Kuka auttaisi velkaista?

Tämä on  kakkososa aiheesta ”Näillä hakusanoilla blogiin päädytään”. Aiempi hakusanakirjoitus koski opintolainaa. Mutta kuka auttaisi velkaista?

Tähän blogiin päädytään yleensä joko hakusanoilla ”velivelkainen” eri muodoissaan tai sitten suoraan rahaan tai velkoihin liittyvillä sanoilla ”veloista eroon”, ”velkablogi” tmv.

Joku aika sitten yksi haku millä tänne on päädytty on ollut ”Haluaisiko joku auttaa velkaista”.

No nyt autetaan. Aktiiviset lukijat saavat ikävä kyllä toistoa tässä mutta jonkun ihmisen elämää tämä voi koskettaakin, tavalla tai toisella. Ehkä juuri sellaista joka eksyy tätä lukemaan vahingossa tai jonkun tuttavansa jakamana. Tämä ei ole listaus eri tahoista joiden luokse kävellä kun rahat ovat loppu. Sellaisia hyviä, auttavia tahoja on onneksi olemassa ja ehkä niistä saamme lukea joskus myöhemmin. Nyt esittelen tahon joka löytyy yllättävän läheltä meitä jokaista, nimittäin me itse.

Muutama askel teille jotka olette veloissa ja tarvitsette apua.

1. Todennäköisesti taivaalta ei tipahda ratkaisua ongelmiin. Et herää huomenna niin että asiat olisivat dramaattisesti muuttuneet.

2. On myös todennäköistä että vaikka ihmeratkaisu tapahtuisi, olisit vuoden kuluttua harmillisessa tilanteessa uudelleen.

3. Kohtien 1 ja 2 vuoksi ratkaisun keskeisessä asemassa olet Sinä itse! Hyvä asia on se että voit aloittaa ratkomaan asioitasi JUURI NYT!

4. Lue 8 vinkkiä joilla pääset vauhtiin. Sen jälkeen lue 8 vinkkiä lisää joilla saat vahvistusta päätöksellesi.

5. Huomaa kohta 3 uudelleen. Sinä olet se joka oikeasti autat velkaista ihmistä!

Kirjoittaja itse on joutunut tekemään työtä omien velkojen taltuttamisessa. Ensimmäisen vuoden urakka referoituna tässä. Olen hyvin pitkälti sitä mieltä että suurin osa velkaantuneista ihmisistä joutuu näkemään vaivaa muutenkin kuin euroja maksamalla. Velkaantumisen syyt ovat moninaiset, lähes aina kuitenkin velkaantunut itse on tavalla tai toisella tilanteensa mahdollistanut. Nämä vinkit eivät sovi kaikille, totta, mutta todennäköisesti kuitenkin edes osittain.
Ajatellaan että saisit lahjaksi arvan joka sattuu olemaan 10 000€ voittava arpa. Mitä tekisit? Maksaisit velat tietysti, jättäen osan huvittelukäyttöön tai lomamatkaan. Minkälainen elämäsi olisi puolen vuoden tai vuoden kuluttua? Olisitko ehkä harhautunut ajattelemaan että pystyt ostamaan uuden sohvaryhmän tai keittiön osamaksulla, ottamaan 20 000€ autolainan koska muita lainoja ei enää ole tai pikkuhiljaa kerryttänyt eri luottokorttien saldoa? Suurin osa velkaisista tekisi näin, kyllä.

Prosessi mitä ihminen käy läpi tehdessään talousremonttia, se on paljon muutakin kuin numeroiden pyörittelyä. Se on ajatus- ja toimintamallien muuttamista. Vaikka ensialkuun näyttäisi että kaiken keskiössä on vain raha, se on harhaa joka ei pidä paikkaansa. Raha on rahaa eikä sillä ole tunteita tai taipumuksia. Me ihmiset käytämme sen ja omalla käytöksellämme teemme omasta rahastamme tai sen puutteesta tunnelatautunutta. Kuinka monella on kokemus hetkistä jolloin seuraavaa tilipäivää odottaa kuin kuuta nousevaa? Mielessä on ajatuksia kuinka kaikki on hyvin kun saa laskut maksuun. Totuus on kuitenkin se että tilin tullessa ja laskut maksettuaan jäljelle jää ahdistus ja odotus seuraavasta tilipäivästä. Ikävä oravanapyörä johon moni ehkä pystyy samaistumaan. Itsekin olin tällainen ihminen.

Ihminen joka ei hallitse talouttaan ei hallitse itseäänkään koska kaikesta ”päättää” raha. Kun alkaa auttamaan itse itseään (taloudellisesti), pikkuhiljaa saakin huomata kuinka minä päättää rahasta. Helppoa se ei ole. Uhrauksia vaaditaan. Monen kohdalla sen ei pitäisikään olla helppoa, eihän olisi mikään järki saada itseään ensin helposti (kulutusluotto)velkaiseksi vain että siitä pääsisi yhtä helposti kuiville. Kuvio ei ole mustavalkoinen, ei ole asetelmaa joko/tai. Kaikissa asioissa on puolensa jotka vaihtelevat ja ovat yhteydessä toisiinsa, tässä voisi ajatella että kun minä päättää rahasta, on tilanne näin suurimman osan ajasta kokonaisuuden ollessa minävoittoinen.

Raha ei ole siis se jonka parissa pitää lähteä työskentelemään vaikka se onkin olennainen osa prosessia, sen kauttahan kaikki tapahtuu. Työskentelyn kohde on jokin ihmisessä oleva asia. Pelko. Viha. Kateus. Ahdistus. Mikä vain.

Ajatelkaapa. Ihminen joka ahdistuu rahan puutteestaan, ottaa velkaa saadakseen jotain jota haluaa. Halu voi kummuta vaikka siitä että ”naapurillakin on”. Käytettyään rahan ja hankittuaan saman mitä muillakin on, tulee ahdistus takaisin. Kun poistetaan raha kuvioista, jää jäljelle aika paljon ahdistusta ja halua / kateutta.
Ihminen voi rahan puutteessaan olla vihainen itselleen tai maailmalle, yhteiskunnalle, työnantajalleen jne. ”Miksi minulla ei ole mutta muilla on?”. Sitten hankitaan sitä rahaa, tehdään sillä mitä tehdään, jäljelle jää velkaa ja vihaa ja katkeruutta. ”Miksi olin niin tyhmä?!” tai edelleen ”Miksi minulla ei ole mutta muilla on?”.

Voisiko olla niin että yhteiskunnan ollessa rahaton, nuo kielteiset tuntemukset vaikuttaisivat johonkin muuhun elämänalueeseen puskien siellä läpi?

Omassa velkalastissani oli paljon sellaista velkaa jonka ihan itse sain omilla tunteillani tehtyä. Sorruin mm. ottamaan pankista sijoituslainan, puhdasta ahneuttani, kun sellaista tarjottiin. Huonolla hetkellä pelkäsin menettäväni kaiken ja menetinkin kun jäljellä olevat varat nostin käteiseksi ja käytin johonkin. Lopputuloksena 3500€ kulutusluottoa.
Spontaani ja joskus liian ajattelematon ja huoleton luonteeni on kokenut välttämättömäksi matkustaa Aasiaan luottokortilla. Ehkä nuoruuden ylpeydessäni en olisi edes välittänyt vaikka olisin ymmärtämyt kysymyksessä olleen halun eikä suinkaan välttämättömyyden.
Kun olen alkanut maksaa velkojani pois, olen joutunut kohtaamaan erilaisia omia piirteitäni ja tunteitani. Ei olekaan sellaista velkamaksajaa joka vain muuttaisi elämänsä kertaheitosta, ilman yhtään kasvukipuja tai itsereflektiota.

Hienoin asia on se että kun omaa tilannettaan lähtee selvittämään, ei tarvitse löytää syyllisiä. Kunhan kohtaa tilanteensa ja hyväksyy sen, siitä lähtee matka ylöspäin.

Star Wars on maailman paras tieteissaaga (tästä ei keskustella) ja sieltä lainaus tähän loppuun. Jedimestari Yoda sanoi että ”Tee tai älä tee. Älä yritä”. Oletko valmis auttamaan velkaista?

4 ajatusta aiheesta “Kuka auttaisi velkaista?”

  1. Yritin jo äsken kommentoida, mutta se hävisi jonnekkin… Siis kommenttini oli, että loistava kirjoitus. Tää pitäisi saada jokaisen nuoren ja vähän vanhemmankin aivoihin! Olen itse päätynyt maksamaan toisten tekemiä velkoja kahteenkin kertaan, oli opettavaista sekin.
    Terveisin Sisko
    P.S. Tosi tv:tä lainatakseni, sulla on ollut huikea matka!

  2. Tämä on tosi mainio kirjoitus. Sitä on vain niin heikko, että vaikka kuinka tietää nämä asiat, ei itseään pysty aina hallitsemaan. Tai en tiedä mikä olisi se taikakeino millä saisi aivot napsautettua järkimoodiin kun seisoo kaupassa houkuttava tavara kädessä. Tai on juuri klikkaamassa nettikaupasta jotain eikä pysty pysäyttämään klikkausta. Koska se on se kriittinen hetki, jolloin tuntuu ettei sillä niin väliä ole, pikkujuttu vain. Pitäiskö kehittää joku oma pysäytyskeino siihen hetkeen, mantra, nipistys, mikä..?

  3. Kiitos, kiitos ja kiitos! Luin kommenttisi heti kun se tuli, jostain syystä vain en heti ehtinyt vastaamaan ja kuittaamaan. Luen kaikki tulevat kommentit päivittäin ja pyrin niihin vastaamaankin mahdollisimman nopeasti.

  4. Tässäpä se onkin se ydin; miten voimme muuttaa käytöstä joka tulee jostain syvältä? Samahan pätee kaikkeen elämäntapamuutokseen, dieetteihin, liikuntalupauksiin jne..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *