Lapsen viikkoraha

Ottajia rahalle on aina! Kuva täältä

Jo aiemmin meidän taloudessa on ollut kokeilussa viikkoraha lapselle. Jostain syystä lapsi ei kokenutkaan tarpeelliseksi viikkorahaansa, ehkä ikää ei vielä ollut riittävästi rahan käsitteen täydelliselle omaksumiselle. Välillä rahaa käytettiin surutta, välillä sitä säästettiin pidempiä aikoja.

Ainakin kesän yli on menty ilman viikkorahaa. Lapsi on silloin tällöin saanut pientä taskurahaa erityiseen tarpeeseen mutta mitään säännönmukaisuutta siinä ei ole ollut.

Nyt hänellä on noussut ajatus säännöllisen viikkorahan saamisesta. Motivaattorina toimii tietokonepeli johon haluaisi säästää. Tomerasti laskien ilmoitti viikkomäärän joka tulisi säästää että pelin itselleen saisi jos/kun viikkorahan suuruus on 5€. En yhtään epäile etteikö säästämisen kohde tulisi muuttumaan tai tuhlaamisen tarve kasvamaan ennen tavoitesuman täyttymistä mutta suostuin viikkorahan aloittamiseen. Lapsi saakoon kerran viikossa 5€ jonka saa laittaa omaan lompakkoonsa säästöön. Lompakko on minun takana ja sen voi ottaa harkituissa tilanteissa mukaan. Vaikka edellinen viikkorahaharjoittelu jäikin vain pienen hetken kokeiluksi, täytyy ennemmin tai myöhemmin lapsen opetella vastuullista rahankäyttöä. Kokemus omasta rahasta ja sen katoavaisuudesta opettaa tulevaa varten. Sen verran haluan rajata rahojen käyttöä että jokaista viikkorahaa ei ole tarkoitus karkkiin ja herkkuihin käyttää vaan käyttö tosiaan mietitään yhdessä.

Vitosen viikkorahoilla ei rikastuta. Lapsen säästötilille on kerätty synttärirahoja ja muita kertaluontoisia rahalahjoja ja niitä on käytetty yhteisiin matkoihin lapsen osuuksiin. Oma taloustilanteeni ei ole ollut vielä sellainen että olisin pystynyt pidempiaikaisia säästöjä tekemään. Nyt aloitan Nordnetin kautta pitkäjänteisen säästämisen lapsen omaan salkkuun, pienellä summalla kuukausittain.

Muistelen omia viikkoraha-aikojani. Perjantain koittaessa oli aina hieno fiilis kun tunsi olonsa rikkaaksi, vaikka vain pienen hetken ajan. Itse käytin enemmän harkitsemattomasti rahojani, säännöstelyn taitoa en juuri taitanut. Toisaalta käyttörahaakaan ei ollut kuin vain vähän. Joillain kavereilla tuntui rahaa olevan enemmän käytössä, osittain koska saivat enemmän ja osittain koska osasivat säästää. Toivon että osaan ohjata oman lapsen tielle jossa hän sekä arvostaa rahaa että sitä mistä ja miten sitä ansaitaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *