Älä Osta Mitään -päivä 28.11.2014

Kuvakaappaus Luontoliiton Älä osta mitään -kampanjasivulta

Älä Osta Mitään -päivää vietetään vuosittain marraskuun viimeisenä perjantaina.
Kanadassa alunperin vuonna 1992 vietetty No Shop Day on meille Suomeenkin rantautunut kulutuskriittinen, kerskakulutuksen vastainen kannanotto. Tiesittekö että päivää on teemoitettu erilaisilla painoarvoilla vuodesta 2007 lähtien? Viime vuonna teemana oli Krääsätön Joulukuu ja niin on itse asiassa nytkin, Krääsätön joulu. Jos et jo ole käynyt niin avaa toiseen välilehteen päivän virallinen sivu alaosta.fi ja lueskele se läpi tämän jälkeen.

Onkin hyvä että yhden yksittäisen päivän ostottomaksi julistamisen sijaan ihmisiä kannustetaan miettimään kulutustaan laajemmalla näkökulmalla.

Olen vuositavoitteisiini listannut pyrkiväni vähintään 120 kulutusvapaaseen päivään vuoden aikana. Kuukausitavoitteissani on näkynyt kymmeneen ostovapaaseen päivään pyrkiminen. Ajatuksissani oli viettää karkeasti kolmasosa koko vuoden päivistä käyttämättä rahaa. Turhuuksiin kuluttaminen on tietysti yksi osatekijä tässä tavoitteessa mutta myös kulutuksen parempi ennakoiminen sekä suunnittelu esittää suurta roolia.

Marraskuussa oma kulutukseni ei ole ollut tavoitteiden mukainen, ellen nyt ihan viime päivinä saa rahavapaita useampia putkeen. Sillä ei kuitenkaan ole väliä koska tässä on enää yksi kuukausi jäljellä vuoden kestänyttä kulutuksen seurausta jäljellä. Kokonaisuus on se joka merkitsee enemmän kuin yksi kuukausi, tai yksi päivä.
Vuonna 2014 olen ollut käyttämättä rahaa lokakuun loppuun mennessä 96 päivää. Pidän tätä hyvänä suorituksena. Kun oikein miettii miten helppoa on joka päivä laittaa rahaa johonkin niin ei ole ollenkaan itsestään selvää että noita päiviä kertyy noin vain. Tai ainakaan kaikille ei ole. Itse olen huomioinut kaikki rahanvaihtotapahtumat, joissa raha lähtee minulta muualle, kulutukseksi. On se sitten suklaapatukan ostamista tai laskujen maksua. Kaikki. Jos maanantaina käy ruokakaupassa, tiistaina maksaa laskut, keskiviikkona käy kaupungilla muuten vaan ja maksaa parkkimaksun, torstaina ostaa uudet sukat, perjantaina käy täydennysostoksilla, lauantaina menee elokuviin ja sunnuntaina käy kahvilla, ei viikossa kerry yhtään kulutusvapaata päivää. Näin raa’asti sen olen laskenut. Siksi että oppisin paremmin yhdistämään asiointeja ja tehostamaan/tiivistämään niitä hetkiä ja retkiä kun olen jossakin kuluttamassa.
Ei ole suuri vaiva laittaa illalla rastia ruutuun jos on ollut käyttämättä rahaa.

Joulukuusta pyrin tekemään mahdollisimman krääsättömän. Siitä tulee itse asiassa erittäin mielekästä ja helppoa. Kohta alkava muutto tekee sen että joudun puntaroimaan tarkasti mitä tavaraa kannan uuteen asuntooni. Kun tila pienenee tavaran määrän merkitys kasvaa. Turha ja tarpeeton jää pois matkasta. Krääsä jää pois kuormasta. Ja voin olla varma että lisää krääsää en tule hankkimaan koska sitä ei tilanne kestä, tarkoitushan on juuri päinvastainen.

Joulukrääsään on helppo sortua. Viime vuonna kuitenkin ostin uusia jouluvaloja sille asetetun budjetin rajoissa. Edellisvuosilta on jouluisia kirpparikoristeita jonkun verran jäljellä. Näillä tehdään tänä vuonna uuteen kämppään joulu ja se riittää. Ei mitään uutta.

Haastan kaikki lukijani sekä pohtimaan Älä Osta Mitään -päivän ja -kampanjan tarkoitusta sekä osallistumaan siihen. Ei yhdeksi päiväksi vaan moneksi. Turhan kulutuksen välttämisen tulisi olla kansalaisvelvollisuus jo senkin puolesta että se ei palvele oikeastaan ketään, vähiten kuormittunutta palloamme. Pyydän myös että levitätte kampanjaa muille mahdollisille kiinnostuneille, joko tätä juttua jakamalla tai kampanjan sivua linkittämällä omissa kanavissanne.

Hauskana vastakohtana tälle päivälle on Black Friday, joka on amerikkalainen joulusesongin avauspäivä. Se sijoittuu kiitospäivän jälkeiseen perjantaihin. Amerikkalaiset kun ovat niin fiksuja niin ovat kehittäneet sopivan kulutuksen boostauspäivän kahden juhlan, kiitospäivän ja joulun väliin. Viime vuonna meilläkin kohkattiin Black Fridaystä, muistan siitä nähneeni televisiossakin uutisissa. Tänä vuonna rytisee vielä suuremmalla voimalla todennäköisesti. Nettikaupat huutavat jo suurista alennuksista ja kutsuvat ostamaan.
Älkää menkö. Pliis.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *