Kuinka vuoden 2014 tavoitteet täyttyivät

Kuva: cuteimage

 Voi veljet. Vuosi sitten kirjoittelin mitä haluan ja odotan vuodelta 2014. Silloin olin jo hyvässä vauhdissa rökittämässä velkataakkaani ja ohjastamassa kokonaisuutta paremmalle tolalle.
Eri osa-alueilla tapahtuvaa matsia on seurattu blogissa koko ajan. Kulutusvelkaa, opintolainaa, asuntolainaakin. Ja säästöpuolen kehitystä.

Tavoitteita oli seuraavanlaisesti.

1. Vuonna 2014 velkani lyhentyvät vähintään 10 000€ (sis. asunto- ja opintolainat muiden velkojen lisäksi).
Jos ajatellaan könttänä maksettuja velkoja sen enempää tässä erittelemättä niin pikainen laskutoimitus paljastaa että pelkästään lyhennyksiin on vuoden aikana kulunut 12 135,99€. Korot tähän päälle tietysti. Hyvin kävi! Tuosta on helppo päätellä että keskimäärin tonni kuukaudessa on mennyt lainoihin. Se on tuloihini suhteutettuna melko suuri osuus. Huh. Tietysti kesällä tehty suurempi lyhennys nostaa keskiarvoa, samalla kuitenkin loppuvuoden hitaampi tahti laskee sitä. Oli miten oli tämä meni huomattavasti paremmin kuin olisin uskonutkaan! Tavoite saavutettu!

2. Visa maksettu loppuun 30.04.2014 mennessä.
Vuoden alussa kortilla oli saldoa 939,86€. ”Visa kuoli” helmikuussa eli tosi nopeasti. Tavoite saavutettu!

3. Yhdistelylaina maksettu loppuun 31.12.2014 mennessä.
Tätä kulutusluottojen yhdistelylainaa oli alkuvuodesta 4927,69€. Ponnistelut tuottivat tulosta etuajassa ja viimeinen maksuerä tähän oli elokuussa. Vapauduin suuresta henkisestä taakasta ja jatkoin jäljellä olevien eli asunto- ja opintolainoihin keskittyen. Tavoite saavutettu!

4. Opintolainaan vähintään yksi ylimääräinen lyhennys, ”harjoittelua” vuotta 2015 ajatellen. Loppuvuodesta fokus opintolainan lyhennyksen tehostamiseen vuodelle 2015, eli suunnitelmien tekeminen tästä.
Joulukuun lopulla 2013 kirjoitin pienen jutun opintolainasta. Sen tilanne oli se että sitä maksettiin pienellä kuukausilyhennyksellä säännöllisesti eikä se näkynyt velkalistauksissa. Viime vuoden joulukuussa opintolainaa oli jäljellä 5043,83€ ja sen kuukausierä lyhennyksineen ja korkoineen oli muistaakseni 47,15€. Hitaasti mutta varmasti summa silti pienentyi koko ajan, salakavalasti. Laina on suurimmillaan ollut 7029,45€ ja tuosta huipusta oltiin vuosi sitten tultu alas parin tonnin verran. Silloisen maksusuunniteman mukaan kuukausieriä oli jäljellä 117 mikä jo silloin tuntui typerältä. Opintolainan lisälyhennyksien kannalta vuositavoitteissa oli vain yksi ylimääräinen lyhennys. Sillä tuo laina olisi saatu 4500€ rajan alle. Koska muut tavoitteet täyttyivät nopeammin pääsin tämän lainan kimppuun myös etuajassa. Maksuohjelmaanhan tein muutoksen niin että kuukausittainen minimilyhennys on nykyään 150€ eli triplat aiempaan verrattuna. Lisälyhentämisen turvin lainassa ollaan päästy jo niinkin mukavaan summaan kuin 3499,04€!! Tai onko se nyt mukavaa että on kolme ja puoli tonnia lainaa.. No lukija varmasti ymmärtää mitä tarkoitan. Tavoitteeseen nähden opintolainaa on tuhat euroa vähemmän! Jos ajattelee että kyse on vain vuodesta ja tuollainen etumatka on saatu niin tuntuu paljon paremmalta. Tällä hetkellä maksuohjelman mukaisia kuukausieriä on jäljellä 24, mikä myös tuntuu huimasti paremmalta kuin aiemman ohjelman mukaan eriä olisi tässä kohtaa vielä 105 suoritettavana.
Suunnitelmat opintolainan suhteen vuodelle 2015 ovat varsin selkeät, muutokset tuohon maksuohjelmaan kun on tehty jo hyvissä ajoin.
Tavoite saavutettu!

Myös säästämiseen liittyen tein tavoitteita.

1. Säästötilin saldon haluan kasvattaa tulevan vuoden aikana 1500 euroon. Rahan ei tarvitse olla yhdessä paikassa, riittää että se on käteisenä, ns. pesukonerahastona helposti päivässä tai kahdessa nostettavissa olevana.
Puskurin tilanne eli pitkin vuotta. Välillä siellä oli enemmänkin, sitten käytin ne lainan maksuun ja sitten taas aloitin uudestaan. Nyt joulukuussa tuo 1500€ tuli kuitenkin täyteen. Tavoite saavutettu!

2. Pidemmän tähtäimen säästöt alkuun, tavoitesumma 1000€. Nämä ovat kiinni osakkeissa, osuuksissa, rahastoissa ym. Käteiseksi muutettavissa tarpeen vaatiessa, ei tarvitse olla heti saatavilla. Pidempi tähtäin tarkoittaa sitä, että sairastumisen tmv. elämäntilanteen sattuessa ja tulotason tippuessa, nämä säästöt korjaavat tilannetta. Tämä on toissijainen niin kauan kunnes ykköskohdan vararahat ovat kasassa.
Näitä säästöjä kerrytettiin pitkin vuotta eri paikkoihin. Kuukausilistauksissa tilanne näkyykin missä rahat ovat kiinni. Tonnin raja ylittyi selvästi. Oikein hyvä!! Tavoite saavutettu!

Vuositavoitteet eivät olleet liian helpot tai vaikeatkaan, vaan tilanteeseeni varsin sopivat. Etusijalla oli velkojen lyhennys, siihen nähtiin paljon vaivaa. Yksikään takaisin maksettu velkaeuro ei tässä kohtaa elämää tunnu siltä että olisin menettänyt jotakin. Rahan arvo on ehkä konkretisoitunut minulle jotenkin paremmin tässä vuoden aikana. Pois maksetut lainat tuntuvat vapauttavilta.
Vuoden takaiseen verrattuna tilanne on nyt erilainen ja ensi vuoden tavoitteet ovat sitten sen mukaiset. Niistä lisää seuraavassa postauksessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *