Korteissa on yleensä pätevät väärinkäytösten oikomisia koskevat käytännöt kyllä sekä tavanomaisissa pankkikorteissa että luottokorteissa. Useat kuitenkin ennemmin käyttävät ulkomailla pienen limiitin maksuaikakorttia. Väärinkäytösten ilmetessä sitä omaa pankkikorttia ei tarvitse siten kuolettaa ja tilata, eikä oma tili ole vaarassa kun käytössä on vain rajallinen maksuaikakortti.

Vertaalaina-palvelussa voi selata nopeasti aika kattavan listan erilaisista luotto- ja maksuaikakorteista. Hyvin nopeasti ilmenee että kaikki kortit eivät todellakaan ole samanlaisia!

Miettii asiaa sitten koron, vuosimaksun tai muiden kulujen kannalta voidaan todeta että halvimmalla ja kalliimmalla on paljon eroa! Melko aggressiivisesti mainostanut, ei perinteisiin suomipankkeihin lukeutuva laitos on kalleudessaan aivan omaa luokkaansa ja erottuu joukosta. Toki, tässäkään ei ole väliä jos ei käytä luottoa vaan pelkästään maksuaikaominaisuutta! Suosittelen käymään katsomassa tuota listaa. Voi toimia silmiä avaavana. Jos omistaa luottokortin niin uteliaisuudesta kannattaa katsoa miten se sijoittuu suhteessa muihin vastaaviin palveluntarjoajiin! Saako vastinetta kortin käytöstä? Etuina tai pienempinä käyttökuluina?

Itse olin muistaakseni hyvin tuohtunut kun ymmärsin miten paljon ensimmäisestä kortista makselin korkoja ja kuluja. Osaamaton tai asioihin perehtymätön helposti jää nalkkiin huonojen valintojensa kanssa ja ymmärtää liian myöhään missä mentiin pieleen. En nyt tiedä olenko vieläkään missään nimessä selvillä vesillä kun en ole vieläkään mikään piirikunnan raharuhtinas, mutta ainakin olen filmaattisempi kuin ennemmin 🙂 (ehkä vähän fiksumpi myös)

Keskimäärin noissa korteissa pyöritään jossain 9% koron tuntumassa silloin kun käytetään luotto-ominaisuutta. Minusta jo nuo korkotasot pelkästään ovat hyviä osoittimia siitä että noita kortteja tulisi käyttää nimenomaan maksuaikaominaisuudella. Siispä käytät miksi käytät kunhan maksat kaiken takaisin mahdollisimman pian! Saat siitä jotain etuakin mahdollisesti ja homma pysyy yksinkertaisena.

Markkina tottakai ohjaa käyttäytymistämme ja vahvistaa sitä mutta itse kuitenkin olemme luoneet ja elämme nopeatempoisessa heti-nyt-maailmassa. Tiettyjä asioita on joskus kiva saada mieluummin nopeammin kuin hitaammin ja joskus se pieni jousto maksuajassa on tarpeen. Itse käytin ominaisuutta juuri, kun tilipäivään oli kaksi vuorokautta jäljellä ja tili tyhjä. Tuli tarve tietylle hankinnalle jonka tilasinkin sitten netistä. Palkan tultua siirsin summan sitten takaisin (vaikka söi se silti vähän kun olin palkkaa käyttänyt etukäteen, soo soo minä).

 

Blogipostaus tehty yhteistyössä Vertaalaina.fi -sivuston kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *