Helppo elämä ja käänteinen luottokortti

Visat vinkumaan

On helppoa asettua sellaiseen elämäntapaan jossa automaattiasetuksella kulkee päivistä seuraaviin, täyttäen mielihaluja ja intohimoja mitä milloinkin ajatuksiin lainehtii. Takaraivossa voi herätä pieni epäilevä tai rajoittava mieli mutta sen ääni ei pääse vaikuttamaan toiminnan tasolle. Automaattiasetuksella eläminen lamaa meidän järkiminää ja altistaa meitä toimimaan äkkinäisien mielihyvien perässä juoksijan tavoin. Ei välttämättä jokaisen päivän jokaisena hetkenä mutta hetkissä, viikkojen ja kuukausien aikana.

Luottokortit luovat valheellisen kuva helposta elämästä sekä siitä että ne toimivat taloudellisina kävelysauvoina elämän karikoissa.

Matkoja, aurinkolaseja, weekend bageja, lisää matkoja. Pientä arjen luksusta, ulkona syömisiä ja ex tempore -päiväretkiä ostosparatiiseihin. En nyt ihan sano että olisin himoshoppaaja mutta kuten aikaisemmin täällä todennut, houkutuksille altis ja toisinaan liian kevein mielin hankinnoissa mukana. On paljon elämän osa-alueita missä olen aina ollut hyvin säästeliäs ja jopa nuuka mutta tietyt asiat toimivat omina akilleen kantapäinä taloudellisessa hankintahekumaniassa. Matkustamiseen ja tiettyihin lapsen tarpeisiin liittyen ehkä eniten.

Kun ”vähän höylää”, ei se tunnu pahalta. Muutamia kymppejä luotolle, mitä sitten. Tai jos menee enemmän niin makselee sitten muutamia kymppejä kuukaudessa lyhennyksiä takaisinpäin. Näinhän toki olen ajatellutkin useamman hankinnan kohdalla. Tai kun lapselle pitänyt hankkia jotain. Tai kun luksustakki on alennuksen alennuksessa. Kyllä se kertyy.

Valheellisen kiva fiilis. Kuva täältä.

Luottokortit luovat valheellisen kuva helposta elämästä sekä siitä että ne toimivat taloudellisina kävelysauvoina elämän karikoissa. Ajatus siitä että tarpeen vaatiessa voi luottokorttia käyttää vipuvartena ennen palkkapäivää, lisää omien rahavarojen käyttöä koska vierasta pääomaa alkaa helpommin näkemään oman käyttökassan jatkeena. Ja kun omat rahavarat valuvat sinne sun tänne, voi hyvin kohta joutua tilanteeseen jossa visoilla ja mastereilla paikataan talousrahojen puutetta. Osalle käy niin että tästä tulee jatkumo ja sitten onkin korttia toisen perään maksimeissa.

Totta kai on tehtävä selväksi että taloudellinen haaste ei missään nimessä aina ole leväperäisen rahankäytön lopputulema. Lemmikkieläinten sairauskierteiden vuoksi ongelmiin joutuneita on aivan varmasti tuhansia. Työttömyys, oma sairastelu, kodin rakenteelliset ongelmat, auton rikkoontumiset jne. voivat aivan yhtä hyvin olla henkilökohtaisen taloudellisen katastrofin ”Mainilan laukaukset”.

Jos kuitenkin lähdetään hypoteesista että Visa ja kumppanit luovat valheellista turvaa niin mitä asialle voisi tehdä?

Käänteinen luottokortti

Kaikki mitä tuon otsikon jälkeen nyt kirjoita, on vanhaa ja tuttua juttua. Ei ole olemassa mitään uutta mitä tulee henkilökohtaiseen taloudenpitoon, sillä näissä ympyröissä pyöritään samojen asioiden piirileikkiä, vain pelaajat vaihtuvat ja pelilauta voi olla eri tavoin väritetty. Se mitä tuon nyt tekstiksi on vain yksi tapa mieltää asioita ja saada ajatuksen tasolla niksahdus rahan ja velan luonteesta kohti järkevämpää ja rakentavampaa taloudenhallintaa. Kirjoitan siksi että saisin myös itselleni jälleen vahvistusta siitä että olen oikealla tiellä ja voin miettiä myös tästä näkökulmasta asiaa.

Käänteinen luottokortti tarkoittaa niinkin yksinkertaista asiaa kuin omaa käyttöpuskuria. Siinä missä valheellista turvaa tuova (kyllä luottokorteilla on aikansa ja paikkansa, silloin ovat maksuaikakorttityyppisessä käytössä) luottokortti antaa sinulle katastrofin sattuessa rahaa jonka maksat koron kanssa takaisin, toimii käänteinen luottokortti käänteisessä järjestyksessä. Maksat ensin sinne saldoa jonka voit ottaa katastrofin hetkellä käyttöön, ja sitten maksaa sen takaisin (koron kanssa jos haluat nostaa limiittiä).

Oma käänteinen luottokorttini on melkein tyhjä. ”Työstän hakemusta” 500€ saldorajan saamiseksi näin ensi alkuun. Käytännössä kerään tilille puskurirahaa jonka on tarkoitus toimia kuin horroksessa oleva luottokortti. Siellä se odottaa että saisi toimia kävelysauvoina kun sellaisia tarvitsen. Jos sieltä jotain otan tulee summa tietysti maksaa takaisin. Äärimmäisen yksinkertaista mutta tässä on samalla haaste!

Nimittäin kun alkaa keräämään itselleen rahaa joka ei olekaan ns. omaa vaan oman kuvitteellisen pankin myöntämän luottokortin käyttölimiittiä se ei tunnu ollenkaan niin kivalta. Rahaa joka olisi käytössä mutta jonka kuitenkin joutuisi maksamaan takaisin. Puskuri on kuitenkin oikeasti niin hyvä olla olemassa että se kannattaa tavalla tai toisella yrittää ylläpitää. Jos ihmisellä on tunne että tavallinen tilisäästö ei ole riittävän hyvä suoja omalta itseltä, kannattaa luoda ajatuksiin kaavamalli jossa käänteiselle luotolle siirretty raha lakkaa olemasta ihmisen omaa sillä hetkellä kun se on siirretty pois! Se on sen kuvitteellisen pankin. Pankin joka kyllä jeesaa tarpeessa mutta joka haluaa omansa pois.

Olen instagramin puolella tehnyt erilaisia korttihassuttelukuvia velan poismaksamiseen liittyen joten alkaa olla luontevaa ajatella että teen omasta puskurisäästöstä oman käänteisen luottokortin, jonka saldoa aletaan maksaa suuremmaksi toisin kuin sen sukulaiskortteja.

Voin tehdä oman luottosopimuksen. Sinne alle tulee luotonmyöntäjäksi

Veli V., Bank of Veli, tj

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *