52 viikon säästöhaaste 2014/-15

Kuva iosphere

Kulutusvapaiden päivien laskemisen lisäksi toinenkin koko kalenterivuoden kestänyt kokeilu alkaa olla lopuillaan.

Nimittäin 52 viikon säästöhaaste. Viime vuonna englanninkielisiltä henkilökohtainen talous -aiheisilta sivustoilta meillekin laajemmin levinnyt ajatus juurtui meikäläiseen niin että päätin kokeilla.
Tein juuri vuoden viimeiset siirrot säästöön. Vaikka olenkin päättänyt että teen säästösiirron täsmällisesti kerran viikossa, en malttanut tässä kohtaa olla toimimatta kun viimeisten parin siirron yhteissumma oli alle 10€.

Lyhyt kertaus ajatuksesta tämän säästömetodin taustalla

1. Vuodessa on 52 viikkoa. Arvotetaan nämä viikot euroiksi. Viikko 1 on 1 €, viikko 15 on 15€, viikko 42 on 42€ jne.

2. Säästömenetelmää käyttävä laittaa säästöön viikottain kutakin viikkoa kuvastavan rahasumman.

3. Yleisimmin käytetty versio on se että säästetään juoksevassa järjestyksessä kalenteriviikkojen tahdittamana. Vuoden ensimmäisellä viikolla jemmaan laitetaan siis vain 1€ ja tammikuun aikana yhteensä 15€ (tammikuussa on kalenteriviikot 1-5). Tätä jatketaan ja pikkuhiljaa vuoden aikana viikottaiset säästösummat kasvavat.

4. Alku on todella helppoa ja vaivatonta, silti loppusummaksi tulee 1378€!

Tuollainen tuhatluku on kyllä hyvä motivaattori säästämisen aloittamiselle tai boostaamiselle. Kannattaa harkita lähtisitkö ensi vuoteen yhtä suunnitelmaa rikkaampana!

Variaatioita

Tuo perinteinen tapa säästää viikkoluvun mukaisessa järjestyksessä on kaksipiippuinen juttu. Alku on siis erittäin helppoa ja sitä on innosta soikeana kun miettii kuinka iisisti saa säästettyä yli tonnin rahaa. Vuoden puolen välin tienoilla summat alkavat olla sellaisia että useimmat meistä huomaavat niiden vaikutuksen kun viikottainen säästö on tehty. Rahan puuttumisen ”jostain muusta” huomaa. Paineiden kasvaessa ja vuoden edetessä voi käydä niin että jää jälkeen säästöistään ja lopulta motivaatio ehtyy.
Tuon kasvavan järjestyksen sijaan voi kokeilla laskevaa järjestystä. Alkuvuodesta aloittaa säästösummasta 52, 51, 50, jne. Tammikuun säästösumma olisi siis 250€ 15€:n sijasta. Viikottainen panostus pienenee näin koko ajan ja loppuvuodesta se tapahtuu kuin itsestään.
Itse käytin sekaista järjestystä. Listastin viikkonumerot paperille ja merkkasin siihen joka viikko sen summan minkä milloinkin olin laittanut säästöön. Pyrin saamaan isoja lukuja pois ensin. Esim palkkapäivien viikkoina oli helppo napsia suurimmat summat pois ja sitten ennen palkkapäivää hyödyntää pienempiä lukuja.
Enkunkielisissä blogeissa näistä on runsain mitoin eri versioita. Lapsille ja opiskelijoille kaavaa puolella summalla, haastetta etsiville tuplasäästöt, ja vaikka mitä. Mielikuvitusta käyttämällä homman voi kyllä laittaa vaikka mihin sfääreihin. Juju hommassa on kuitenkin säästämään opettelu ja/tai pitkäjänteisyyden harjoittaminen. Viikottainen säästö opettaa mieltä ja kehoa siihen säästämisen tapaan, tavoite on ensin tarpeeksi pitkällä eli vuoden päässä ja vielä jos hakee haastetta niin 52 viikon säästöt ovat muun, ns normaalin säästön päälle ylimääräisiä rahoja.

Huomioitavaa

Tämä on oiva tapa ”taloushaasteisille” kuten minulle, opettaa säästämisen tapaa kuten edellisessä kappaleessa kirjoitin. Tärkein näkökulma lienee se että säästö, on se sitten tilisiirto tai sukanvarteen eurojen kätkeminen, tehdään viikottain eikä esim. kuukausittain etu- tai jälkikäteen. Vuosi on hyvä ajanjakso saada omaksuttua itselle käytösmalli joka voi olla ihan uusi. Siinä tulee toistoa. 52 kertaa.
Jos on jo säännöllinen säästäjä voi tämän ottaa lisukkeeksi omien kuukausisäästöjen rinnalle. Haaste on haaste vasta kun siinä on jotakin ylitettävää, voitettavaa. Optimaalisin juttu on se että säästöjen vuoksi on luovuttava jostakin muusta. Se saa itsen miettimään asioita erilaisesta näkökulmasta. Jos 1378€ ei ole pois mistään muusta, silloin pitäisi varmaan nostaa panoksia.
Mihin tuon säästörahan sitten käyttää kun vuosi on kulunut? Siihen ei voi olla yhtä oikeaa vastausta, jokainen saa ja joutuu itse asettamaan tavoitteen ja tarkoituksen niille rahoille. Mutta juuri se tekee vuodesta motivoivan.

Oma kokemus vuodelta 2014

Aloitin hyvin sekalaisilla säästösummilla ensiksi. Alkuvuodesta säästin käteisenä keittiön kaappiin summia. Pian selkeytyi että järkevintä on tehdä säästö virtuaalisesti ja otin käyttööni Nordnetin tarkoitusta varten. Siirsin ensin summia salkkuun ja kun sinne oli kertynyt omasta mielestä sopiva summa, pari-kolme satasta kerrallaan, ostin rahasto-osuuksia ja/tai osakkeita.
Jossain vaiheessa siirryin käyttämään Nordnetin säästötiliä ja laitoin roposet viikottain sinne.
Salkun arvonvaihtelut ja kaupankäyntikulut osakeostoista ovat tietysti vaikuttaneet hieman mutta kokonaissäästö on selkeästi lähellä tuota 1378€ summaa.
Viikottainen säästäminen kävi nopeasti mielekkääksi. Säästösiirrot olen lähes poikkeuksetta tehnyt lisätöiden palkkatililtä. Voisin siis sanoa että kaiken muun hyvän lisäksi olen onnistunut säästämään lisätöistä melkein 1400€. Se kaikki muu hyvä sisältää muita säästöjä sekä reilusti lainojen lyhentämistä kuluneen vuoden aikana.
Jos vain pystyin niin maanantaiaamuisin tein säästösiirron pian heräämisen jälkeen. Hyvä mieli siitä että nämä siirrot esittävät osaansa oman talouteni murroksessa kohti kestävyyttä, se oli suuri juttu. Ja on edelleen. Itseni tuntien tiedän että vielä pari vuotta sitten kaikki nuo rahat olisivat hävinneet johonkin jäljettömiin, nyt ne ovat tallessa ja niillä on tarkoitus. Ne ovat talouteni selkärangan yksi osanen, helpotus mahdollisessa tiukassa paikassa ja niin yllättävää kuin se onkin, niillä on selkeä rahaan liittyvää ahdistusta lieventävä vaikutus.
Koska olen monesti aika spontaani ja nopea päätöksissäni ja toimissani, tämäkin vuoden kestänyt projekti toimii yleisenä lääkkeenä, pysäyttäjänä ja vakauttajana siihen spontaaniuteen. 52 viikon säästöhaasteen rahat ovat olleet selkeästi off limits koko vuoden ajan vaikka muilla säästöillä olenkin tehnyt erilaisia asioita ja päätöksiä niihin liittyen. Itselleni tällainen sitouttaminen vain yksinkertaisesti toimii.

Velin 52 viikon säästöhaaste vuodelle 2015

Koska tämä toimii minulle, miksen vetäisi tulevaakin vuotta samalla lailla!? Aivan. Eli muun, säännöllisen säästämisen rinnalla tulee kulkemaan viikottainen säästäminen haasteen keinoin. Pyrin jälleen mahdollisimman selkeästi käänteiseen järjestykseen eli aloittamaan suurilla summilla.
Katson jonkun yhden kohteen mihin rahat laitan. En säästä niitä käteistilille vaan niiden tarkoitus on palvella pidemmällä ajanjaksolla. Ehkä jokin rahasto. ETF voisi olla yksi vaihtoehto jos tekisi siihen kuukausisäästämisen sopimuksen niin että esim 100€ menisi joka kuukausi. Näin alussa jäisi ”johonkin” leijumaan ylimääräistä rahaa mutta loppuvuodesta saisi tuon satasen sinne vaikka itse säästösumma olisi vain pieni osa satasesta.
Mihin päädynkään niin 52 viikon haaste rullaa muun taloudenhoidon rinnalla ikään kuin ylimääräisenä. Säästötavoite on jotain muuta kuin tuo 1378€ minkä haaste kerää kasaan. Varsinaiset ensi vuoden tavoitteet julkaisen loppukuusta.

Oliko sinulla kuluvana vuotena 52 viikon ”keräys” menossa? Onnistuiko se? Entä aiotko haastaa itsesi säästämään ensi vuonna tällä tai jollain muulla konstilla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *