445 000€ ”hyvää velkaa” – Velka numeroina syyskuu 2020

Tilanne on nyt se että tein lainalaskelmat ja päivitin ”Velka numeroina” -taulukon pitkästä aikaa. Uusia kulueriä on tullut maksuun ja vasta nyt jotenkin tajusin velan kokonaissaldon. Kyllähän sen olin tiennyt mutta nyt se upposi nyrkkinä naamavärkistä suoraan takaraivoon. Tämä on tilanne syyskuun alussa, jolloin osa maksuista on mennyt ja pankkilainat vielä lyhentämättä.

Tämä homma on tietyllä tavalla lähtenyt nahkahansikkaasta, kuitenkin tietyllä tavalla se on lähtenyt tarkoituksenmukaisesti. Olemme hankkineet kiinteistöjä typerryttävän suurella velkavivulla mutta melko varmoin fiiliksin vuokranneet niitä eteenpäin. Pikkuhiljaa euroset ovat valuneet ja jatkavat valumistaan velkasaldosta lyhennettyyn saldoon.

Yksinkertaistin taulukkoa poistamalla sieltä rivejä. Tähän osasyynä se että kaikkien lainojen kohdalla en enää pysynyt kärryillä siinä mikä on oletettu lainan määräaika, ollaanko edellä vai jäljessä ja ehkä parhaiten sen vuoksi että rahoitusvastikkeiden lyhentymisaikataulusta ei ota erkkikään selvää. Niiden lyhentyminen on arviota silloin kun maksetaan kuukausittain lyhennysosa. Yksi rahoitusvastike on maksettu loppuun saakka, sillä saatiin kk-eräpainetta laskettua.

Koska tämän ”hyvän velan” vastapainona on myös huonoa velkaa, on suorastaan pähkähullua että sitä ”hyvää” on noin tajuttoman paljon. Siis 445 000€ ja risat minun ja puolison yhteisvastuullisena lainana. Pankille ja rahoitusvastikkeina eri rakennuttajatahoille.

Tätä hyvää velkaa pystytään suhteellisen helposti maksamaan sillä saamme vuokratuloja joilla kuluja katetaan. Nyt kun päivitin kuukausien tauon jälkeen taulukot, tuli saldoihin osin mojovia muutoksia. Merkittävimmät saldomuutokset kuukausitasolla tulevat asuntolainan ja uuden liiketilan rahoitusvastikkeiden lyhentämisestä. Mökkilaina ollaan laitettu jäähylle, se kulkee pienellä random-lyhennyksellä nyt vielä hetken.

Nyt kun julkaisen tämän postauksen, annan turhan valoisan kuvan kokonaisuudesta. Tässä kun on toinenkin puoli kolikosta eikä vain siitä että ”Kannattaa ottaa 100% velkavivulla määrättömästi omistuksia ja luoda vaurautta tulevaisuuteen”.

Nimittäin. On kyllä vedetty kahden pieni-normaalituloisen aikuisen perustalous sen verran äärimmilleen että kuuluu ymmärtää myös tarinan toinen puoli. Tai monet puolet. Tässä olisi monta reittiä lähteä purkamaan vyyhtiä, joista yksi polku olisi yrittäjyyteen kasvaminen, yksi polku arjessa nipistäminen, yksi polku työuupumus mistä edellisessä postauksessa jo mainitsin jne. Polku jota lähden avaamaan on liiasta työskentelystä aiheutuva pitkäkestoinen mielen ja kehon stressitila joka johtaa talouden näkökulmasta aivan uusiin velan käsitteisiin eli sinne ulosoton asiakkuuden puoleen.

Kurkistellaan siis jatkossa mitä lähes puolen miljoonan euron hyvän velan toisella puolella on sitä pahaa velkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *