Älä tylsistytä itseäsi

Tässä viikon aikana olen ällistyneenä kiinnittänyt huomiota siihen kuinka tylsistyttävää kuraa meille uutisoinneissa tarjotaan. Erityisesti iltapäivälehdistössä.
Kun keskimäärin käytämme yhä enemmän aikaa verkon erilaisissa palveluissa emme voi välttyä uutisilta. Moni lukee iltapäivälehdet päivittäin, ainakin sen mitä etusivulla on tarjolla. Niin minäkin usein teen. En kyllä tiedä miksi sillä aika vähän sieltä koskaan mitään lopulta luen. Nyt (kirjoitan tätä eri aikaan kuin mitä jutun julkaisen) epäuskoisena olen yrittänyt löytää jotakin oikeaa uutisointia mutta eihän sieltä sellaista löydy.
Radiostakin kuulee välillä niin mitäänsanomatonta jutustelua että… Viimeksi kun autoilin, radiojuontajat kertoivat vuolaasti ”Kielinaisen” levytyssopimuksesta ja kehuivat tätä maasta taivaisiin. Juu, tiedän kuka tämä Kielinainen on mutta minulle riitti yhdet naurut eri maiden kielistä ja tämäkin silloin kun video oli tuore. Se että tämä nuori neito pääsi tuon videon siivittämänä rapakon taakse luomaan uraa on hieno juttu, mutta miksi pitää lähes päivittäin uutisoida ”Kielinainen kävi kaupassa!”, ”Nyt puhuu Kielinainen: ”Jenkit ovat kivoja!””, ”Kieli-Sara yhteiskuvassa suurtuottajan kanssa!” jne.. Luokoon uraa, niin moni muukin tekee eikä siinä itsessään ole mitään pahaa. Tuo Sara puhuu muuten karehdittavan hyvänkuuloista englantia.

Otin kuvakaappauksen Ilta-Sanomien viikon luetuimmista jutuista. Näitä ihmiset sitten lukee..

Korkeakulttuuria heinäkuulta 2014

1. On tietysti harmillista kun ihminen kuolee. Itse olin alaikäisen sukulaisen hautajaisissa alkukesästä, se vasta harmi oli. Onneksi kukaan suvusta ei ole julkkis niin ihmisten surua ei kaupallistettu. Tämä luetuin juttukin on jo jatko-osa. En ole lukenut.

2. Intian lääketieteelliset ihmeet, kaikenlaiset hännälliset jumalapojat on sentään melkein sen arvoisia että niistä olisi pikkujuttu Tieteen Kuvalehdessä. Mitä enemmän joku on epämuodostunut, sen enemmän taidamme tuudittua omaan erinomaisuuteemme.

3. Tästä on nyt viikko jauhettu. Suomalaiset ei tervehdi jne. Koko juttu on lähtenyt aivan väärille raiteille ja vääristetty muutenkin. Miksi luemme siitä että olemme niin huonoja?

4. Pari Alkoa on muualla kuin S- tai K-kaupan yhteydessä. Suuri vääryys!! Lehtijuttua kehiin.

5. EVVK. En ole lukenut.

6. Kts. kohta 1.

7. Kukkahatut syvälle päähän! Homovaroitus! Ja näitä luetaan ja kauhistellaan. Voi hyvää päivää, ketään ei pitäisi kiinnostaa jos henkilö A tykkää henkilöstä B. Paitsi jos ovat julkkiksia ja erityisesti samaa sukupuolta kuuluu tuo tieto jakaa ilmeisesti kaikille.

8. EVVK. En ole lukenut.

9. Oho, täällähän on yksi uutinenkin joukossa. Tätä en kyllä kuitenkaan ole lukenut.

10. EVVK. En ole lukenut.

Tässä nyt ihan tällainen esimerkki siitä kuinka meidän ajattelukapasiteettiamme aliarvioidaan. Meidän olisi niin hyvä ja turvallinen olla sohvalla ja katsoa televisiosta tuntitolkulla kun Petri tekee illallisen, Marja käy naapurimaan kaupungissa ja Eino tekee ja syö illallisen naapurimaan kaupungissa. Meidän olisi niin hyvä ja turvallinen tuudittua ajatukseen että maailman suurin uhka on se että ei ole vielä osallistunut uusimpaan superdieettiin tai että olohuoneessa on epämuodikas matto.

Pystymme kyllä itse luomaan omaan elämäämme sisältöä, sellaista sisältöä johon ei liity liian kiinteästi toisten elämän seuraaminen. Mitä enemmän keskitymme omaan toimintaamme ja siihen että se on kehittävää tai tuottoisaa jollakin elämän osa-alueella niin sen parempi.

Nyt olen parina päivänä käyttänyt verkkoaikaani lähes yksinomaan sellaiseen toimintaan joka jollain tapaa kehittää jotain elämäni osa-aluetta. Erityisesti taloudellisiin juttuihin liittyviä toimia on tullut tehtyä aika paljon. Olen kirjoitellut paljon muutamaan paikkaan. Lukenut hyväsisältöisiä nettisivuja. Joka kerta kun olen eksynyt iltapäivälehtien tyylisille sivustoille olen ahdistunut. Joten: nyt on pakko pitää tauko tylsistyttävältä sisällöltä! Ei hupisivuja, ei keltaista lehdistöä, ei typeryyksiä! Ei Suomi24-tyylisten keskustelutrollifoorumien lukemista. Vain sellaista johon oikeasti on hyödyllistä käyttää aikaansa. Aivot narikkaan -meiningillä ehtii juutuubissa pyöriä sitten vaikka viikon päästä. Kehotan kaikkia muitakin minimoimaan turhan verkkoaikansa vaikka vain kokeiluluontoisesti. Vaikutukset näkyvät heti!

2 ajatusta aiheesta “Älä tylsistytä itseäsi”

  1. Valitettavasti myös ns. uutislehtien (kuten HS) luetuimmat jutut ovat lähes samaa tasoa. Englanniksi niitä kutsutaan nimellä "human intrerest stories". Jopa Yle syyllistyy tällaisten juttujen tekemiseen. Löytyisikö netistä joku suomalainen sivusto jossa olisi vain oikeita uutisia?

  2. Verkkomedia.org taitaa olla ainoa sivu, jossa on oikeita uutisia. Ne ovat myös niitä, joita massamediassa ei välttämättä ole.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *