Älkää olko köyhiä! T: Valtiovarainministeriö

Juu.

Katselin äsken Nelosen uutisia ihmeissäni, kun siellä kerrottiin Valtiovarainministeriön pohtineen keinoja kestävyysvajeen pienentämiseen. Kestävyysvaje, jep. (Poliittinen termistö itsessään aiheuttaa allekirjoittaneessa oksennusrefleksin, mutta myönnettäköön että se kuorruttaa suomalaista byrokratian koneistoa kauniisti.)

Uutinen löytyy mm. hesarin sivulta. Jutussa esitetty poiminta ministeriön ajatuksesta on se, että nykyiset arvonlisäverokannat yhtenäistettäisiin. Käytännössä tämä tarkoittaa esim. ruoan alv:n korotusta 14:stä prosenttiyksiköstä 22:een %-yksikköön. Aika messevä korotus. Ja jos tähän mennään ja kauppiaiden täytyy tehdä massiiviset muutostyöt hinnoitteluissaan, mikä olisikaan parempi hetki kuin tämä ”tarkistaa” omia katteita ja viilata hintaa vähäsen ylöspäin. Ihan vähäsen vaan.

Koska esimerkiksi vuoden 2011 ja 2012 välillä yleisenä vertailukohteena käytetty ”ruokakorin hinta” nousi 4,6% (linkki tässä ) ja on oletettavaa että samantasoinen hinnannousu jatkuu edelleen, ei monenkaan vähävaraisen kukkarossa ole pian enää sitä tuttua mattiakaan. Tai koiperhosta.

Oma palkkani nousi viime vuoteen verrattuna helmikuussa yleiskorotuksena 1,46%. Paikallisen järjestelyerän 0,6% kohtaloa en nyt tiedä sanoa. Vuoteen 2012 verrattuna palkka siis nousi jotakin välillä 1,46%-2,06%. Mainittakoon että vuoden 2012 alussa voimaan tulleet yleiskorotukset käytännössä nollaantuivat, kun (ainakin) kunnalliseen tessiin tehtiin muutoksia palveluskokemuslisien suuruudessa. Raamisopimus sekin, helkkari.
Seuraavalle sopimuskaudelle työnantajapuoli hupulaisineen on julkisuudessa painottanut hyvin vahvasti nollalinjaa korotuksissa. No sopiihan se kunhan järjestätte lisää leipajonoja, EU:n ruokatukikin kaiketi loppuu tai loppui perkele.

Omista palkkakokemuksistani sen enempää avautumatta pointtini oli se, että oma duunarin palkkani ei pysy yleisten indeksien tai minkään muidenkaan mittarien matkassa. Palkkakehitykseni (kuten niiiiiiin monen muunkin) laahaavat jäljessä hintojen noustessa. Eläkäisten tai tukien varassa olevien kohtaloa en pysty edes ymmärtämään.
Onneksi kaikki halparuoat eivät ole aivan pahoja. Monet kuitenkin ovat ihan kuraa, tuodaan jostakin kaukaa, ne on valmistettu oloissa joita ei halua edes miettiä ja ne on pakannut ihminen joka tuskin saa muuta kuin pahan mielen työstään. Mutta, yhä useamman on suosittava sitä mikä maksaa vähän, siitä huolimatta että Katainen & co. suosii suomalaista ja kehottaa kansalaisia ostamaan lähitiloilla tuotettuja liian-kalliita-tuotteita.

Nyt on Köyhien Asialla -puolueella oiva hetki aktivoitua ja koittaa taas päästä framille. Tekisivätkö ehkä saman minkä PS teki viime vaaleissa? Helvetin ison ja köyhän jytkyn?

Voi kun joku Valtion Valopää keksisi jo sen, kuinka paljon turhaa byrokratiaa ja suojelutyöpaikkoja itse byrokratian ylläpitäminen luo. Kestävyysvaje kiittää mitä suurempi joukko pyörittää peukaloita ja tarkastusvirastojen tarkastusvirastoja.

Hmm.. Olen taloudellisesti huonossa jamassa aivan omien mokieni tähden, mutta kyllä sydänalasta riipaisee ruokakaupassa asiointi jo nykyisellään. Vaikka en omaisikaan velkaa ja niiden lyhennyksistä aiheutuvaa puutosta käyttövaroissani, joutuisin silti metsästämään kaupasta alennustarroin merkittyjä tuotteita sekä tekemään aina niitä samoja, edullisia ruokia. Vielä emme edes tiedä miten maidon hinnan hiljattainen nousu tulee vaikuttamaan kaikkiin maitotuotteisiin, mutta sen tiedän sanoa että oma maidonkulutus tulee vähentymään aivan valtaisan dramaattisesti jos hinta vielä nousee.

Ihan selvin päin kirjoitan näin myöhäisenä lauantai-iltana, mutta sen verran pisti vihaksi tuo uutinen (vaikka mitään ei olekaan vielä päätetty) että annoin tajunnanvirran vapautua.

PS: Me ollaan aika junttia kansaa, rauhassa märehtiviä lehmiä  Omassa aitaukessa turvallisesti kaitsettuina.. Ei tarvitse mennä kovin kauas maamme rajojen ulkopuolelle kun ihmiset lähtisivät kaduille protestoimaan vähemmästäkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *