Kukkaron Herraksi -elämänhallintavinkit 1-5

Sivupalkista on nyt ladattavissa Ylen Kukkaron Herraksi -ohjelmassa käytetty tilikirja. Klikatessa se avautuu samaan ikkunaan pdf-tiedostona, josta voit sen joko tulostaa tai tallentaa.
Tilikirjan lopussa on elämänhallintaosio, joka sisältää vinkkejä säästämiseen sekä osion Köyhäile tyylikkäästi.
Käyn nämä vinkit läpi viiden osioissa ja kerron oman mielipiteeni niiden vaikuttavuudesta / hyödyllisyydestä ja käytettävyydestä.
1.
  
Tee viikkosuunnitelma ruokaostoksille. Suunnittele mitä ruokaa teet minäkin päivänä ja
valitse kaksi kauppapäivää, esim. ma ja to joina hoidat koko viikon ostokset. Tarkista mitä kotoa löytyy ensin. Kun suunnittelet, vältyt heräteostoksilta. Vinkki: Osta isoja eriä, ne tulevat halvemmiksi. Osta vaikkapa iso jauhelihapakkaus ja tee yhtenä päivänä keittoa, toisena lihapullia ja kolmantena vaikkapa jauhelihapitsaa tai lihapullapatonkeja. 
Ruoat:
Maanantai:____________________
Tiistai:________________________
Keskiviikko:___________________
Torstai: _______________________
Perjantai: _____________________
Lauantai: _____________________
Sunnuntai:_____________________
Ruokaostokset/kauppalista
1.(esim.ma):
_______________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
_______________________________________________________________________

Ruokaostokset/kauppalista2.
(esim.to):
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________ 
 Jos joku ei vielä siirtynyt harvennettuihin kauppareissuihin, kannattaa niin tehdä välittömästi. Mitä harvemmin käy ruokakaupassa, sen vähemmän ostaa sellaista mitä ei tarvitse. Järkevintä on tehdä yhdet ”suuret” ostokset ja yhdet ”täydentävät” ostokset. Täydentäville voi ottaa mukaan esim. vain vähän käteistä ja/tai mennä pyörällä/kävellen että ei tule kantaneeksi liikoja kotiin. Täydentävät ostokset ovat siis. esim. hedelmiä, maitoa, leipää. Sellaista mitä menee paljon ja/tai pilaantuvat nopeasti.
Itse ostan monesti esim. jogurtit aletuotteina, ne eivät mene miksikään vaikka viimeinen myyntipäivä olisikin mennyt. Näitä ostetaan muutamaksi päiväksi sekä isoilla ostoksilla että täydentävillä.
Erittäin käytännöllinen ja helposti toteutettava niksi. Omia kulutustottumuksia pääsee helposti tarkastelemaan vain järkeistämällä ruokakaupassa asiointinsa.
2.
Tilaatko jotakin lehteä? Haluaisitko tilata lehden? Selvitä, olisiko sinulla joku naapuri tai työkaveri, joka haluaisi lukea saman lehden? Lehti muuttuu lukemisen jälkeen jätteeksi ja aikakausilehden vuosikerta on pahimmillaan satojen eurojen roskakasa vuodessa (ja se kuormittaa ympäristöäkin), irtonumeroiden hinnoista puhumattakaan! Esim. Me Naiset lehti maksaa vuodessa 152,40 euroa, kahden työkaverin kanssa luet lehdet kuitenkin reilulla viidellä kympillä. Minkä lehden tilaaja olet/haluaisit olla? Paljonko se maksaa vuodessa? Entä jos jaatte lehden ja laskun naapurin kanssa? Kuka voisi olla hyvä tilauskaveri?
Tämä on oikeastaan aika hyvä vinkki, en ole ennemmin ajatellutkaan että lehden voisi tilata kimpassa toisen kanssa. Kunhan lukujärjestyksestä pääsee sopuun. Ehkä kiertävä ”ensimmäinen lukuoikeus” olisi hyvä.
Kirjastojen luku- lehtisaleissa saa tosin luettua lähes kaikki lehdet ilmaiseksi. Monilla lehdillä on nettiversio, mutta painetun lehden jutut saattavat olla maksullisia nettivastineissaankin.
Rivitalo- ja kerrostaloyhtiöissä asuville hyvä tapa jakaa lukemisensa ja saada itse ilmaista luettavaa on yleisissä tiloissa oleva ”ota / jätä / lue” -laatikko. Lehdet saa kiertoon ellei taloyhtiön kyylän mielestä pieni pahvilaatikko ole se maailman suurin epäkohta.
Taloyhtiöiden lehtiroskiksista saa myös jopa tuoreimpia aikakauslehtiä. Ei ole suuri vaiva katsoa samalla kun omansa sinne vie. 
3.
Kun näyttää hyvältä, tuntee olonsa myös yleensä paremmaksi, mutta kampaamo-, parturi- ja kauneudenhoitopalvelut voivat olla kalliita.Virkistävän ja helpon kasvohoidon voit kuitenkin tehdä myös kotona! Etsi internetistä ohje esimerkiksi kauranaamioon tai jalkakylpyyn, jonka voit toteuttaa keittiöstäsi tai lenkkipolun varrelta löytyvistä aineista ja tee hoito itsellesi ja vaikkapa kaverilla tai puolisollekin! Vinkki: Opiskelijahoitolat ja kampaamot ovat usein hyviä ja puolet edullisempia vaihtoehtoja kuin jo ammatissa toimivien palvelut. Esimerkiksi Tampereella ja Helsingissä toimii ABC-hiusopintokeskus, Turussa TYA-hoitola ja Oulussa OSAO. 
Löytämäsi resepti ja omia vinkkisivuja
_______________
_______________
Kasvonaamioista ja vastaavista en tiedä sanoa mitään, ei ole se parhaiten hallussa oleva elämän osa-alue. Kun olin lapsi ja lama-aika veti meidänkin perheessä kaiken kulutuksen minimiin, muistan käyneeni paikallisen ammattiopiston parturiopiskelijoiden harjoituskappaleena.
Koska erilaisia ammattikouluja ja niiden sivupisteitä on melkein joka kylällä, voisi olla kannattava ajatus tarkastaa netistä / soittaa ja kysyä onko opiskelijatöitä tarjolla.
Hiusmalleja haetaan melkein joka välissä. Ilmainen kuontalon uusiksi laitto onnistuu siis myös, mikäli haluaa / uskaltaa antaa kampaajalle vapaat kädet.
4.
Yhtäkkiä ilmenevät terveyshuolet ovat yleensä kalliita hoidettavia. Milloin olet viimeksi käynyt hammaslääkärissä? Ennakoi ja säästä: On PALJON halvempaa hoidattaa hampaat ja mahdolliset pienet reiät ajoissa, kun taas päivystyksellä tai yksityisellä akuuttien ja todella kipeiden hampaiden hoito on yleensä todella kallista. Jonot hammaslääkäriin ovat
pitkät, jos edellisestä käynnistäsi on yli vuosi, tilaa aika tänään!
Varaamani hammaslääkäriaika on:_________________
Tässä on muuten totuus. Päivystysluontoiset keikat hammaslääkärille vaativat usein jatkokäyntejä, jokaisesta menee poliklinikkamaksut ja tilanne on yleensä ajautunutkin jo kunnon toimenpiteitä vaativaksi..
Joillekin ihmisille vain tulee helpommin vaurioita purukalustoon vaikka olisivat kuinka huolellisia hampaiden huollossaan. On parempi hoitaa vauriot kun ne ovat vielä pieniä. Ehdottomasti kannatettava vinkki, joten kaikki aikaa varaamaan kipin kapin!!

5.
Kannattaa viettää ”en osta mitään” -päiviä. Päätä päivät etukäteen ja pidä huolta, että sinulla on eväät töihin jne, pienet päivittäiset ostokset kahvista pastillirasiaan ja huulirasvaan ovat yllättävän suuria menoja. Pidä tällä viikolla ”en osta mitään”- viikonloppu!
Leivo lauantaikarkkien tilalle lastesi tai ystäväsi kanssa pullaa ja käy lainaamassa kirjastosta dvd sadepäivän varalle. 
Vinkki: videovuokraamot ovat kalliita, uudetkin dvd:t tulevat nopeasti kirjastoihin ja ne voi myös varata etukäteen! 
Tässäkin totean kuin kohdassa 1, eli jos et vielä ole kokeillut tätä, tee se heti! On lähtökohta sitten velkaisuus, säästäminen, downshifting tai mitä tahansa, ostamattomasta päivästä ja varsinkin päivistä saa hyvän mielen.
Ihminen keksii tekemistä silloinkin kun ei voi käyttää rahaa.
Käytännöllinen ja superhyödyllinen vinkki. Huomioi kuitenkin että älä osta mitään -päivien tarkoitus ei ole se että ennen tuollaista päivää hamstrataan kaikenlaista, eikä myöskään että jälkikäteen hussataan toden teolla. 

1 ajatus aiheesta “Kukkaron Herraksi -elämänhallintavinkit 1-5”

  1. Kiitos hyvästä blogista ja erilaisista näkökulmista, joita tuot aiheeseen. Tuo hammaslääkärissä käynti on kyllä ihan hyvä vinkki. Voisin lisätä toisen vinkin, eli itse pyrin vahingosta viisastuneena ajoittamaan hammaslääkärin tarkastuskäynnin ennen ulkomaanlomaani jos mahdollista, jottei sitten reissussa vieraassa maassa tarvitse lähteä reikiä paikkailemaan. Esim. Jenkeissä voisi tulla melko kalliiksi (kai), ja muutenkin särkevä hammas pilaa kyllä helposti matkafiiliksen.

    Joissain maissa kannustetaan ihmisiä pitämään huolta hampaistaan ennakoivasti siten, että kerran vuodessa korvataan sairasusvakuutuksesta tarkastuskäynti hammaslääkärissä, ja jos laiminlyöt tarkastukset, ovat korvaukset mahdollisista toimenpiteistä sitten nihkeämpiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *