Aikuiskoulutustuki

 Aikuiskoulutustuki ei ole sama kuin opintotuki

 Aikuisopiskelijalle yksi parhaista tilanteista on mahdollisuus hakea ja saada aikuiskoulutustukea. Olen keskustellut usean ihmisen kanssa jotka ovat kertoneet tietävänsä mitä se on mutta keskustelun alkuhetkistä lähtien on käynyt selväksi että heillä ei olekaan oikeasti mitään haisua asiasta. Aikuiskoulutustuki ei ole opintotukea jota saa opiskelija joka on aikuinen, kuten ihmiset sen ovat mieltäneet.

Tavanomaisesti opiskelija saa Kelalta opintotukea joka koostuu opintorahasta, asumislisästä ja opintolainan valtiontakauksesta. Aikuiskoulutustuki on siitä erilainen että se on (tuloihin perustuva) etuus jonka maksaa Kelan sijaan Koulutusrahasto. Tuen suuruus määräytyy sen mukaan miten paljon on hakemista edeltävän vuoden aikana tienannut. Aikuiskoulutustuki jakaantuu kuitenkin perusosaan sekä tuloihin perustuvaan ansio-osaan.
Perusosan suuruus on 705,20€/kk. Alla taulukko Koulutusrahaston sivulta tuen määrästä erisuuruisilla tuloilla.

Mitä paremmat tulot työelämässä, sen paremmat tulot opiskellessa. Tässä kohtaa moni ehkä hieraisee silmiään: ”herrat” saavat duunarin verran rahaa vaikka päättävät opiskella samalla kun duunarit saavat vähemmän. Tämä on kuitenkin poikkeuksellinen systeemi ja aina parempi vaihtoehto kuin jättäytyä pelkän opintorahan varaan. Sitä paitsi yleensä suurituloisilla on suuremmat juoksevat menot myöskin. On autot ja talot ym. Samalla lailla vaatii kulutuksen ja rahaan suhtautumisen asennoitumis- ja muutostöitä, oli sitten missä luokassa tahansa.

Tulojen laskennassa otetaan huomioon KAIKKI tulot joita on tehnyt edeltävän vuoden aikana, kunhan tulo on jatkuvaluonteista tai merkittävää sivutuloa. Itse toimitin palkkatiedot jatkuvasta lisätyöstäni ja tämän johdosta sain tukeni kohtuullisen suuruiseksi.

Pärjääkö pelkällä aikuiskoulutustuella?

Oli siis miten oli, tulot tippuvat kun jää tälle tuelle. Itse laitoin ihan vain kokeilun vuoksi myös yleisen asumistukihakemuksen vireille ja sieltä tuli varsin nopeasti päätös jonka mukaan saan muutaman kympin myös sitä tukea.
Lisäksi aikuiskoulutustukea saava korkeakoulussa opiskeleva on oikeutettu opintolainan valtiontakaukseen. Kukkaron täytettä voi siis saada halvan lainan muodossa myös. Oma lukunsa on vuosi sitten voimaan tullut mahdollisuus opintolainan hyvitykseen. Tätä käsittelen myöhemmin omassa postauksessa.

Tuesta pidätetään automaattisesti 20% veroa. Samoin taidetaan toimia esim. opintotukien kanssa. Ellei sitten lasketa omaa verokorttia ko. tuelle. Itse en ole vielä tätä tehnyt ja ensimmäinen, kuun lopussa maksettava erä taitaakin mennä tuolla prosentilla. Tämä kannattaa huomioida koska tulojen tippuessa myös maksettavien verojen määrä luonnollisesti tippuu. Ellei halua odottaa veronpalautuksia kannattaa laskettaa verokortti uudestaan.

Tukikuukausina saa myös tienata hiukan. Opiskelun on tarkoitus olla päätoimista joten ansioraja on alhainen, 250€/kk. Tämän ylittyessä tuki muuttuu sovitelluksi ja se haetaan jälkikäteen. Rajan kanssa kannattaa olla siis tarkka.

Tärkeitä seikkoja tuesta

Kuka tahansa ei voi hakea aikuiskoulutustukea. Siihen on tiettyjä kriteereitä joista ehkä karsivin on vaatimus työhistoriasta. Ollakseen kelvollinen saamaan tukea vaaditaan 8 vuoden työhistoriaa tai yrittäjyyttä, joista viimeisen vuoden ajan hakija on ollut saman työnantajan palveluksessa tai yrittäjän yhtäjaksoisesti. Itsehän vaihdoin työpaikkaa alkuvuodesta mutta olin varsinaiselta työnantajaltani palkattomalla virkavapaalla eli työsuhteeni oli koko ajan voimassa.
Lisäksi vaaditaan että hakija on palkattomalla opintovapaalla tuen hakuajan, ja että vähimmäisaika tuelle on 2kk yhtäjakoisesti. Maksimiaika jolta tukea on mahdollista saada on 19 kuukautta. Kouluvuoteen lasketaan yleensä 9kk jos ei suorita kesäopintoja, eli noin kahdeksi kouluvuodeksi tätä etuutta on mahdollista saada. Oma koulutus kestää yli tuon tukiajan. Se mitä tapahtuu tukikauden jälkeen on vielä arvailujen varassa mutta toisaalta myös vielä niin kaukana että siitä en murehdi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *