Antaminen

Haluan puhua sanasen tai pari antamisesta. Sitä on monta lajia, tässä puhun sellaisesta antamisesta jossa panoksena on aika sekä oma itse. Päivän teeman mukaisesti tuon esiin yhden näkemyksen jolla saa hyvän olon ja aivan ehdottomasti paremman mielen.

Kerron yhden sellaisen puolen itsestäni jota en ole tainnut mainita kertaakaan tässä blogissa. Vaikka tämä on ehdottoman hyvä ja positiivinen asia sen jakaminen julkisesti tuntuu haastavalta koska se on niin henkilökohtainen. En tässäkään kerro asiasta yksityiskohtaisesti sillä se ei tunnu oikealta, mutta yleisellä tasolla jaan tämän, pohdiskelun jälkeen. Sen esiin saattaminen voi tuntua egoistiselta, minua itseäni korostavalta seikalta vaikka tarkoitus on päinvastainen. Ehkä siksikin olen varautunut tästä asiasta puhumaan.

Tässä yksi salaisuuteni.

Vapaaehtoistyö.

Olen tehnyt vapaaehtoistyötä kahden vuoden ajan. Lähdin mukaan kun eräs ihminen lähipiiristäni ilmoitti että vapaaehtoistyö jota hän silloin teki voisi sopia minullekin. Koska olen spontaania ja helposti innostuvaa sorttia, lähdin aika nopeasti mukaan. Tekemäni vapaaehtoistyö on yksin tehtävää luottamussuhdetoimintaa apua ja tukea tarvivien kanssa. Toimin kerrallaan yhden ihmisen kanssa, niin monta kertaa tai niin kauan kuin hän haluaa. Keskustelua ja toiminnan järjestämistä. Vapaamuotoista toimintaa ilman liian tarkasti määriteltyä kaavaa. Toimin tietynlaisen ihmisryhmän kanssa mutta sitä en halua tarkemmin kertoa, eikä sen ole väliäkään.

Perusasiani ovat kunnossa. On pieni perheeni, terveys ja työ. On arjen ilot ja surut. On sosiaalinen ympäristö, tekemistä ja harrastuksia. Ja sitten on sellaisia ihmisiä ja perheitä joissa joku tai melkeinpä kaikki noista puuttuvat. Tässä koin loistavana mahdollisuutena tehdä jotakin tärkeää.
Olin monena vuonna lähdössä itänaapuriin, yksi tuttavani oli mukana auttamisreissuilla jotka kohdistuivat aina tietyn kylän asukkaiden auttamiseen. Sinne minua puhuttiin kolmisen vuotta, en kuitenkaan päässyt liikkeelle asti. Ehkä se ei ollut juttuni. Voi olla että koin kiinnostavammaksi tuohon liittyvän matkustamisen. Kun löysin jutun joka tuntui itselle omalta ja luonnolliselta, en epäröinyt kovinkaan kauaa.

En ole koskaan listannut erilaisia tahoja missä voisi päästä alkuun vapaaehtoistyössä. Tarvetta etsimiseen ei ole ollut. Tiedän sen verran että järjestöt, seurakunnat, yhdistykset toimivat asian parissa. Parissa paikassa olen nähnyt että yhdistys joka etsii tukihenkilöitä jäsenilleen, kouluttaa vapaaehtoiset ennen toiminnan aloittamista.
Tiedän että on paljon ihmisiä jotka käyvät erilaisissa laitoksissa viihdyttämässä tai vaikka ulkoiluttamassa asukkaita. Tiesitkö että on täysin mahdollista ottaa yhteyttä lähimpään vanhustenhuoltoyksikköön ja kysyä voisiko sinne mennä joskus vaikka kitaran kanssa laulamaan tai lukemaan runoja? Tai juttelemaan jonkun yksinäisen ihmisen kanssa? Ottamalla seurakuntiin yhteyttä voi kysyä tarvitaanko esimerkiksi ruoka-aputoiminnassa lisäkäsiä. Pienet yhdistykset saattavat tarvita apua vaikkapa tietokoneiden kanssa, nettisivujen tekijää, kahvinkeittäjää tapahtumaan jne.

Antamalla aikaansa ja osaamistaan, saa itselleen jotakin paljon enemmän. Hyvän mielen lisäksi tietynlaista turvallisuuden tunnetta siitä että maailma ei ole täysin paha paikka. Kun on osana pienessäkin auttavassa ketjussa ja näkee sen ajan ja energian mitä ihmiset käyttävät toistensa vuoksi ilman vaatimuksia takaisinmaksusta tai vastalahjasta, se on aika sanoinkuvaamaton! Meihin on sisäänrakennettuna lähimmäistä arvostava järjestelmä. On lopulta hyvin helppoa toimia toisia kohtaan siten kuinka haluaisi itseään kohdeltavan. Jokaisen elämään sopii tunti tai pari kuukaudessa jonka voi käyttää pyyteettömästi. Vaikkapa vain sukulaismummon tai -vaarin luona koti-/ulkotöitä tekemällä.

Tällä hetkellä tekemäni vapaaehtoistyö on vähemmällä. Jos se loppuu kokonaan, en tiedä yhtään jatkanko samaa vai etsisinkö toisentyyppistä tekemistä. Kiinnostaisi olla ruokapankkitoiminnassa tai vastaavassa mukana. Ehkä vielä joku päivä.

Onko teillä kokemuksia vapaaehtoistyöstä? Mikä voisi olla The Juttu juuri sinulle? Voisiko joku tekemäsi asia, jonka olet mieltänyt talkootyöksi, ollakin suoraan toisten hyvinvointiin vaikuttanutta auttavaa työtä?

*********************************
Huomenna LinkkiVinkki esittelee erittäin edullista ruokaa.

2 ajatusta aiheesta “Antaminen”

  1. Voi Veliseni, turhaan olet sitä salaillut. Kyllä sen tiesimme 🙂 Auttajan tunnistaa aina. Lapset, nuoret ja vammaisten lasten perheet. Ne on olleet mun juttu.

  2. Onpa hyvinkin kokemusta vapaaehtoistyöstä, monenlaisestakin. Erityisen kivana voisin mainita kaksi kansainvälistä vapaaehtoistyöleiriä, joilla olen ollut Ranskassa ja Saksassa. Hieno ja edullinen tapa matkustaa. Leirillä olo on ihan erilaista kuin turistina matkustaminen, sillä pääsee tutustumaan kohdemaan asukkaisiin ja ympäri maailmaa tulleisiin leirikavereihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *