Kaksi vuotta vertaislainausta

Viimeksi vuosi sitten kirjoitin vertaislainapalvelun Lainaaja.fi tilanteesta omien sijoitusteni näkökulmasta.
Tuolloin takaisinmaksussa oli yhdeksän lainaa joista kahteen tuli säännöllisesti lyhennyksiä loppujen ollessa suurilta osin reilusti myöhässä.

Nyt, vuotta myöhemmin, ollaan oikeastaan samassa tilanteessa. Ne kaksi lainaa joihin maksuja tuli, hoituivat mallikkaasti loppuun saakka. Kaikki loput edelleen auki. Joihinkin on tullut pieniä maksuja perinnästä. Viimeisin tapahtuma on toukokuulta, sitä edeltävät maalis-, helmi- ja tammikuulta. Paljon ei ole tänä vuonna siis raha liikehtinyt.

Sisällä on 63,80€. Se, saanko koskaan näitä rahoja pois jää nähtäväksi. Ehkä kohdallani on käynyt vain huono tuuri ja lainat joihin olen sijoittanut ovat menneet ihmisille jotka ovat keikkuneet taloudellisen katastrofin reunalla. En tiedä.

Kun nyt katselin viikolla tuota palvelua niin innostuin kahdesta syystä. Sivusto on uudistunut ja näyttää toimivammalta ja modernimmalta kuin vielä vuosi sitten. Käyttöliittymä on selkeämpi ja saan paremmin erilaisia tilastoja näkyviin. Myös mainosmateriaalia ovat uudistaneet. Alla on banneri joka on yhteistyömateriaalia eli voin mahdollisesti hyötyä sen kautta, se kuitenkin pisti silmään kun aiemmin saatavilla olleet mainosmateriaalit olivat tasoa ”tehtiin tossa poikien kanssa Paint-ohjelmalla”.

Nuo eivät kuitenkaan olleet syy miksi eilen innostuin. Katsellessani palvelun sivua huomasin että siellä oli nyt paljon enemmän lainahakemuksia ja sijoittajia kuin vuosi sitten. Silloin tuntui että koko vertaislainapalvelu saattaisi kuivahtaa kasaan huonojen hakijoiden ja vähäisten sijoittajien vuoksi. Nyt avoinna oleviin hakemuksiin oli kerääntynyt todella hyvin sijoituksia.

Olen aiemminkin kirjoittanut siitä mikä potentiaali vertaislainalla on. Mikäli vireys sivustolla jatkuu, tai oikeammin kasvaa, niin että sijoituksia on enemmän kuin mitä lainaa on haettu, joutuvat sijoittajat kilpailutilanteeseen ja siten alentamaan korkotasoa. Tästä on etua lainanhakijoille. Parhaassa tapauksessa pienet lainat menisivät pienellä korolla ihmiseltä ihmiselle, ilman rahoituslaitosta. Edelleen on edullisempaa hakea pankin tai rahoitusyhtiön lainaa, mutta näkökulma siitä että korkotuotot menevät yksityishenkilölle ison firman sijaan on kuitenkin otettava huomioon. Isot yksityissijoittajat tuskin tällaista palvelua käyttävät, kyllä tässä on tavikset asialla. Raha kulkee tavikselta tavikselle. Ajattelin että kokeilisin ehkä vielä pienellä summalla mitä tapahtuu vai tapahtuuko mitään jos lainaan rahaa palvelun kautta. Mikäli huonot kokemukset jatkuvat edelleenkin täytyy vain uskoa että ihminen on ihmiselle susi eikä hyvää hyvyyttään pienen tuoton toivossa lainatut muutamat kymmenet koidu kuin omaksi tappioksi. Pohdiskelen vielä tuota laitanko uutta rahaa sisään vai en, vai kokeilisinko kenties jotain toista vertaislainapalvelua..

Olisi mielenkiinoista kuulla muiden sijoituskokemuksia tämän palvelun kautta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *